KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Aktuality 2018 Evropské lidovce povede do voleb Manfred Weber
Zpět

Evropské lidovce povede do voleb Manfred Weber

Přidáno 13. 12. 2018
Ilustrační foto
Ještě než se naplno rozjede příprava kampaně pro volby do Evropského parlamentu v květnu 2019, sešli se v Helsinkách zástupci všech členských stran Evropské lidové strany (EPP), tedy i KDU-ČSL, a zvolili svého kandidáta na pozici příštího šéfa Evropské komise. Suverénně zvítězil Manfred Weber z bavorské CSU.
8. 11. / Sjezdu EPP v Helsinkách se zúčastnilo 758 zástupců bezmála 50 členských stran ze 27 zemí (za KDU-ČSL 10 delegátů). Hlavním cílem kongresu byla volba vedoucího kandidáta: politika, kterého EPP navrhne za předsedu Evropské komise, pokud v evropských volbách obhájí pozici nejsilnější strany. I když hlavní slovo v EU mají členské země, jejichž prezidenti či premiéři zasedají v Evropské radě, je šéf Evropské komise silná politická figura. Tím spíše je důležité, aby byl lidovecký kandidát zvolen demokraticky.
 
Za silnějšího kandidáta byl považován Manfred Weber z bavorské CSU, který vede poslance EPP v Evropském parlamentu a má pověst zdatného vyjednavače, který umí hledat kompromis. V projevu zdůrazňoval křesťanské hodnoty, od kterých se Evropa až příliš odvrátila. Jeho hlavním tématem bylo zastavení nekontrolované migrace a posílení ochrany hranic. Weberovým vyzyvatelem byl Alexander Stubb, charismatický bývalý finský premiér, dnes viceprezident Evropské investiční banky. Stubb se do souboje zapojil později, ovládl sociální sítě a svým energickým vystupováním oslovil mnohé i v Helsinkách. Mluvil o výzvách tzv. robotizace a o tom, že Evropa musí investovat do vědy a vzdělání. V rámci EPP patří spíše k liberálnímu křídlu. Závěrečná debata a oboustranně férový souboj obou kandidátů byly vrcholem sjezdu. Na obou byla vidět chuť vyhrát; formát debaty i možnost bezprostředně reagovat je motivoval k lepším výkonům. Mluvilo se o euru, migraci, jednotné Evropě, politice pro venkov i důsledcích nástupu umělé inteligence. Od Stubba všichni čekali zajímavé vystoupení, tím spíše pro ně byl překvapením skvělý výkon M. Webera. Výsledek byl jednoznačný: Weber získal 492 hlasů (80 %), Stubb jen 127 hlasů delegátů. 

 
Weber kontra Babiš a Zeman

Co Weberovo vítězství znamená z pohledu českých zájmů? Rozumí našemu regionu a zná naše problémy? Připomeňme si slova, která pronesl na sjezdu KDU-ČSL v květnu 2017: „Pan Babiš opovrhuje politiky a říká, že chce tuto zemi řídit jako firmu. Chová se, jako by tuto zemi vlastnil. Skutečný politik musí pracovat pro svou zemi, ne pro sebe. (…) Prezident Zeman na setkání s Vladimírem Putinem žertuje o likvidaci kritizujících novinářů. V Rusku jich bylo přitom od roku 1990 zabito více než 360. Takové vtipy o základních evropských svobodách by měl prezident jednoznačně odmítnout. Úřad, který předtím zastával Václav Havel, si zaslouží větší respekt.“

 
Bělobrádkovo NE populistům

Nutnost bojovat s populismem zmínil v projevu i předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek: „Nemůžeme jen populisty a extremisty kritizovat a nenabízet reálná řešení. Nemůžeme ignorovat témata, u kterých nabízejí falešně jednoduchá, nereálná a absurdní řešení, ale musíme tato témata sami uchopit a řešit je lépe.“ Pokud mají křesťanští demokraté zůstat v Evropě hybnou silou, musí spolu umět diskutovat uvnitř, ale navenek být jednotní a uvěřitelní. V opačném případě nahrávají vnitřním i vnějším nepřátelům, kteří si přejí slabou či ještě lépe žádnou EU.
 
Velký ohlas vzbudilo vystoupení Angely Merkelové, která připomněla výročí 1. světové války a v hluboké pokoře vyznala odpovědnost Německa za oba světové konflikty. Tuto odpovědnost vnímá jako zodpovědnost za budoucnost Evropy, o kterou musíme usilovat všichni společně – od komunálních po evropské politiky. „Nadcházející evropské volby budou jedny z nejtěžších v historii. Nenechme se vyprovokovat k vyčleňování, šíření nenávisti či špatných a falešných zpráv,“ varovala.
 
Sjezd v Helsinkách byl pro mě především silný zážitek společenství, inspirativních osobností i společných hodnot křesťanské demokracie. Často se zdá, že je nás v české kotlině jen málo, kdo tyto hodnoty sdílíme. O to víc povzbudí vědomí, že v Evropě jde o vůdčí sílu. A tohle povzbuzení bude při přípravě na důležité evropské volby ještě třeba!
 
Markéta Filipová, zahraniční tajemnice KDU-ČSL a místopředsedkyně Mladých lidovců