KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Zprávy z ESU 2013 Zpravodaj ESU č. 75 - leden 2013
Zpět

Zpravodaj ESU č. 75 - leden 2013

Přidáno 11. 2. 2013 (Administrátor)
Vydání č.75 - leden 2013
"Irsko je země rozvoje" prohlásil Joseph Daul před Evropským parlamentem ve Strasburgu. Reformy zavedené od roku 2008 vedly na cestu vyrovnaného rozpočtu. Může být jisté, že od 1.ledna Irskem zastupované předsednictví v radě EU "povede do rozvoje"také náš kontinent. ESU si smí také dělat naději, že se v roce 2013 bude v Irsku konstituován seniorský svaz, který hledá připojení na naše sdružení. Rozhovory a korespondence s ministryní Lucindou Creighron se jeví jako slibující úspěch, prohlásil prezident Dr.Worms před prezidiem v Königswinter.
 
Pamětní den na oběti války a násilí (27.leden) dostal tentokrát vzpomínkou na převzetí moci nacisty v Berlíně 30.ledna před 80 roky zvláštní váhu. V Německu se začal 27.leden, prohlášením tehdejšího spolkového prezidenta Romana Herzoga, připomínat jako den památky obětí nacistického režimu, od roku 2006 celosvětově.
 
    V Kolíně (nad Rýnem) pozval široký spolek církví stran a svazů k uctění památky v Antoniterkirche, na závěr následoval pochod k dřívějšímu sídlu nacistické strany"Gauleitung". Pořadatelé současně vyzývají k odporu proti antiseminismu, rasismu a nenávisti proti cizincům.
    V Berlíně bude 30.1. mluvit před Bundestagem německo-izraelská autorka Inge Deutschkron, která přežila holokaust.
    V diecézi Osvětim-Zywiec (jižní Polsko) předčítali kněží ve všech katolických kostelech pastýřský list svého biskupa Tadeusze Rákoczy, ve kterém vzpomíná na z Německa vzešlou hruzovládu s více než 6 miliony mrtvých. Vyzývá všechny lidi dobré vůle k projektu "Mírové centrum v Osvětimi (Auschwitz)" na vzpomínkovou a mírovou mohylu, aby byla středem modliteb a darů. S výstavbou by se mělo začít 16 června.
 
Od Marity k Marii. Po víceleté činnosti v generálním sekretariátu ve Frechenu (Německo) se srdečnými slovy rozloučil prezident ESU dr.Worms s Maritou Schlieper. Střídala v kanceláři dr. Jürgen Rüttgerse. Současně jmenoval a přivítal Marii Schmidt, jako její následovnici. Její činnost pro ESU je časově omezena rokem 2013. Po volebním kongresu by měl být sekretariát přeložen do Bruselu. Tam bude také, jako v současné době ve Vídni, mít ESU své oficielní sídlo.
 
Svoji kandidaturu do voleb jako prezident/prezidentka ESU v listopadu oznámili Leif Hallberg(Švédsko) a Prof.em. Dr. An Hermans(Belgie) na prezidiu v jeho prvním zasedání v novém roce. Při stejné příležitosti vyjádřilo více dalších viceprezidentů svůj úmysl na bruselském kongresu znovu kandidovat do úřadu.
Dr.Bernhard Worms, od roku 2001 na špici ESU, dává po kongresu svoji funkci k dispozici, ovšem ale je pro další spolupráci v našem sdružení.
 
Krátce poznamenáno:
    O hojných důkazech solidarity řeckých rodin v krizových podmínkách nouzí trpícím spoluobčanům informovala prezidium viceprezidentka Maria Mantziafou-Kanellopoulou.
    Čestnými slovy a minutou ticha vzpomělo prezidium v Königswintru svého člena dr. Hermanna Berié, který v říjnu zemřel. Zanechal po sobě úvahu k budoucímu financování ESU.
    Na návrh ESU byli poprvé ustanoveni Alexander Zelko (Minsk), Volodymyr Dzobjak(Kijev), Anton Bogataj ( Slovinsko), Antonios Demetriades (Kypr) a Lidmila Němcová (Česko) do pracovní skupiny evropské platformy seniorů AGE.