KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Zprávy z ESU 2011 Vydání č. 45, 1. leden 2011
Zpět

Vydání č. 45, 1. leden 2011

Přidáno 19. 7. 2011
Vydání č. 45, 1. leden 2011
Solidárně se chovat je v roce 2011 aktuálnější než kdykoliv dříve, prohlásil prezident ESU Dr. Worms ve svém vánočním a novoročním poselství. Pro redakci připojil:“Platí to zvláště pro naše přátele v Bělorusku a na Ukrajině a stejně tak pro  pronásledované křesťany v Iráku a v ostatních zemích Asie.“ Že Taťána Zelko, členka našeho exekutivního výboru, dennodenně je na cestách, aby obstarala pro asi 700 vězňů v Minsku životně nejnutnější, si vzhledem k aktuální situaci v zemi zaslouží náš uznalý respekt. Z Kijeva zaznělo, že s námi spojený svaz penzistů UARP předkládá přes všechny politické problémy nové projekty.

Georges Locht (Belgie)
, do r. 2010 kontrolor účtů ESU, zemřel v prosinci po delší nemoci. Pokladník, paní Dr. Paul, ho znala jako člověka, „pro něhož byla evropská integrace  srdeční záležitostí a motivovala ho k politickému jednání.“ Dr. Worms poslal jeho vdově soustrastný dopis. Led a sníh zabránily účasti vedoucích osobností ESU na pohřbu.

ESU truchlí také nad Arthurem Dispaux (Belgie), jenž vždy stál věrně po boku své manželky Elisabeth, od listopadu čestné prezidentky ESU, a vždy ji na zasedáních doprovázel. Zastával větší počet společenských funkcí.
(Foto: Dr. Worms předává ocenění Elisabeth Dispaux-Cornil – Bad Honnef, 4.11.2010; Foto: U.W)

„Polská unie seniorů“ („Polska Unia Senioróv“) byla založena 29. listopadu v Oswiecimi. Prvních 35 členů zvolilo Janusze Marszalka prezidentem a Krystynu Kadziolka první místopředsedkyní. U krakovského soudu bylo zažádáno o celopolskou registraci spolku, jehož sídlem je Oswiecim.

O seriózní zdravotní portály na internetu usiluje Evropský parlament. Mají zprotředkovat informace pro prevenci, o nemocech, lécích a ošetřovacích metodách. Švédsko se svou dobře navštěvovanou internetovou platformou by mělo platit za vzor., prohlásil poslanec Dr. Weissberger; v Německu se doporučují stránky (www.gesundheitsinformation.de). Již před lety se ESU zasazovala za lepší služky pacientům, např. u příbalových lístků u léků.

Pátému rakouskému kongresu seniorů v listopadu je věnován zvláštní sešit časopisu „SIS“ (k dostání u ÖSB, Lichtenfelsgasse 7, 1010 Wien).  Věcným uchopením aktuálních témat je kongres právem možno označit za „dílnu myšlení“. Předseda ÖSB prof. Dr. A. Khol se jako vedoucí pracovní skupiny „Nenahra-ditelná role náboženství“ vyslovil pro integraci muslimů v Rakousku. Místopředseda Dr. K. Hecker se přiznal, jako týden před tím kongres ESU v Bad Honnef (D), ke společenskému a individuálnímu užitku dobrovolných činností.  Nespočetní pověření představitelé seniorských organizací Evropy mají tuto zkušenost, pravil. Byla dána k úvaze úhrada úrazového pojištění a povinného ručení a náhrada osobních výloh pro Rakušany angažující se v neplacených zaměstnáních.
           
Jako nový začátek ve vztazích Polsko – Rusko hodnotil prezident Komorowski (P) zřízení „Centra pro dialog a usmíření“ se sídlem v obou hlavních městech, které dohodl 6. prosince se svým kolegou Medvedějem. Má mimo jiné koordinovat výměny mládeže a spolupráci historiků.

Do čtyř dalších jazyků se toho času překládají všechna vydání tohoto zpravodaje SI:  Malta (Lina Caruana), Česko (p. Tomek), Litva (Nomeda Hofertaite) a Slovinsko (Dr. Eva Perman). Prezidium a redakce děkují za tuto bezplatnou službu. Z finančních důvodů může generální sekretariát ESU nabídnout pro domácí stránku příp. zasílání e-mailem jen vydání v německém, anglickém, francouzském a španělském jazyce.
Ohlasy směřujte na: Redaktor Ulrich Winz, Leipziger Str. 49/084, D-10117 Berlin
Tel.(Fax: +49(0)30 204 0471, Mobil: +49 (0)174 175 6050, e-mail: ulrich.winz@web.de