KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Aktuality 2018 Důstojný minimální příjem – základ sociálního systému v Česku i celé Evropě
Zpět

Důstojný minimální příjem – základ sociálního systému v Česku i celé Evropě

Přidáno 23. 5. 2018
Ilustrační foto
Vstupujeme na cestu, která má vést ke zvýšení povědomí o právu na minimální důstojný příjem, které je součástí Evropského pilíře sociálních práv, přijatého nejvyššími představiteli evropských zemí na sklonku minulého roku. Od 24. dubna 2018 jedou 2 propagační autobusy různými trasami přes 32 zemí po dobu 64 dní a stanou se aktéry více než 120 veřejných programů po celé Evropě. Tímto způsobem se má přiblížit široké veřejnosti (laikům, odborníkům i politikům) nezbytnost důstojného minimálního příjmu jako základu sociálního systému a zvýšit podpora této myšlenky. K nám do České republiky přijede jeden z těchto autobusů ze Slovenska v závěru své cesty 16. června. V neděli a v pondělí 17. a 18. června v Ostravě a v úterý a středu 19. a 20. června v Praze uspořádáme akce kolem autobusu, jejichž program zajistí mezinárodní tým i naši spolupracovníci a dobrovolníci.

Chceme zároveň při našich zastávkách v Ostravě i Praze mít co největší účast zajímavých osobností, které mohou a především umějí diskutovat s lidmi nejen o tomto tématu. Nabídneme zajímavý program veřejnosti i výstupy médiím. Nežádáme o finanční spoluúčast, ale uvítáme nezištné zapojení lidí a zástupců organizací, kteří jsou ochotni spolupracovat, diskutovat, oponovat, a tím upozornit na princip minimálního důstojného příjmu slovem, ale i písní nebo hudebním vystoupením. Prvním ambasadorem naší cesty se stala MUDr. Milena Černá, předsedkyně správní rady Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové.

Důstojný minimální příjem má v České republice zaručen jen malá část ekonomicky aktivních obyvatel. I přes legislativní zakotvení pomoci v hmotné nouzi však existují zásadní problémy jak ve výši, tak v dostupnosti podpory. Řada změn bohužel v poslední době vede spíše k oklešťování systému a zhoršování podmínek pro příjemce dávek. Mezi hlavní problémy v ČR patří: velmi pomalá výplata dávek (která nezřídka vede k zadlužení rodin), reálné snižování vyplácených částek (např. výplatou dávek ve stravenkách a nutností doplácet náklady na bydlení z příspěvku na živobytí), stigmatizace příjemců speciálními formami výplaty (poukázky MPSV), komplikované získávání dávek a naproti tomu jejich rychlé odejmutí, penalizace těch, kdo mají povinnost vykonávat veřejnou službu a vykonávat ji chtějí, ale nedostanou nabídku od Úřadu práce. Vzrůstajícím problémem je také předluženost velkého počtu lidí v ČR, kteří, ačkoli pracují, nemají šanci se dostat z dluhové pasti. Situace občanů s nízkými příjmy je kontinuálně zhoršována nedostupností sociálního bydlení.
 
Minimální příjem chápeme jako systém podpory přiměřeného, dostupného a umožnitelného příjmu, který poskytuje záchrannou síť lidem, kteří nemohou pracovat nebo nemají přístup ke vhodnému zaměstnání a nemají nárok na sociální dávky. Jedná se o systém poslední instance, jehož cílem je zajistit minimální životní úroveň jednotlivcům a osobám na nich závislým, jestliže nemají jiné možnosti finanční podpory. Přiměřená je taková úroveň příjmu, která je nezbytná pro důstojný život a plné zapojení do společnosti. Dostupný je příjem, který je podmíněn co nejmenším množstvím požadavků a podmínek nutných k jeho získání, popřípadě zvyšování. Umožnitelný je příjem, který dovolují ekonomické možnosti společnosti.

EMIN (European Minimum Income Network) je celoevropská síť sdružující národní sítě, požadující zakotvení minimálního příjmu do legislativy a politiky evropských zemí a usilující o to, aby tento požadavek byl veřejností vnímán jako důležitý. Spoluzakladatelem a iniciátorem této sítě je Evropská síť proti chudobě a sociálnímu vyloučení (EAPN), jejímž členem je v České republice EAPN ČR. Cestou propagačních autobusů toto úsilí nekončí, nýbrž bude pokračovat až do uskutečnění konceptu důstojného minimálního příjmu. Další akce v ČR připravujeme na podzim tohoto roku.
 
Kontakt:
EAPN ČR, z.s., Senovážné náměstí 977/24, 110 00  Praha 1, tel. 774133504, email: info@eapncr.org, web: www.eapncr.org, www.emin-eu.net
Koordinátor cesty autobusu v ČR: Bc. Ladislav Krajdl, tel. 730685691, email: programy@eapncr.org
Národní koordinátor pro EMIN: Mgr. Stanislav Mrózek, tel. 733142414, email: s.mrozek@eapncr.org
Sociální analýzy: Mgr. Iva Kuchyňková, tel. 603280738, Mgr. Martina Veverková, tel. 739968624, email: analyzy@eapncr.org