KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Zprávy z ESU 2011 Prohlášení ESU k 1. říjnu 2011
Zpět

Prohlášení ESU k 1. říjnu 2011

Přidáno 25. 10. 2011
Prohlášení ESU k 1. říjnu 2011
Evropská unie seniorů (ESU)

Generální sekretariát:
Hermann-Seger-Str. 23, D-50226 Frechen
Telefon: +49(0)2234 188 419, Telefax: +49 (0)2234 188 410    
 e-mail: esu@cdu.de    internet: www.eu-seniorunion.info


Brusel / Frechen, 1. října 2011-10-24


Prohlášení ESU
k mezinárodnímu dni seniorů 2011

Univerzita pro seniory ve Chrzanowu slaví
společně s Polskou unií seniorů

Jménem svého sdružení se vyjadřuje prezident Dr. Bernhard Worms:

1. říjen je Mezinárodním dnem seniorů. Dostává se stále více do povědomí veřejnosti. Na mnoha místech je toto datum příležitostí ke shromážděním. Přitom se mluví o významu starších v naší demokratické společnosti. Řeč je o pokrocích v pohledu na smysluplný život lidí nad 60 let. Ale nemělo by se mlčet ani o nedostatcích.

Evropská unie seniorů (ESU) jako nejsilnější politické sdružení starších občanů se zasazuje pro to, aby všude mohli senioři vzhledem k jejich stále rostoucímu podílu na obyvatelstvu spoluvytvářet politiku!
Aby byl zachován a podporován přístup ke kultuře, sportu, pospolitosti a celoživotnímu vzdělávání! Vhodné bydlení, sociální jistota, rozsáhlá zdravotní péče, bezbariérová města a dopravní prostředky – to jsou podstatné předpoklady.

Na prvním místě je soužití generací spočívajíci na důvěře a respektu. Učit se jeden od druhého je nepostradatelné. Dobře si vede ten, kdo si zkušenosti z dlouhého života a z politické spolupráce přivlastní i pro svůj život.

Ve většině případů se i v Polsku politická odpovědnost na různých rovinách ve státě bere jako d o b r o v o l n i c k á. Zcela ve smyslu „Evropského roku dobrovolné práce 2011“. Jako prezidenta ESU mne těší, že Univerzita seniorů ve Chrzanowu společně s ještě mladou „Polskou unií seniorů“ (PUS) důstojně slaví Mezinárodní den seniorů. To se děje v souladu se statutem Polské unie seniorů, který se vyslovuje proti každé formě diskriminace starších občanů a chce jim poskytnout platformu pro společenské angažování v Polsku i v Evropě. Doufám, že dobré kontakty povedou k založení skupiny PUS ve Chrzanowu.

Všechny k tomu směřující snahy PUS pod vedením Henryka Lagodzkiho sleduje prezidium ESU s vnitřní účastí. Projekt „Vzpomínkový a mírový pahorek“ v Oswiecimi, v „Městě míru“, nachází v našem sdružení ESU, k němuž od 30. června t.r. PUS patří, velký ohlas. Smím připomenout, že pro Pahorek byl před rokem na iniciativu ESU věnován památný kámen ze zdiva berlínského „Spolkového sněmu“. S radostí jsem se dozvěděl, že dnes i senioři z brani-borského města Cottbusu předali svědectví sounáležitosti s oběťmi koncetračního tábora.

U vědomí zodpovědnosti generací, které musely vytrpět dvě války a dvě diktatury, stůjme v budoucnu v dobrém sousedství a míru. Navzdory současným turbulencím ve finančním a bankovním sektoru jsme přesvědčeni, že ke sjednocené Evropě, jíž nyní Polsko předsedá, není žádná rozumná alternativa. Od naší úspěšně pokračující cesty se nedáme odradit. To jsou senioři našeho kontinentu i následujícím generacím dlužni.


Přiložené dokumenty: