KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Zprávy z ESU 2011 Vydání č. 56, 27. října 2011
Zpět

Vydání č. 56, 27. října 2011

Přidáno 8. 12. 2011
Vydání č. 56, 27. října 2011
Šance pro demokratickou Lybii musí být zajištěny, vyjádřil se viceprezident Leif Hallberg  (S) po oficielním konci Kadáfího režimu a smrti diktátora. „Očekáváme teď spolupráci všech  sil ochotných k výstavbě země; obětavá smrt tolika Lybijců nesmí být nadarmo“, dodal. Vysokou volební účast v Tunisku oceňuje Hallberg jako „dobré znamení pro budoucnost“. Budování demokratických struktur si vyžádá i tam důvěru mezi všemi skupinami obyvatelstva. Egypťany vyzval Hallberg, který je  také předsedou křesťanskodemokratických seniorů ve Švédsku, k bezpodmínečné toleranci mezi koptskými křesťany a muslimy; prolévání krve musí s konečnoun platností přestat.

Předsednictvo a exekutivní výbor ESU se 10. listopadu radili v Bruselu o záměrech na rok 2012, který je „Evropským rokem aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity“. Tomuto tématu bude již věnována regio-nální konrefence WEST/Západ ve dnech 18./19. března v Karlsruhe (D).  3.Letní akademie je ve Vídni od 24. do 26. června. Další regionální konference se konají v Praze (CZ;květen) a v Nikosii (CY; podzim).
    
Dvěma pamětními kameny pro Pahorek vzpomínek a míru v Oswiecimi (PL) dosvědčili senioři CDU z Cottbusu (D) solidaritu svou a svého města  s obětmi diktatur a válek. Prezidentu Polské unie seniorů Henryku Lagodzkému předané dokumenty ze stavební historie města  mají mít i s mnoha pamětními kameny z celého světa  čestné místo.  Předání vykonali A. Ehrlichmann a G. Berndt na shromážedění Univezity třetího věku ve Chrzanówu  k Mezinárodnímu dni seniorů.
Foto: Čestná vzpomínka u popravčí zdi v Auschwitz

„Zvláště zájmy starší a mladší generace“ má na zřeteli Heinz Becker  (A) jako poslanec Evropského parlamentu, řekl zprávám NO. „Jedni, protože vybudovali náš blahobyt, a druzí, protože si zaslouží jistou budoucnost a maximální šance! Selhání států EU při  udržení svých rozpočtů si dnes vyžaduje „víc Evropy, ne méně“.

Prezident Evropské lidové strany Wilfried Martens reagoval v hlubokém pohnutí na dopis Olega Kravčenka z Kyjeva o situaci na Ukrajině. Řeč je o velké hmotné a duševní bídě ve všech kruzích obyvatelstva. Mnohým starším občanům  nedostačují jejich nízké důchody. Volodymyr Dzobjak,  předseda s námi spojeného ukrajinského Sdružení penzistů, požádal v dopise Dr. Wormsovi  o zesílenou solidaritu evropských institucí s obyvateli země.

„Evropu vést vpřed“ („Moving Europe Forward“) je pracovním názvem strategického papíru, který chce EVP na svém kongresu 7.-9. prosince v Marseille schválit. Na přípravě se v pracovní skupině EVP podílí viceprezidentka Dr. M. Fleming (A), a Hallberg (S). Hlavní body návhu usnesení: Společně jsme silnější – naše vize  pro Evropu; Poučení z krize – hospodářství a měna euro; Evropa ve světě.

     Oběti Stalinova režimu v Litvě  jsou podle Ireny Tumaviccciute (Vilnius) málo oceňovány. Např. vzpomínková slavnost na do Sibiře zavlečené a zavražděné lidi  zůstala s výjimkou televizního redaktora  ve veřejnosti zcela mimo zájem, napsala nám do SI. Ani parlament a vláda, ani město Vilnius nebyly při tom. Přes 16 000 rolníků a mnoho dětí ztratili tehdy vlast. Irena patřila jako dvanáctiletá  mezi ně a neúnavně přopomíná osud vyhnanců.
(Více čtěte na stránkách ESU: www.eu-seniorunion.info/laender/Deportationen1951-de.htm) .

  Krátce
-    Premiér Donald Tusk (PL) obdržel od prezidenta ESU blahopřání k volebnímu vítězství z 9. října, které umožní pokračování  koalice PO / PSL.
-    Událost „Dvacet let  od znovuobnovení nezávislosti  pobaltských států“ byla v Bruselu náležitě oslavena. Referoval prof. Vytautas Landsbergis (LT).
Ohlasy směřujte na: Redaktor Ulrich Winz, Leipziger Str. 49/084, D-10117 Berlin
Tel.(Fax: +49(0)30 204 0471, Mobil: +49 (0)174 175 6050, e-mail: ulrich.winz@web.de