KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Zprávy z ESU 2011 Vydání č. 55, 28. září 2011
Zpět

Vydání č. 55, 28. září 2011

Přidáno 25. 10. 2011
Vydání č. 55, 28. září 2011
Celoevropsky platný << Průkaz dobrovolníka>> zamýšlí zavést EU-komisařka paní Reding. Vychází tím vstříc návrhu poslance CDU Martina Kastlera z Bavorska (D). Průkaz má být všem občanům – nezávisle na věku – vydán obcemi jako uznání dobrovolných služeb. Kastler tím doufá ve zvýhodnění ve veřejných zařízeních. „Jak se navíc bude podílet obchod a soukromý sektor, to je v jejich rukou“, vyjádřil se. Dříve se za projekt zasazovala mezifrakční „Pracovní skupina dobrovolníci“ v Evropském parlamentu, a nyní má být doplněn vlastním programem „Senioři v akci“ pro finanční období EU na roky 2014-2020. V rezoluci podporují poslanci kromě toho lepší zapojení starších občanů do dobrovolnické práce. Také spolky a nestátní organizace mají působit v tomto smyslu, praví se v ní. Snahou je zavést „Průkaz dobrovolníka“ (na začátku oficiálně označeného jako „Evropský kvalifikační pas“) „nejpozději do ledna 2013“, kdy začíná „Evropský rok občanek a občanů“, říká Kastler. (Info: domácí stránka skupiny CDU/CSU v EP, 22.9.11)

K Mezinárodnímu dni seniorů 1. října se prezident ESU Dr. Worms zasazuje za to, aby „všude mohli senioři vzhledem ke stále rostoucímu jejich podílu na obyvatelstvu spoluurčovat politiku“. Mají mít volný přístup ke kultuře, sportu, pospolitosti a celoživotnímu vzdělávání. Jako podstatné předpoklady pro společenské angažmá občanů jmenuje „ věku odpovídající bydlení, sociální jistotu, obsáhlou zdravotní péči a bezbariérová města a dopravní prostředky“. Euroskeptikům uděluje porážku a prohlašuje:“ Od naší úspěšně pokračující cesty „ k evropské integraci „ se nedáme odvrátit. I to jsou senioři dlužni následujícím generacím“. (Detaily na webu: www.eu-seniorunion.info)
                    Text k fotografii: Vášniví Evropané Helmut Kohl, Bernhard Worms a Angela Merkel se pevně drží cíle. Snímek ze slavnostního setkání CDU ke Kohlovým 80. narozeninám.
 
        Foto: dpa/Wojfgang Kumm/Wiener Zeitung 26. 8. 2011           

Z regionální konference „West/Západ“ v Bruselu v půli září vychází požadavek na všechny politicky zodpovědné v Evropě, aby při dalším rozpracovávání „Strategie EU 2020“ byly přiměřeně zohledněny potřeby seniorů. Jako konec všech diskriminací starších občanů příkladně uvádějí „doporučení“ posunout profesní životní dráhu nad dosavadní hranicici stáří. Rok 2012 prohlášený za „Evropský rok pro aktivní stárnutí a generační solidaritu“ bude ESU aktivně spoluutvářet. Vrcholem bude 29. duben, plánovaný Den solidarity mezi generacemi.  Pohled do budoucnosti Evropy je jasný: zůstáváme „přesvědčeni o tom, že další sjednocování a spolupráce je jedinou cestou k uchování míru a blahobytu“ (Zprávu z konference a přednášku viceprezidentky ESU prof. Dr. Em. An Hermans (B) viz webové stránky ESU.)

Pro zabezpečení pečovatelského pojištění v Německu musí spolková kancléřka Angela Merkel svolat „vrchol“, požádal prof. Dr. Otto Wulff jménem Unie seniorů CDU v Berlíně. Diskuze na toto téma trvá už dlouho a nevyhovuje požadavkům rostoucího počtu potřebných, včetně nemocných demencí.

O reformě systému pečovatelství v Rakousku jedná rada seniorů s vládou. Jde o úpravu již založeného fondu, který rozděluje peníze na péči ze sociální pomoci. Snahou je solidární fonancování podle jednotných kritérií a rovný standard kvality ve městě i na venkově. Pečovatelští pracovníci by měli být lépe honorováni a pečující příslušníci více podporováni.

Krátce.
Spolupráce seniorských svazů Běloruska a Litvy se před nedávnem znovu rozběhla (blíže na webové stránce „Ze zemí“/Bělorusko). – Rozpuštěním Lotyšské lidové strany je ohrožena í existence Seniorského svazu vedeného Jolantou Zarinou. – Volodymyr Dzjobak z Ukrajinského svazu penzistů požádal o rozhovor s prezidentem ESU a koordinátorem „Ost/Východ“ o situaci své země a své organizace UARP. Oleg Kravčenko z Kyjeva informoval redaktora SI o prekérní politické a sociální situaci , při níž obzvláště trpí důchodci a postižení. – Ve Varšavě, Mazovsku a Malopolsku se pracuje na založení skupin Polské unie seniorů.

Ohlasy směřujte na: Redaktor Ulrich Winz, Leipziger Str. 49/084, D-10117 Berlin
Tel.(Fax: +49(0)30 204 0471, Mobil: +49 (0)174 175 6050, e-mail: ulrich.winz@web.de

Přiložené dokumenty: