KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Zprávy z ESU 2011 Vydání č. 47, 5. březen 2011
Zpět

Vydání č. 47, 5. březen 2011

Přidáno 19. 7. 2011
Vydání č. 47, 5. březen 2011
Podporovat zaměstnání a sociální solidaritu
je hlavním cílem "Agendy 2000". Jak prohlásil v Berlíně generální ředitel EU Richelle,mají 3/4 obyvatel Evropy mezi 20 a 64 roky být zaměstnáni. Skze lepší šance v povolání pro starší, mladé, ženy a postižené se musí podíl chudobou ohrožených nebo postižených osob snížit o 20 mil.(!) a tím o čvrtinu(zpočátku).Dříve vládami přislíbené,příp.zavedené  reformy jsou nedostačující.Oznámil na 2.pololetí roku 2011"bílou knihu" na téma"důchody",kde budou nazvány konkrétní cíle a povinnosti pro země EU. ESU se chce v květnu, na regionální konferenci ve Varně, zabývat" Evropou 2020" Setkání bude pořádáno viceprezidentem Prof. Andrejevem.

Okamžité stop masakru v Libyji požaduje  regionální konference ESU v Cludad Real (Španělsko).
Ravoluční procesy v arabských zemích jsou  v ESU sledovány s nadějí, řekl Dr.Worms.
Na konferenci byla pozvána viceprezidentka Carmen Quantanilla-Barba jako šéfová národní seniorské komise lidové strany(Volkspartei)(zkrácený příspěvek na internetu"www.eu-seniorunion.info). Na našem fotu:pohled na předsednictvo jednání v Cludad Real (viz originál).

Váhavý postoj Evropy k společenským procesům v Africe kritizovala v jednom vyjádření ukrajinská novinářka Olga Kravčenko, které bylo poskytnutu"SI". Autorem je spolubojovník svazu penzistů UARP(e-mail kontakt: okra-okra@rambler.ru ).

O dva roky na 67 roků bude zvednut věk nástupu do penze ve Španělsku.Dva nejdůležitější odborové svazy souhlasí pod podmínkou,že při odpracované době alespoň 38 a půl roku zůstává nárok na důchod od 65 roků.  S 20,3% nezaměstnaností má Španělsko, ze všech zemí EU,nejvyšší nezaměstnanost, následuje Litva s 18,3% a Lotyšsko s 17,4%. Na okraj konference zaznělo, že každý třetí španělský senior spadá pod hranici chudoby.

Jako "nosné sloupy naší obecné existence" označila německá ministryně rodiny čestnou   angažovanost občanů. Paní Schröder hovořila na zahájení"evropského roku dobrovolné práce". Vědomí odpovědnosti je přínosem pro ostatní,kteří jsou bráni na zřetel, přináší i radost pro příjemce a dárce. Ministryně,která se seznámila s touto základní myšlenkou konference ESU v listopadu minulého roku v Bad Honnef, analyzovala rozsah, formy a hranice občanské činnosti.

Česká strana "TOP 09" je nyní plným členem Evropské lidové strany(EVP). Naše viceprezidentka Dr.Flemming(Rakousko)  po tomto rozhodnutí vedení EVP neodkladně vstoupí v jednání s ministrem knížetem Schwarzenbergem, zakladatelem a předsedou strany,aby jej získala pro spolupráci s ESU. Také se o to zasadí čeští křesťanskodemokratičtí senioři pod vedením Václava Roubala.

Moldavská strana PLDM (liberální demokraté), vedeni předsedou vlády Vlad Filat, byla přijata s pozorovacím statusem do EVP. Dr.Worms poté obnovil kontakty do Moldavska.Valentina Buliga, odpovědná za práci, sociální záležitosti a rodiny je jedinou ženou ve Filatově kabinetu, který vládne teprve od 14.ledna a nahradil vládu vedenou socialisty.

Ve svém"Ulmském prohlášení" se vyslovili senioři Unie Badenskoi-Württermbergska(předseda Wolfgang von Stetten) a Bavorska(prof. Dr. Weckerle) důrazně pro školky v sídlištích"dětský  povyk je výrazem životní radosti", říká se v něm.

Proti násilí a represím v Bělorusku se usnesl SEJM(Polsko) v přítomnosti opozičních politiků sousedního státu. Velká většina spatřuje základ v založení centra pro rusko-polský dialog.Ministr Sikorski zdůraznil existenční právo Izraele a Palestiny, izraelská výstavba sídlišť na palestinských územích poškozuje mírový proces, prohlásil.

Ohlasy směřujte na: Redaktor Ulrich Winz, Leipziger Str. 49/084, D-10117 Berlin
Tel.(Fax: +49(0)30 204 0471, Mobil: +49 (0)174 175 6050, e-mail: ulrich.winz@web.de