KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Zprávy z ESU 2011 Vydání č. 52, 10. červenec 2011
Zpět

Vydání č. 52, 10. červenec 2011

Přidáno 24. 10. 2011
Vydání č. 52, 10. červenec 2011
ESU je pro další existenci Evropy jako hodnotového společenství a stejně tak i sociálního a měnového svazku. Poslední nealternativní rozhodnutí k podpoře některých zemí byly neseny vědomím vysoké odpovědností politiků, prohlásil prezident dr.Worms před gremiem vedení v Bruselu. Vzájemné záruky v době nouze jsou nepostradatelnými ctnostmí, které také ale spoléhají na důsledné úsporné chování postižených. Obrátil se proti diskuzím stavět výhody evropské integrace v dohodě."není žádné zpět", chtě nechtě ale však bude role Evropy v celosvětovém spektru nově definována
K druhé letní akademii ESU pro funkcionáře působící ve vedoucích pozicích, od 24. do 26.července v politické akademii ve Vídni jsou ještě možné přihlášky, jak sdělili viceprezidentka dr.Flemming a ÖSB generální sekretář Heinz K.Becker. S ministrem ve výslužbě dr.Wernerem Fasslabendem(A) budou referovat významné osobnosti: prof.dr.Andreas Kruse (D), prof.dr. Ursula Lehr (D), viceprezident ESU prof.Nikolay Andreev (BG), Dorothea Schittenhelm (A) a prof. dr. Lothar Roos (D/PL). Téma konference zní"Kam směřuje naše společnost v 21.století?".
Novým předsedou CSV-seniorů Lucemburska je od května Marcel Glesener. Jeho předchůdce prof. Nikolay Estgen byl zvolen čestným prezidentem. Jedním ze dvou zastupujících předsedů je Clode Carbon-Frisch, která svoji organizaci také zastupuje ve výkonném výboru. Smrtí prof.Leona Bollendorfa utrpěli lucemburští senioři a ESU bolestnou ztrátu. V roce 1995 patřil k zakládajícím členům ESU v Madridu. Byl nositelem vyznamenání-čestné jehly Helmuta Khola ve zlatě. Přes vězení a uvěznění v koncentračním táboře v nacistickém Německu se Leon Bollendorf po válce zasadil o smíření mezi oběma zeměmi a obdržel za to německý spolkový záslužný kříž. Bylo mu 96 let. Prezident ESU vzdal v Bruselu hold Bohlendorfsovu mnohostrannému působení.
Polská seniorská un (PUS) je nejmladším členem ESU. Přesednicto jednohlasně v Bruselu odsouhlasilo jejich žádost o přijetí-přesně jeden den předtím než 1.července Polsko převzalo prezidentství EU. K srdečnému přivítání do rodiny ESU přicestovali z Osvětimi Janusz Marsalek a z Varšavy prezident Lagodzki a tiskový mluvčí Stanislaw J.Szalapak.
Nová finská vláda je koalice  šesti stran rozdílného zabarvení, pravého i levého spektra. Ministerským předsedou byl zvolen Jyrki Katainen, předseda národní koaliční strany a dřívější ministr financí. Díky společnému postupu stran bylo zabráněno, aby se na vládě podílela vítězná a Evropě nepřátelská strana "True Finns". Ve volebním boji pro stranu "Katainens" se silně angažovala finská unie seniorů. Její předseda Jouni Mikkänn je také, od roku 2010, vicepresident ESU odpovědný za tisk a práci pro veřejnost. Vládní program pamatuje na seniory starší 70 let významným snížením finančních nákladů ve veřejných službách. S dr.Päivi Räsänen, šefkou křesťanských demokratů, reprezentantkou další EVP strany, se také podílí ve vládě.
"Fňukání nepomůže!"nadepsaly Nordsee-Zeitung (D) interviu s prezidentem ESU dr. Wormsem.
Tím přinesla redakce v rozhovoru důležitou prosbu jejího partnera k hodnotám. Vyslovil se proto, aby každý, kdo je toho způsobilý, navštěvoval obyvatele domovů (ústavů). Může to být o to důležitější, že v místech domovů jsou zřídka velké rodiny a mnohé úkoly příbuzných tak nejsou možné."Dejte také váš čas a prokažte lidskou solidaritu.", říká pokaždé Worms, když slyší o nedostatcích v ústavech. Ambulantní pečovatelské služby a personál v ústavech jsou bohužel pod značným časovým tlakem. Prezident ESU vidí v návštěvách také důležitý úkol místních seniorských svazů, který je aktuelní nejen v roce "evropského roku dobrovolné činnosti 2011."
"Zaměstnaneckou úmluvu 50+" požadoval prof.dr.Andreas Kohl v magazinu jeho Svazu rakouských seniorů Od ministra práce očekává, že se bude pro staré angažovat zrovna tak jako pro mladé, kteří většinou zatím práci mají. V této souvislosti zaujímá Rakousko 3.místo v EU, při "všeobecné nezaměstnanosti" dokonce absolutní špičkovou pozici. Avšak stupněm zaměstnanosti starších je země na 16. místě z 27 zemí EU.
Krátce poznamenáno:
Z nové české politické strany TOP 09, jejíž předsedou je ministr zahraničí kníže Schwarzenberg, jsou pozitivní signály ohledně spolupráce s ESU. Jak zaznělo z Českých Budějovic(CZ) má se přerušit činnost liberální "Unie svobody". Ta byla dosud považována za "mateřskou stran u" pro "Platformu seniorů"(člena ESU) pod předsednictvím Sylvie Vlachové.- Viceprezidentka Maria Kanellopoulou (GR) má v jedné knize obavy, vzhledem k finanční krizi a doufá v lepší časy svých krajanů.- Mezi litevskými seniory (předsednictví: Romualda Hofertiene) a běloruskou organizací"Naše generace" (Tatjana Zelko) byla dohodnuta zesílená spolupráce s výměnou zkušeností a informací. S velkými starostmi je ESU sledována nejnovější vlna věznění v Minsku.
Obnovený internetový výstup ESU, schválený výkonným výborem, byl spuštěn v těchto dnech, www adresa zůstává jak dosud stejná: www.eu-seniorunion.info. Návštěvník bude bezprostředně zaveden na strukturu stránek a dosáhne rychleji na informace. Webmaster Dalibor Milenkovic přesvědčivě prezentoval novinky 30.června v Bruselu.
Zuschriften erbeten an: Redakteur Ulrich Winz, Leipziger Str. 49/084, D–10117 Berlin
Tel./Fax: +49 (0)30 204 0471 · Mobiltelefon: +49 (0)174 175 6050 · E–Mail: ulrich.winz@web.de