KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Zprávy z ESU 2011 Vydání č. 53, 5. srpen 2011
Zpět

Vydání č. 53, 5. srpen 2011

Přidáno 25. 10. 2011
Vydání č. 53, 5. srpen 2011
„Dejte politickým vězňům svobodu!“ žádali účastníci 2. Letní Akademie ESU ve Vídni na běloruské vládě. Rezoluce, kterou navrhl a sepsal viceprezident Leif Hallberg (S) byla přijata aklamací. Taťána Zelko z Minsku ji ocenila jako podporu svého seniorského sdružení. (Doslovně – nejdříve anglicky – na web www.eu-seniorunion.info).

Paní Wickstrand Iversen (Oslo), předsedkyni sdružení „Senior Hoyre“, poslal prezident ESU Dr. Worms solidární dopis. Jménem účastníků Letní Akademie jí i celému norskému lidu vyslovil srdečnou soustrast nad smrtí 77 převážně mladých občanů zavražděných v Oslu a na přilehlém ostrově. „Za ně za všechny jsme se modlili“, praví se v dopisu.

57 účastníků ze 14 zemí bylo tentokrát na Letní Akademii ESU uspořádané pro vedoucí pracovníky seniorských sdružení. Akci spolupořádal Rakouský svaz seniorů a na třídenním rokování se vyjádřili věhlasní politici a vědci k současné siutuaci našeho světadílu a podali podněty ke zvládnutí nových výzev. Zprávy z regionů se týkaly podstatných problémů starších lidí. Účastníci požadovali, aby předložené „Zprávy o stáří“ se povinně dostaly na projednání do parlamentů zúčastněných zemí.

Pověřence pro všechny otázky ambulantní a stacionární péče o staré a/nebo postižené osoby požadoval v tisku prof. Dr. Wulff (D). Vůči „světu“ si stěžoval na špatné zacházení a týrání opečovávaných. Podle příkladu Bavorska musí nyní i spolková nasadit pověřence, prohlásil předseda Unie seniorů CDU. Kromě toho je zapotřebí uvést do činnosti jednotné celostátní telefonní číslo, kde by mohli trpící, přetížení pomocníci a příslušníci vyvolat poplach.

Řecká víceprezidentka ESU Maria Mantziafou-Kanellopoulo představila ve Vídni svou knihu o starostech a nadějích svých krajanů, načež jí účastníci letní akademie bouřlivě zatleskali.(viz foto). Různé nálady vzhledem k finanční situaci Řecka symbolicky představují dvě kočky. Bohatě ilustrovaná publikace ve verších pod titulem:“Klafsigelos Charas & Imoges“ vyšla v květnu tohoto roku.

Vášnivé vyznání Evropě dosvědčila německá spolková kancléřka a předsedkyně CDU Dr. Angela Merkel. Při pohledu na budoucnost Evropy řekla: „ Musíme naše hospodářské a sociální síly zlepšit a srovnat, ale vždycky vyrovnat se silnějšími … Problém jednoho je i problémem všech.“ Spolupráce šéfů vlád se zintenzivní, ale o reformě důchodů „ vždy rozhodnou národní parlamenty“. (Berl. Morgenpost, 23. července)

Izraelský předseda vlády Netanjahu uspořádal po protestech v posledních červencových dnech „kulatý stůl“, který připravuje opravy reformního procesu. Původně se demonstrovalo proti vysokým cenám na bytovém trhu; nakonec vyšel do ulic i personál domovů důchodců a jejich správy. Bylo řečeno, že až 150 000 osob vyjádřilo svou nespokojenost krátce před začátkem ramadánu. Izrael má nejmenší nezaměstnanost za posledních 30 let.  

Termíny: 16. 9. je v Bruselu regionální konference „Západ“;  10. 11. v Bruselu: Předsednictvo exekutivního výboru; 7. -9.12. v Marseille: kongres EVP s účastníky z ESU

Krátce: Ve Vídni rokovala generální sekretářka Uhlenbrock (D) s paní Novákovou (CZ) o možnostech spolupráce s její stranou „TOP09“. – Nový internetový výstup ESU (www.eu-seniorunion.info) se těší potěšitelnému zájmu. Mezitím zjištěné nedostatky ve struktuře se v těchto dnech odstraňují.

Ohlasy směřujte na: Redaktor Ulrich Winz, Leipziger Str. 49/084, D-10117 Berlin
Tel.(Fax: +49(0)30 204 0471, Mobil: +49 (0)174 175 6050, e-mail: ulrich.winz@web.de

Přiložené dokumenty: