KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Aktuality 2018 Účast zástupců výboru SKS v Belgii na akcích ESU ve dnech 23. - 25. dubna 2018
Zpět

Účast zástupců výboru SKS v Belgii na akcích ESU ve dnech 23. - 25. dubna 2018

Přidáno 10. 5. 2018
Ilustrační foto
Stanovisko ESU k Mezinárodnímu dni Mezigenerační solidarity a spolupráce

23. - 25. 4. 2018 se zúčastnili akcí ESU-EPP za SKS S. Kodys, L. Němcová a K. Tomek. Vzhledem k nedostatku noclehů v Bruselu bylo ubytování zajištěno cca 40 km za Bruselem v městečku Enghien.
 
1. Zasedání prezidia ESU
v Bruselu dne 24.4. 2018 se zúčastnila více-prezidentka ESU Lidmila Němcová.
Kromě projednávání interních záležitostí (finance, rozpočet, členské příspěvky, odsouhlasení konferencí do konce roku 2018 apod.) byly k dispozici publikace o činnosti ESU za r. 2017. Pro naši organizaci je zajímavá stránka s fotografiemi o konferenci ESU v Praze Jak zvýšit kvalitu života seniorů, naše regionální konference byla na prezidiu vysoce hodnocena. Několik výtisků publikace jsem přivezla do Prahy k rozdání.
Výše finančních příspěvků pro r. 2018 do ESU by měla být stejná.
Připravované setkání Letní Akademie ve Vídni ve dnech 6. - 8. 7. 2018 se ponese v duchu evropských voleb do EP a vyžaduje se zpráva o činnosti jednotlivých členských organizací ESU (plenárnímu zasedání bude předcházet schůze prezidia a exekutivy ESU).
Členské organizace by si měly odpovědět na otázky z pohledu připravovaných voleb do Evropského parlamentu v r. 2019:
- Jak bude naše organizace participovat v r. 2019 na kampani k evropským parlamentním volbám? - Jaké specifické aktivity plánuje a jakých výsledků chce dosáhnout?
- Které jsou 3 hlavní priority pro seniory ve Vaší zemi a proč?
- Co doporučujete pro strategii ESU při evropských volbách?
V další části prezidia účastnici přivítali Josepha Daula, prezidenta EPP a Davida Murphyho, více-prezidenta EPP a vedoucího volební kampaně pro r. 2019. Bylo zdůrazněno, že je třeba mít srozumitelnou vizi, udržet si důvěru voličů a zajistit volební účast mladé i seniorské generace pro naši myšlenku. Sociální a soudržná Evropa by měla pokračovat.
Při diskuzi jsem zdůraznila myšlenky sociálního učení Církve, které by neměly být při volební kampani opomíjeny.
 
2. Sympozium k 10. výročí Evropského dne solidarity mezi generacemi (spoluorganizátoři ESU spolu s YEPP).
Sympozia, které se konalo v Kartuizer Center v centru Bruselu, se zúčastnili všichni delegáti SKS.
29. duben 2008 byl vyhlášen jako Den mezigenerační solidarity a spolupráce v Brdo (Slovinsko) v době slovinského předsednictví EU. Při této příležitosti bylo vydáno společné prohlášení seniorů ESU a mládeže EPP (YEPP), jež vyzývá vlády, představitele všech úrovní správy a samosprávy i všechny občany, aby se zasadili za férovou, solidární a inkluzní společnost pro všechny věkové skupiny. Již v Lisabonské smlouvě z r. 2009 najdeme mj. výzvu k boji proti sociálnímu vyloučení a diskriminaci, podporu sociální spravedlnosti a její ochraně a solidaritě mezi generacemi. Dále se uvádí, že dnes existuje reálné riziko rozdělení generací, ke kterému dochází v souvislosti s demografickými změnami ve společnosti. Může se týkat mnoha otázek jako např. rozhodovacích procesů, zdravotnictví, materiálního zabezpečení, přístupu k bydlení, ale i jejich finančních a fiskálních problémů včetně důchodů, odstranění chudoby a péče o stárnoucí společnost. Důležitou součástí dokumentu je pasáž o tom, jak postupovat na cestě kupředu. Hodnotí se vysoce spolupráce mezi mladými a starými. Je v našem zájmu, aby mladí získali výborné vzdělání, byli kompetentní a do budoucnosti hleděli s nadějí a důvěrou. Senioři by měli být respektování pro svůj potenciál a za to, čeho v životě dosáhli. Oba segmenty by měly spolupracovat, důležitý je mezigenerační dialog; je však třeba najít účinný mechanizmus vzájemné spolupráce. Podrobnější informace je ve stanovisku ESU Bridging the Gap (Přemostit mezery).
Mezi významnými řečníky odpoledne byla komisařka EU pro zaměstnanost, sociální záležitosti a začleňování Marianne Thyssen. Zdůraznila, že budoucnost mladých je pro nás prioritou, souvisí s právem na vzdělání, ale i s ochotou se celoživotně vzdělávat. Pro starší populaci se stává nutností zajistit stabilní penzijní systém; je potěšitelné, že vzrůstá i proporce zaměstnávání v procentech starších pracujících. Rekonstrukce národního hospodářství po 2. světové válce bylo dosaženo jen na základě spolupráce mezi státem a generacemi, rovněž i dnešní změny tuto mezigenerační spolupráci potřebují. Dále vyzdvihla sociální pilíř z podzimu 2017, který vstoupí do evropské historie. Při jeho naplňování je třeba vzít v úvahu různé potřeby a požadavky pracujících
(podrobněji Newsletter č. 159 v němčině a angličtině na web stránkách SKS).
 
3. Návštěva Seniorského centra
"La maison du Grand Chemin, Asyl Maison Marie Immaculée " (Domov Dlouhé cesty - Neposkvrněné P. Marie v Neufvilles, Valonsko). Multifunkčním centrem nás provázeli ředitel Dominique Springere a Etienne Vanderroost, překládala L. Němcová. Centrum čítá kolem 300 stálých bydlících klientů; navštívili jsme především úseky pro seniory, handicapované osoby, osoby mentálně postižené a pro paliativní péči. V blízkosti centra jsou i jesle. Činnost centra vychází z nejnovějších trendů zdravotní a sociální péče.
Samostatný referát Stanislava Kodyse s fotodokumentací o návštěvě Centra je otištěn na web stránkách SKS.
 
Zapsala: Lidmila Němcová
 
Příloha: