KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Zprávy z ESU 2011 Vydání č. 57, 21. listopad 2011
Zpět

Vydání č. 57, 21. listopad 2011

Přidáno 8. 12. 2011
Vydání č. 57, 21. listopad 2011
Čtyři rezoluce ESU pro kongres EVP (7.-8. prosince v Marseille /F) odsouhlasil exekutivní výbor 10. listopadu v Bruselu. Je požadováno (1) pozvat všechny východoevropské státy k „privilegovanému partnerství“ v EU, (2) vytvořit všude předpoklady k rovnoprávné účasti všech generací na společenském životě a umožnit větší pružnost stanovení věku odchodu do důchodu, (3) zavést veřejné uznání dobrovolníků  formou „prokázání, doložení“ a (4)  dávat z určitých politických jednáních vedených ve členských zemích EVP ohledně demografických změn pravidelné návrhy  ke „zprávám o stáří“.

V pohledu na „Evropský rok 2012“ pod motem „Aktivní stárnutí a solidarita mezi generacemi“ dal Heinz K. Becker (A) před vedoucími grémii ESU doporučení, aby byly k přípravě slavností přizvány i obce a spolky. Poslanec Evropského parlementu vidí v tomto postupu – také podle zkušeností svého Rakouského svazu seniorů ÖSB – nejlepší šance k nutným zlepšením. (Podněty zprostředkuje brožura Evropské komise , Výboru pro regiony a  AGE).
   
ESU truchlí nad Zoltánem Prenghyem z Maďarska.
Podlehl  dlouholetému utrpení (rakovina).  Exekutivní výbor držel minutu ticha za svého upřímného a aktivního kolegu, který byl členem v mezičase zrušené strany MDF a jejího svazu seniorů. Ještě v červenci navštívil letní akademii ve Vídni. Diplomovaný národohospodář bydlel v Budapešti a ve Wiesbadenu.
Foto:  Zoltan Prenghy 

Zrcadlovým obrazem mnohostranné politické činnosti  je poslední (6.) sešit časopisu, který vydává „Cyprus Senior Citizens Organisation“ (Organizace seniorů na Kypru). Textem i obrazem jsou dokumentovány akce na národní úrovni, dvoustranné srazy a  setkání na regionálních konferencích na Kypru, Maltě, ve Španělsku a na (volebních) kongresech.  Je vzpomenuto na dlouholetého předsedu Ph. Zachariadese. V pozdravném slovu bilancuje Dr. Worms patnáctileté působení ESU (1955-2010). Prezident Thanos Michael kritizuje, že v organizaci nejsou téměř žádné ženy.

Ukrajinskému parlamentu  podal již po několikáté v těchto dnech Svaz penzistů UARP  návrh na reformu důchodového systému. Jak Wolodymyr Dzobjak v Bruselu sdělil, v létě iniciativa ztroskotala – přes chybějící hlasy proti – i vinou poslanců z členských stran EVP.  Minimální důchod obnáší v současnosti v přepočtu 90 Euro. Přezident ESU Dr. Worms se mezitím obrátil na předsedy stran. UARP  se setkává se vzrůstajícím omezením pro silnější kontakty s tiskem. S jedinou výjimkou (zadávání malých půjček) se svaz pevně drží projektů na zlepšení sociální situace svých 29 000 členů.

Ve svém bilténu „Naše generace /Naše pokolenie“  informuje předsedkyně stejnojmenné organizace Taťána Zelko (Bělorusko) – jako krátce před tím v Bruselu – o situaci ve své zemi a požeduje solidaritu Evropy. Průměrná výše důchodu je 70 Euro. Po demonstraci v prosinci 2010 byl 42 odsouzeným osobám vyměřen trest od 2 do 6 let.  Našemu „SI“ řekla:“Politickým stranám v zemi, i oběma členům EVP, jsou důchody lhostejné. EVP naproti tomu má dobrou pověst, a tak má naše příslušnost k ESU velký význam“.

     Čestný občan Evropy Dr. Helmut Kohl (D) byl vyznamenán „Zlatým mostem dialogu 2010“ za své zásluhy o německo – polské usmíření. Cena byla založena ve vojvodství Opole. V obou státech se v těchto týdnech na akcích vzpomíná  na smlouvu o sousedství a přátelství z roku 1991, která byla krátce na to konkretizována prohlášením vlád.  Výstavbě dopravních cest se v nich přikládá veký význam. 

  Krátce
Jako noví členové  exekutivního výboru se v Bruselu představili Rolf Berend (D/Duryňsko), Dr. Reinhard Babor (D/Bavorsko) a Janusz Marszalek (PL). – Na tel. čísle +49(0)22342019690 je nyní k dosažení generální sekretariát ESU ve Frechen (D) (fax a webová adresa se nezměnily). – Ve dnech 16. a 17. ledna 2012 se sejde  Prezidium ESU  v Königswinteru (D). – Delegáty Kongresu EVP s hlasovacím právem jsou: Dr. Bernhard Worms (D), Ingeborg Uhlenbrock (D), Dr. Marilies Flemming (A), prof. An Hermans (B), Jouni Mykkänen (SF) a Carmen Quintanilla-Barba  (E). Etienne Vanderroost (B) je hostem. – Náš (volební) kongres se bude v roce 2013 konat asi v Bruselu. – (Přehled termínů viz webové stránky ESU.) – Dobrovolní překladatelé těchto SI jsou žádáni, aby poskytli exempláře překladů, aby bylo umožněno zveřejnění na internetu.
Ohlasy směřujte na: Redaktor Ulrich Winz, Leipziger Str. 49/084, D-10117 Berlin
Tel.(Fax: +49(0)30 204 0471, Mobil: +49 (0)174 175 6050, e-mail: ulrich.winz@web.de