KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Zprávy z ESU 2011 Vydání č. 54, 25. srpen 2011
Zpět

Vydání č. 54, 25. srpen 2011

Přidáno 25. 10. 2011
Vydání č. 54, 25. srpen 2011
Konec režimu Kaddáfího vnímá ESU s radostí a zadostiučiněním. Viceprezident Jouni Mykkänen (SF)   redaktorovi řekl: „Doufám v nové cesty k sebeurčení lidu. Úspěšný boj v Lybii by měl povzbudit všechny síly bojující za svobodu a demokracii – i ve Východní Evropě. Události v Africe dokazují: diktátoři namjí budoucnost !“.

„Fond generací Andrease Khola“ založil Rakouský svaz seniorů (ÖSB). Fond pojmenovaný po předsedovi ÖSB byl zřízen u příležitosti jeho 70. narozenin v půli července. Je určen na podporu potřebných poskytnutím peněz, věcí a poradenství. (blíže na internetu ESU www.eu-seniorunion.info). Dary je možno zasílat na konto č. 000-11.394.368 u Raiffeisenbank NÖ-Wien, směr. číslo banky 320000. Dále se plánuje zřízení „Rakouské ceny generací“, jíž by měly být oceněny iniciativy k solidaritě všedního dne mezi mladými a starými a výzkumé práce v této oblasti.

Konvenci OSN o právech postižených lidí bude v prosinci 5 let. Podepsána byla 30. března 2007 na EU a mezitím všemi 27 členskými státy EU a též dalšími 120 zeměmi. Dosud konvenci ratifikovalo a do života zákonů uvedlo 16 států EU. Na základě tohoto dokumentu poprvé již nestojí v popředí veřejná péče o postižené, ale obecné lidské právo pod vůdčím motivem „Od integrace k inkluzi“. Už ne dodatečně, ale hned při plánování se podle konvence mají vzít v potaz zájmy občanů s hendikepem. V německé spolkové zemi Braniborsku předložilo mnoho občanů na 5 regionálních konferencích návrhy k odstranění bariér v bydlení, obci, ve veřejné dopravě a při doluvě a komunikaci. Při rekonstrukci a přestavbě bytů bylo mezitím těmto podnětům vyhověno. (Zdroj: MIAKTUELL.2-2011)

Získáni noví přátelé. Obnovením internetového výstupu (eu-seniorunion.info) nalezla ESU další zájemce a přátele. Někteří uživetelé se vyjádřili uznale o nynějším rychlém přístupu k nejdůležitějším tématickým oblastem: Kdo jsme, Aktivity, Organizace/Struktura, Kontakt/Servis. (Nedostatky a chyby webové stránky se úspěšně odstraňují.) Podle aktuelních informací z účastnických svazů by mohla být síla výpovědi ještě silnější. To platí i pro tyto pravidelně vycházející „Informace ESU“. Naše foto: Webmaster Dalibor Milenkovic (Berlin)předvádí Exekutivnímu výboru v Bruselu nově uspořádaé stránky jako „Vizitku ESU“.

Vlakové dopravě mezi Polskem a Německem věnují dopravní experti obou zemí velkou pozornost, protože může ulehčit setkávání občanů  a urychlit výměnu zboží. Odpovídající delegaci sestavené z odborníků obou zemí byl v Bruselu pro jejich projekt potvrzen vzorový charakter pro trvalou a přeshraniční mobilitu v EU. Přednostně má být vybudována trať známá jako „Východní dráha“ mezi Berlínem a Kostrzynem do Gorzowa Wlkp. Na konferenci za přítomnosti mnoha přímo dotčených bylo probráno i prodloužení až do Pily, 253 km vzdálené od Berlína.

Pro „Upomínkový a mírový pahorek“ v Oswiecimi disponuje Polská unie seniorů (PUS) asi pětihektarovým pozemkem, sdělil její předseda Henryk Lagodzki. Tím je nyní dán základ pro konkrétní plánování a realizaci. Objekt má být věnován památce „všech obětí obou diktatur a válek 20. století a válek dnešních dnů“. Lagodzki, bývalý vězeň koncentračního tábora a účastník Varšavského povstání 1944, vyzval „všechny občany dobré vůle ve světě“, aby záměr podporovali emocionálně, politicky a finančně. (Blíže pod www.uniaseniorow.pl)

Ohlasy směřujte na: Redaktor Ulrich Winz, Leipziger Str. 49/084, D-10117 Berlin
Tel.(Fax: +49(0)30 204 0471, Mobil: +49 (0)174 175 6050, e-mail: ulrich.winz@web.de

Přiložené dokumenty: