KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Zprávy z ESU 2011 Vydání č. 46, 12. únor 2011
Zpět

Vydání č. 46, 12. únor 2011

Přidáno 19. 7. 2011
Vydání č. 46, 12. únor 2011
„Se sympatií a soucitem sleduje ESU požadavky Tunisanů a Egypťanů po demokratických poměrech a lidských právech“, prohlásil prezident Dr. Worms pro SI. „Staří i mladí mají nárok na život v důstojnosti a v dostatku“, dodal. Očekává v arabských zemích a všude na světě toleranci mezi všemi etniky a náboženstvími. Za to se ESU zcela rozhodně zasazuje od svého založení před 15 lety. Worms vyzval EU, aby revoluční události důrazně podpořila.

Opoziční politik A. Milenkiewitsch (Bělorusko) vybídl své krajany k návštěvním cestám do sousedních zemí Polska a Litvy – „aby viděli, jaký by mohl být život doma.“ Doufá, že k tomu přijdou z těchto zemí pozvání. M. mluvil na pozvání Adenauerovy nadace v Berlíně. Redaktoru SI se vyjádřil uznale o organizaci „Naše pokolenie“ mající dobré kontakty s ESU, „ jako o jedinému spolku od základu založeném pro seniory.“
Při setkání s jeho předsedkyní Taťánou Zelko v Minsku chválil politickou a sociální angažovanost jejího sdružení; koná svou činnost  přes všechny těžkosti a nebezpečí. „I s pomocí starší generace zastoupené  „Naším pokolením“ máme šanci dosáhnout demokratických změn“, řekl politik.

Za přesednictví viceprezidenta Jouni Mykkänena (Finsko) se setkala pracovní skupina ESU „Tisk/práce s veřejností“ v Berlíně. Bylo dohodnuto předložit exekutivnímu výboru v červnu ke schválení obnovený internetový výstup a reklamní prospekt. (Na našem foto zprava doleva: J. Mykkänen, Dr. Worms, Webmaster D. Milenkovic, U. Winz).

Regionální konference ESU se v roce 2011 konají: v Ciudad Real (Španělsko) od 28.2. do 1.3., ve Varně (Bulharsko) od 13. do 15. května a na podzim v Bruselu (přeložená z roku 2010). Příslušná témata najdete na: www.eu-seniorunion.info/de/noticeboard . Druhá „Letní akademie“ se bude konat ve Vídni od 24.do 25. července 2011.

K pěti regionům ESU přiřadilo prezidium následující členské země:
VÝCHOD:  Litva, Polsko, Česko, Bělorusko a Ukrejina; z Německa: Meklenbursko-Přední Pomořany, Berlín, Braniborsko, Sasko, Sasko-Anhaltsko, Šlezvicko-Holštýnsko, Hamburk, Brémy a - kvůli partnerství s Litvou – Bádensko-Wirtembersko (zodp. prozatím koordinátor U. Winz, (D);
JIHOVÝCHOD: Rakousko, Slovensko, Maďarsko, Slovinsko, Chorvatsko, Rumunsko a Bulharsko; z Německa: Durynsko a Bavorsko (zodp. viceprez.: Dr. M. Fleming, (A) a prof. N.Andreev (BG);
JIH:  Itálie, Španělsko, Řecko, Malta a Kypr (zodp. viceprez. : C. Fatuzzo (I) a Carmen Quintanilla Barba (E)
ZÁPAD: země BeNeLux, Spojené království; z Německa: Hesensko, Porýní – Falcko, Sársko, Sevrní Porýní – Vestfálsko a Dolní Sasko ( zodp. viceprez.: prof. Ann Hermanns (B);
SEVER: Norsko, Švédsko, Finsko, Estonsko, Lotyšsko. (zodp. viceprez.: Ann Räämet (EST).

Nově zvolená vláda v Moldávii
pod vedením Vlada Filata usiluje o členství v Evropské lidové straně a v EU. Liberálně-demokratická strana vedená předsedou vlády postavila v trojkoalici do vlády většinu ministrů a má minimálně 11000 členů; její mládežnická organizace  se chce připojit do YEPP. ESU navázala kontakt s Association of Elders a zvažuje možnosti spolupráce.
           
Na mnohačetné přání bude SI – počínaje tímto vydáním č. 46 – zasíláno e-mailem většímu okruhu členů Unie seniorů CDU (D). Prosíme o laskavý příjem. Další zájemci o SI nechť se obrátí na redakci.

Ohlasy směřujte na: Redaktor Ulrich Winz, Leipziger Str. 49/084, D-10117 Berlin
Tel.(Fax: +49(0)30 204 0471, Mobil: +49 (0)174 175 6050, e-mail: ulrich.winz@web.de