KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Zprávy z ESU 2013 Zpravodaj ESU č. 74 - leden 2013
Zpět

Zpravodaj ESU č. 74 - leden 2013

Přidáno 6. 2. 2013 (Administrátor)
Vydání č.74 - leden 2013
Pozdravy a blahopřání ke změně roku obdržela redakce ze Švédska (Antonella Pirrone, Leif Hallberg), Litvy (Jonas Volungevicius, Romualda Hofertiene), Polska (Janusz Marszalek), Lotyšska (Jolanta Zarina, Armands Agrums,Andrejs Rudzitis), Lucemburska (Marcel Glesener), Belgie(Elisabeth Dispaux), Rakouska (Edeltraud Paul, Marilies Flemming), Německa (Bernhard Worms, Ingeborg Uhlenbrock, Claus Bernhold, Wilma Ohly. Armin Erlichmann), Běloruska (Tatjana a Alexander Zelko), Ukrajiny (Volodymyr Dzobjak), Česka (Václav Roubal, Dagmar Koutská), z Evropského parlamentu (Heinz K.Becker, Werner Schulz) a další čtenáři. DĚKUJI!
 
O zeštíhlení komisí EU se zasazuje bavorská CDU. Europoslanec Manfred Weber zdůvodnil tento postup v rozhlase koncem prosince finančními omezeními. Tato musí platit nejen pro 27 členských států, ale také i pro Brusel. Podle představy CSU by měli být také poslanci r. 2014 voleni přímo.
 
V "Evropském dialogu pro modernizaci" je integrován náš partnerský svaz v Bělorusku "Nashe Pokolenie". Jak sdělil Alexander Zelko, koordinuje tato seniorská organizace v tomto kontextu činnost jedné pracovní skupiny pro sociální záležitosti.
V této akci iniciované EU plynou zkušenosti a návrhy z vlastní země a ostatních evropských států pro zákonodárné aktivity v Bělorusku. V současné době se v Běrorusku připravují také akce k seniorské politice. Dialog je také zaměřen na budoucnost všech oblastí života v autoritativně ovládaném Bělorusku. Hluboce rozštěpená demokratická opozice nemohla při parlamentních volbách v září (s rozmanitými překážkami) získat ani jediný mandát.
 
Marcel Glesner (Lucembursko) byl znovu zvolen presidentem seniorů CSV (Křesťansko-sociální lidová strana). Po boku mu stojí viceprezidenti: Claude Carbon-Frisch, Alice Fournelle-Molitor a Nikolas Strotz. Kooptováním čestného ministerského předsedy Jacques Santera a čestného prezidenta parlamentní komory Jean Spautze byli do představenstva kooptováni dva zasloužilí politici. - Prezident dr.Worms přál Marcelu Glesnerovi a jeho týmu jménem ESU "Úspěch v jejich čestném angažování pro Evropu a zájmy jejích obyvatel". Odpovídajíce motu "Evropského roku občanek a občanů 2013" budou se senioři CSV, podle informace jejich předsedy, zaměřovat na pečovatelské pojištění a péči ve stáří.
 
První termíny ESU v novém roce:
13.-15.leden: prezidium (Königswinter,Německo)
18.-19.únor. Konference ESU  "Více EVROPY v světle posílení EU-parlamentu" a setkání s Dr.Angelou Merkel (Berlín)
22.-23.duben: 6.regionální konference Jih (Barcelona, Španělsko)
 
Slovo redaktora: Prosím přispívejte aktuálními informacemi také k tomu, aby SI byly v 8.roce své existence ještě čtenářsky hodnotnější.
    Aktuální SI najdete na internetu (německy) pod: www.seniorenunion-info.de
(kliknout na "aus der Europäischen Senioren Union").
    Také magazin SIS rakouského seniorského svazu pravidelně zveřejňuje SI
(kontakt: jstocker@seniorenbund.at, sWalpitscheker@senioernbund.at)
    Na domovské stránce ESU jsou SI německy, anglicky,
francouzsky a španělsky (www.eu-seniorunion.info).
Distribuce ve všech čtyřech řečech je také možná e-mailem.
 
Radaktor: Ulrich Winz, Leipziger Str. 49/084,D-10117 Berlin, e-mail: ulrich.winz@web.de
Tel./Fax: +49(0)302040471, Mobilní telefon:+49(0)1741756050
 
Upozornění: český překlad SI na: www.krestanstiseniori.cz/Zpravy-z-ESU