KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Zprávy z ESU 2011 Vydání č. 50, 25. květen 2011
Zpět

Vydání č. 50, 25. květen 2011

Přidáno 19. 7. 2011
Vydání č. 50, 25. květen 2011
Skoncovat s proléváním krve v Syrii požaduje prezident ESU Dr. Worms v tiskovém prohlášení. Z Varny (BG) směřovala jeho výzva všem politickým mocipánům, aby byla zachována důstojnost každého jednotlivého člověka. „Kdo se staví na obranu proti nesvobodě a zneužíváná moci, má naši sympatii a solidaritu“, prohlásil. To se vztahuje na i na Lybii a Bělorusko. Socialistickou vládou Španělska zklamaná mládež má právo za lepší perspektivy pokojně demonstrovat. S ulehčením přijal Worms zprávu, že protievropské nepřátelské síly ve Finsku musí do opozice.

Strategii EU „EVROPA 2020“
považuje bulharský Svaz seniorů SGERB za svou, ujistil jeho prezident prof. Nikolay Adreev před asi 100 posluchači na regiopnální konferenci „Jihovýchod“ v lázních Sv. Konstantina a sv. Heleny, které patří k černomořskému městu Varně. Většina ministrů v od roku 2010 Boyko Borissovem vedené vládě ukazuje převážně pozitivní bilanci své činnosti ve smyslu této strategie. „Směřuje na inteligentní a stabilní růst“, podtrhl Andreev, který je i viceprezidentem ESU. Boj proti bídě nejen ve své zemi, ale v celé Evropě, a rozvoj účinných obnovitelných zdrojů mají prioritu.

Pro zachováná Schengenské smlouvy
se ESU zasazuje. Kdo jako Dánsko uvažuje o částečném odklonu, jedná nesolidárně, řekl Worms pro SI.  Vidí v odsouhlasených ekonomických opatřeních pro některé jihoevropské a severoafrické země nejlepší cestu k utlumení často smrtelně končících proudech uprchlíků. Jednotná evropská regulace je nadbytečná.
Bulharský vicepremiér a ministr vnitra Tsvetanov prohlásil na konferenci ve Varně připravenost část na Maltě ztroskotaných uprchlíků přijmout. Ostatně jeho země má zájem vstoupit do „Schengenu“.

Z jedné a téže učebnice dějepisu se budou učit polští a němečtí školáci v blízké budoucnosti. Po dlouholeté diskuzi o hodnocení událostí ve vztahu obou zemí se teď hledá už jen nakladatelství. Podle společné německo-francouzské učebnice se už léta úspěšně vyučuje.

Unie seniorů Cottbus (D)
připravuje na říjen návštěvu v Oswiecimi (PL). Předáním historicky cenných svědectví z dějin pohraničních braniborských měst, v nichž také žili Židé, se má podporovat zřízení „Pahorku paměti a smíření“ ve městě bývalého koncentračního tábora „KZ Ausschwitz“. Armin Ehrlichmann a jeho přátelé se těší na setkání s ještě mladou Polskou unií seniorů (PUS).
 
Na 2. Letní akademii ESU zve Rakouský svaz seniorů (ÖSB) na 24. -26. července do Vídně. Generální sekretář Becker, jehož pozdravilo prezidium ESU na své schůzi ve Varně jako nového poslance EP, přislíbil podporu místpředsedkyni bulharského ministra práce a sociálních věcí, paní Valentině Simeonové, v Bruselu a ve Štrasburgu při prosazování jejích politických plánů.

Ve dnech 15 a 16. září v Bruselu
, jak sdělila viceprezidentka prof. Ann Hemans (B), se bude konat regionální konference „Západ“, která měla být již v roce 2010. Téma „Zdravé stárnutí“ bude rozšířeno o diskuzi ke „Strategii EU 2020“. Pozváni jsou i nizozemští senioři, kteří dosud nemají žádnou organizaci. – V březnu 2012 bude místem zasedání Karlsruhe (D).

Viceprezident Leif Hallberg (S) byl 8. dubna znovu zvolen předsedou Švédského svazu seniorů. Stojí v čele již 4 roky sdružení čítajícího téměř 2000 členů.  Generální sekretářka Křesťanských demokratů, Acko Ankaberg Johansson, vystoupila s optimisticky laděnou přednáškou na téma „Se seniory vyhrajeme příští volby“.

Předseda slovenských seniorů, Dr. Jozef Mikloško, srdečně přivítal v Bratislavě delegaci ÖSB s jeho předsedou prof. Andreasem Kholem a viceprezidentkou ESU Dr. Marilies Flemingovou., kteří přijeli na přátelskou návštěvu.
Ohlasy směřujte na: Redaktor Ulrich Winz, Leipziger Str. 49/084, D-10117 Berlin
Tel.(Fax: +49(0)30 204 0471, Mobil: +49 (0)174 175 6050, e-mail: ulrich.winz@web.de