KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Myšlenky a názory 2021 P. František Lízna: Pouť za svatou Brigitou Švédskou do Vadsteny
Zpět

P. František Lízna: Pouť za svatou Brigitou Švédskou do Vadsteny

Přidáno 12. 4. 2021
Ilustrační foto
P. František Lízna byl moravský kněz, jezuita, politický vězeň, spisovatel, předseda redakční rady časopisu Akord, poutník. Zaměřoval se zejména na pastoraci Romů, vězňů a bezdomovců. Narodil se 11. července 1941 v Jevíčku a zemřel 4. března 2021 v Olomouci na Covid-19.

Před časem jsem obdržela od autora darem a s věnováním knížku Pouť za sv. Brigitou Švédskou do Vadsteny, nakladatelství Cesta Brno, vydáno v r. 2013. S Otcem Líznou jsem se seznámila při přípravě seminářů organizace Křesťan a práce na Velehradě. Byl potěšen, že se zajímám aktivně o problematiku zemí Severu, že jsem vedla zájezd do Švédska k hrobu sv. Brigity a po stopách B. Smetany v okolí Göteborgu. Zastavením ve Vadsteně jsem inspirovala cestovní kancelář, která po naší návštěvě začala nabízet českým turistům zcela unikátní zážitek.

Autor je znám české veřejnosti poutními cestopisy, ve kterých popisuje svoje pěší poutě. V několika knížkách sdělil čtenáři velmi realisticky a upřímně své zážitky a dojmy z cest za sv. Jakubem (trasu z Fatimy do Compostely), do Sienny za sv. Kateřinou Sienskou a do Říma za sv. Cyrilem a Metodějem.

Sv. Brigita Švédská žila ve 14. století, je patronkou Evropy a Švédska, vdov, zdravotníků, poutníků a umírajících. Byla šlechtického původu a šťastně vdaná, matkou osmi dětí. Po skonu manžela se věnovala sociální práci. Založila klášter ve Vadsteně a řád Nejsvětějšího Spasitele, pro který vypracovala regule. Působila i v Římě, kde zemřela, ostatky do Švédska převezla její dcera. Křesťanská veřejnost pravděpodobně zná Brigitina vidění, která jsou zaznamenána v knihách Zjevení a která významně ovlivnila náboženský život a kulturu ve středověku.

Autor zmíněné knihy (viz foto z Kosmas.cz) popisuje na 70 stranách 45 etap, které ušel z Vyšehorek na Moravě, kde bydlel do švédské Vadsteny; obvykle poutě absolvuje sám. Nocuje podle možností, ovšem nikdy se nejedná o drahé hotely a restaurace. V mnoha případech přespává i v přírodě. Sám říká, že život je jako pouť, někdy se vše podaří, jindy je třeba být skromným, překonat obtíže, nikdy se nevzdávat. Poutnictví bylo nejvíce rozšířeno za středověku. Dnes se fenomén dlouhého putování za určitým cílem obnovuje a vrací do moderní společnosti. Lidé si potřebují během cesty utřídit myšlenky, být sami sebou, meditovat, vzpomínat na zemřelé i blízké, zvládnout fyzické i psychické těžkosti a nakonec dojít do cíle. Zvítězit nad sebou a dosáhnout vysněné mety.

Autor závěrem píše: „Ráno jsem vstal a minutu před devátou hodinou jsem poklekl u ostatků svaté Brigity a ostatních neznámých mučedníků. Pláču. Modlím se až do dvanácti hodin.“

Doc. Ing. Lidmila Němcová