KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Zprávy z ESU 2012 Zpravodaj ESU č. 58, 1. prosinec 2011
Zpět

Zpravodaj ESU č. 58, 1. prosinec 2011

Přidáno 25. 1. 2012
Vydání č. 58, 1. prosinec 2011
          „Evropští demokratičtí studenti“ (EDS) žádají Evropskou lidovou stranu (EVP), jejíž uznávanou ogranizací – stejně jako ESU – jsou, aby „ zásadní program EVP a politický manifest pro Evropské volby 2014  byl otevřený  a pro velikou většinu obyvatelstva přijatelný, spojený s lidem a týkající se všech občanů“. Vedení EVP  s touto rezolucí 20. září vyslovilo souhlas.  – Kongresu EVP (7.-9. prosince v Marseille) před-ložila ESU čtyři rezoluce k odsouhlasení . (K jejich obsahu viz SI vydání č. 57).
          Bilanci „Evropského roku dobrovolnické práce“ předložil Rainer Wieland, viceprezident parlamentu EU v Berlíně. V diskuzi prohlásil U.Winz pro ESU, že  tomuto tématu se věnoval kongres v Pullheimu, dvě regionální konference a Letní akademie ve Vídni.. Nesčetní členové našich základních skupin se   ve své dobrovolnické činnosti posílili; výměna zkušeností – podporována především od EVP – inspirovala k dalšímu občanskému angažování  i v nových pracovních oblastech.  
          „Pracovní okruh Evropa“ se ustavil 22. listopadu na iniciativu Dr. Wormse u Spolkového představenstva Unie  seniorů CDU v Berlíně. Předsedou se stal Rolf Berend (naše foto) , předseda unie seniorů v Durynsku, který se krátce představil v Bruselu, kde byl na zasedání exekutivního výboru jako jeho člen. Našemu SI řekl:“V denní politice si zasluhuje naši pozornost nárok starších na večer života v sociální jistotě a požaduje pro seniory vstřícné politické jednání  na všech úrovních.
          Jako „Evropan roku“ byl 17. listopadu vyznamenám předseda polské vlády Donald Tusk. Tím ocenil Svaz německých vydavatelů časopisů jeho zásluhy o integraci země do evropského společenství. Polsko předsedá Radě EU ve 2. pololetí. Díky dobrým výsledkům parlamentních voleb zůstává Tusk šéfem vlády; koalice jeho „Občanské platformy“ (PO) s „Polskou lidovou stranou“ (PSL) pod Waldemarem Pawlakem  pokračuje. – Od 1. ledna převezme  předsednictví Dánsko. Tam ještě ESU nemá zastoupení.
          Místopředsedkyně ESU Maria Kanellopoulou (Atény) vidí finanční krizi své země jako výsledek „jiných světových krizí a propadu hodnot“. Pod tlakem učinila (bývalá) vláda podle mínění Nové demokracie neférová a neúčinná opatření, která  tvrdě postihla hospodářsky slabé , tedy i  seniory. Naproti tomu byli lobisté chráněni. Všechny třídy obyvatestva by se měly starat o budoucnost. Řecký lid očekává podporu „od mocných států Evropy“. (anglické znění v internetu pod „Z ostatních zemí“)
          Naší generální sekretářce Ingeborg Uhlenbrockové (D) vyslovuje ESU k jejím 75. narozeninám srdečné pozdravy a Boží požehnání. Její stálé a zodpovědné působení v této významné funkci od roku 2004 krátce za potlesku ocenil prezident Dr. Worms před vedoucími grémii v Bruselu.
          Vánoční pozdravy prezidenta a redaktora SI směřují s tímto posledním vydáním roku do všech regionů. Dr. Worms děkuje členům a sympatizantům našich členských organozací a členských stran za jejich nasazení v zájmu starší generace svých zemí a celé společnosti. „Účinky finanční krize, která musí být pojmenována krizí chování, ztěžuje v řadě postižených zemí v současnosti rozhodné jednání určované důvěrou a odvahou.
Sázím tudíž nyní na vědomě zodpovědné a úspěšné působení národních a evropských politiků a těším se na pokračování naší spolupráce v roce 2012“, řekl prezident.
    „Jerusalem na Rýně“ nadepsal FAZ(D) 9. listopadu svou zprávu o posvěcení nové synagogy ve Speyeru, jehož se zúčastnili spolkový prezident Wulff a kat. biskup Wiesemann. Předchozí stavba z r. 1837 byla nacisty 9. listopadu 1938 vypálena, znesvěcena a zpustošena. Před pogromy z roku 1348/49 (!) tvořil Speyer spolu s Wormsem a Mohučí duchovní centrum, jež ozařovalo židovské obce v celé Evropě. Obecní centrum nové synagogy bylo vědomě spojeno s částmi dřívějšího katol. kostela. Zbytky první synagogy z r. 1104 jsou restaurovány a přístupné.

Krátce
  • Prof.Dr. Jörg Klockow (67) byl zvolen 22. listopadu v Berlíně spolkovým jednatelem Unie seniorů CDU. Mandát bere jen přechodně, protože je jednatelem i v Braniborsku. ☼ Další německo-polský seminář Nadace Konráda Adenauera v Postupimi (D) se koná 18.-21. dubna ve Wolsztynu (P). Další partneři: Braniborská a Polská unie seniorů a Universita 3. věku.
  • Nové tel. č. generálního sekretariátu ESU: +49 (0) 2234 201 96 90.
  • Redakce doporučuje pravidelné používání internetového výstupu. Posílejte příspěvky redakci, zvýší to vypovídací sílu a aktualitu rubriky „Ze zemí“ i našeho SI.
Ohlasy směřujte na: Redaktor Ulrich Winz, Leipziger Str. 49/084, D-10117 Berlin
Tel.(Fax: +49(0)30 204 0471, Mobil: +49 (0)174 175 6050, e-mail: ulrich.winz@web.de