KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Zprávy z ESU 2011 Vydání č. 49, 15. duben 2011
Zpět

Vydání č. 49, 15. duben 2011

Přidáno 19. 7. 2011
Vydání č. 49, 15. duben 2011
Japonské katastrofy – zemětřesení, tsunami, atomová elektrárna – vyvolaly v Evropě smutek a zděšení. V Berlíně ubezpečil gen. tajemník CDU Herman Gröhe jako host Unie seniorů všechny postižené o solidaritě své strany. Místopředseda Unie seniorů  Ingo Hansen (Postupim) vyzval ke spoluúčasti na dárcovských sbírkách. „Prodloužení životnosti jaderných elektráren musí ze stolu“, prohlásil. Jsou nezbytné silnější snahy o více obnovitelných zdrojů energie.

Henryk Lagodzki, bývalý vězeň koncetračního tábora a účastník Varšavského povstání 1944, byl 8. dubna v Oswiecimi zvolen předsedou „Polské unie seniorů“ (PUS). V říjnu odebral kámen z fasádní zdi  z Berlínské- ho Spolkového sněmu (Reichstag) pro „Pahorek paměti a smíření“.  Koncem listopadu byl Lagodzki spoluzakladatelem Unie seniorů. Místopředsedkyněmi zkušeného seniorského politika jsou Krystyna Kodziolka (vedoucí Seniorské univerzizy Oswiecim) a Anna Zalwowska (sociální politička). Tiskový mluvčí Stanislaw J. Szapalak představil novou organizaci mezitím na VII. německo-polském semináři seniorů ve Wolzstyně (vojvodství Velkopolsko), který z pověření  Nadace Konráda Adenauera  z Postupimi (D) vedl Dr. Horst Röpke . Organizace PUS se považuje za partznera ESU.
(Foto:Henryk Lagodzki (vpravo) s manželkou u prof.Dr. Lammerta, prezidenta Spolkového sněmu (říjen 2010)

Generální tajemník Rakouského svazu seniorů (ÖSB) Heinz K. Becker  se stal  jako „náhradník“ poslancem Evropského parlamentu (viz tiskovou zprávu z 1. dubna). Bude pracovat pro „Evropskou radu seniorů“, aby „bez ní nebylo učiněno žádné rozhodnutí týkající se seniorů“. Becker bude členem Výboru pro práci a sociální věci a Výboru pro kulturu a vzdělání. Za místopředsedy  generálního tajemníka ÖSB byli jmenováni prozatím Susanne Kofler (33) a Michael Schleifer (48).

Zdravotní situace starších lidí v Polsku se zlepšila, není však ještě uspokojivá, říká se v aktuální (05.04.2011) analyze (www.laender-analysen.de/polen/pdf/PolenAnalysen87.pdf). Počet narozených se snižuje. V roce 2009 narození chlapci mohou se podle  zdroje  dožít průměrného věku 71,5 roku, dívky 80 let.

Sdružení křesťanských senoiorů (SKS) České republiky
mělo 9. dubna výroční schůzi v Praze. Jako host byl na ní přivítán pan Peter Krupholz z Rakouského svazu seniorů (ÖSB). Je místopředsedou zemského předsedy v Dolním Rakousku. Za svůj referát o zkušenostech s čestnými úřady sklidil živý potlesk. Pozdrav od místopřesedkyně ESU Dr. Flemingové (A) byl asi 30 účastníky srdečně opětován. K seniorům promluvil generální sekretář KDU-ČSL pan Hořava. Odborné přednášky o zdravém chování ve stáří pronesli Dr. Jiří Kreipl a Dr. Dagmar Koutská. Při volbách představenstva dostal znovu důvěru Dr. Roubal jako předseda SKS.

Politickým vězňům v Bělorusku skýtá seniorská organizace „Naše pokolení“ mnohostrannou podporu, je hlášeno z Minsku. „Kontaktujeme jejich příbuzné  a domlouváme s Organizací pro lidská práva, jak bychom jednotlivcům mohli finančně a právnicky co nejlépe pomoct.“ Po jejich intervencích byl dne 29. března ke 3 a půl roku  zostřené vazby odsouzený Nikita Lihovid (25) od Amnesty International uznám za politického vězně. – „Naše pokolení“ má u ESU statut pozorovalele. Naše  prohlášení – naposledy interview s Dr. Wormsem – jsou překládány a v zemi zveřejňovány. (Kopie má SI k dipozici.) Ve zprávě z 12. dubna zjišťuje Parlamentní schůze Evropské rady za fakty doložené, že se situace v Bělorusku v poslední době zostřila. (http://assembly.coe.int)
           
Překlad do švédštiny těchto informací  SI od vydání č. 48 zajišťuje pan Torbjörn Lindelof od Křesťansko-demokratických seniorů. Matematik a IT odborník se naučil německy hlavně díky četbě šachové literatury. Jako pokladník je členem představenstva seniorské organizace.  – Redakce děkuje za jeho zprostředkování a vybízí k překladům do Estonštiny, Lotyštiny a Polštiny (žádáme dokladové exempláře) . Vicepräsident Carlo Fatuzzo (It.), který udělal první překlad  (SI 48) do své řeči, přislíbil redaktorovi  rozšiřování ve svém jazyku.

Pasové fotografie žádány. Prosím členy Exekutivního výboru a předsedy členských svazů ESU, jejichž fotografie na jmenných seznamech web. stránek (www.eu-seniorunion.info/de/organisation/index.htm) dosud chybí, aby dodali redaktorovi SI své aktuální portrétní foto.

Ohlasy směřujte na: Redaktor Ulrich Winz, Leipziger Str. 49/084, D-10117 Berlin
Tel.(Fax: +49(0)30 204 0471, Mobil: +49 (0)174 175 6050, e-mail: ulrich.winz@web.de