KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Zprávy z ESU 2011 Vydání č. 51, 25. červen 2011
Zpět

Vydání č. 51, 25. červen 2011

Přidáno 19. 7. 2011
Vydání č. 51, 25. červen 2011
Do polského předsednictví EU v 2. pololetí 2011 vkládá ESU velkou naději. Prezident Dr. Worms k tomu: „Polsko, které je považováno za euroskeptika, se stalo pod Bronislavem Komorowkim a Donaldem Tuskem motorem evropské integrace, což velmi vítáme. Poslední setkání Tuska s německou kancléřkou je výrazem vzájemné snahy k další spolupráci mezi oběma zeměmi a signálem pro vyjasnění sporných otázek v bilaterálním a evropském rámci.“ Z Polska pocházející prezident Evropského parlamentu Jerzy Buzek vidí svou zemi teď víc ve středu zájmů o Evropu – s velkými výzvami a šancemi.

K 70. výročí přepadu Sovětského svazu si mnozí senioři v Evropě připomněli zločiny hitlerovského Německa. Marilies Fleming(ová) řekla v Jižním Tyrolsku:“Zažila jsem fašizmus a nacionální socializmus. Spáchaly velké zločiny na lidstvu. Pomníky oslavující fašizmus nesmějí mít dnes místo“. Tím vyjádřila  viceprezidentka  postoj Rakouska proti památníku na Mussoliniho v Bolzanu.

Unie seniorů v Postupimi (D) si zhlédnutím filmu připomněla Berlínskou zeď postavenou právě před 60 lety, čímž bylo město Postupim odříznuto od Berlína.  V posledním vydání braniborského seniorského časopisu „Report“ vyjadřují doboví svědci své zkušenosti s touto nelidskou hranicí, která až do svého zbourání v roce 1989 byla symbolem „studené války“ mezi Východem a Západem v Německu a v Evropě.

Seniorského tanečního festivalu „Our Hearts belong to You“
(Naše srdce patří Vám) v letošním Hlavním evropském městě kultury v Talinu (EST)  se  zúčastnila šestnáctičlenná skupina z Klajpedy (LT) se svou vedoucí Irenou Tolousiene, místopředsedkyní seniorů z Klajpedy. Mnohostrannou podporu skupina dostala od evropského poslance A. Saudargase a poslanců Agne Bulotaite a Evaldase Jurkeviciuse – všichni jsou členy Vlastenecké unie / Křesťanských demokratů. Účast na festivalu byla domluvena na Baltské konferenci seniorů v Klajpedě v roce 2010. (Foto: Srdečné přivítání tanečnic z litevského přístavního města v centru hostitelského Talinu.)

Chorvatsko se stane 28. členem EU. Před osmi lety podané žádosti země se 4,4 miliony obyvatel bude k roku 2013 vyhověno, jelikož vstupní jednání byla úspěšně završena, hlásí Brusel. Svaz seniorů vládnoucí strany HDZ je již více let členem Evropské unie seniorů.

Cena lidského života od prvního do posledního dne je předmětem konference Unie seniorů CDU, na kterou pozval její předseda prof. Dr. Wulff krajské předsedy na červenec do Berlína. Budou prosloveny i přednášky na téma „Děti – naše jediná budoucnost?“ nebo „Skutečnostní a hodnotová orientace“. V členském časopisu „Suverén“ požaduje Wulff přísnější měřítka při rozvojové pomoci. Ještě stále je přes 100 milionů křesťanů ve více než 50 zemích „pro svou víru vystaveny represáliím“ a žijí ve strachu před pronásledováním a násilím.

Senoři Jihotyrolské lidové strany (SVP)
zvolili 9. května v Bolzanu  za předsedu opět Otto von Dellemanna a Christinu von Steffenalli za místopředsedkyni.  Dalším místopředsedou se stal důchodový expert Helmut Renzler. K seniorskému sdružení se počítá 19000 starších občanů – skoro 40% členů SVP; existuje 218 místních skupin. Von Dellemann vyzval: „Konec s věkovou diskriminací v zaměstnání a v politice!“. V tom je zajedno se seniory z CSU (Bavorsko) a ÖVP (Rakousko). Zvýšení minimálních důchodů nesmí být déle odsouváno.

Osobní zprávy. Prezidentu portugalské Sociálně demokratické strany (člen EVP), Pedrovi Passos Coelhovi, blahopřál prezident Worms k volebnímu vítězství a nabídl spolupráci. – V Klajpedě (LT) se stala Janina Antaneniene novou předsedkyní spojeného Svazu seniorů; vystřídala Elenu Bendikiene. – Nástupkyní předsedy Michaela Birkelanda zvolilo Sdružení seniorů Konzervativní strany Norska („Senior Höyes Landforbund“) paní Turid Wickstrandovou.

První přímou volbu předsedy strany účinně podpořil Svaz seniorů Litvy pod vedením Romualdy Hofertiene. Hlasování vychází ve prospěch dosavadního předsedy a premiéra Andriuse Kubiliuse, který na zprostředkování paní Hofertiene vedl rozhovor s Tatjanou Zelko (Bělorusko) o situaci u východního souseda a udělil jí slovo na stranickém kongresu. Litevští senioři uzavřeli s ní, předsedkyní běloruské organizace „Naše generace“, smlouvu o spolupráci. (Ještě se k tomu vrátíme.)

Na internetové stránce ESU (www.eu-seniorunion.info) najdete aktuálně mj. zprávy o regionálních konferencích ve Španělsku a v Bulharsku a také rezoluci „Kongresu o péči“ v Norimberku (D). Zde si můžete přečíst i všechny dosavadní Informace ESU.
Ohlasy směřujte na: Redaktor Ulrich Winz, Leipziger Str. 49/084, D-10117 Berlin
Tel.(Fax: +49(0)30 204 0471, Mobil: +49 (0)174 175 6050, e-mail: ulrich.winz@web.de