KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Zprávy z ESU 2013 Zpravodaj ESU č. 76 - únor 2013
Zpět

Zpravodaj ESU č. 76 - únor 2013

Přidáno 18. 2. 2013 (Administrátor)
Vydání č.76 - únor 2013
"Akademickým rokem demografických změn" prohlásila německé vláda rok 2013. Příslušné ministerstvo by chtělo větším počtem různých akcí zdůraznit, co s sebou tyto demografické změny přináší. Výzkumnice stáří prof.dr.Ursula Lehr k tomu řekla: "Naše společnost v Německu a celé Evropě bude v příštích 20 letech menší, pestřejší a starší, rodí se stále méně dětí - přes veškeré podmínky rodinné politiky. Stále stoupá očekávaný věk dožití. Přece jen musíme dělat vše proto, abychom ve stáří, pokud je to možné, byli zdraví." Paní profesorkou vedené BAGSO (spolkové pracovní společenství seniorských organizací) se svými více jak 100 členskými svazy - včetně seniorské unie CDU a CSU se zaměřuje na pohyb, tělesnou a duševní aktivitu, péči o sociální kontakty, činnost po skončení zaměstnání a seniorská práva v oblasti bydlení.
 
"Ukrajina-90 dní po volbách/vnější a vnitřní politické perspektivy", bylo téma jedné odborné konference v Berlíně. V pozvání bylo sděleno, že přes pokusy o manipulaci nakonec "vyšly z tohoto procesu posíleny" opoziční strany. EU znovu dala jasné podmínky pro asociační proces a očekává od vlády odpovídající kroky. To je také požadavek ukrajinských seniorů unie (UARP), která je spojena s ESU, jako obhájce seniorů a znevýhodněných a je aktivní pod vedením Volodymyra Dzobjaka (Kijev).
 
V sedmi okresech Estonska je činný Seniorský svaz vedený Ann Raamet (víceprezidentkou ESU). V roce 2013 by k tomu měli přijít další skupiny a tím by se měl dále zvýšit počet členů ze současných 500. Na vynikajících akcích se zúčastní zpravidla předseda Pro-Patria-a-Res-Publica-Union (Isamaa ja Res Publica Liit/IRL) a ministr obrany Urmas Reinsalu. Jako programová asistentka "Foundation of Citizens' Society" se sídlem v Talinu přináší paní Raamet do seniorského svazu mnoho impulzů.
 
Soukromá právní "Evropská nadace pro demokracii" byla představena v Bruselu. Stanovila si za cíl podporu prodemokratických sil ve východních a jihovýchodních zemí sousedících s EU. Impuls dal ministr B.Sikorski (Polsko) po falšování voleb v Bělorusku 2010 a "arabském jaru". Předsednictví mají poslanci Elmar Brock a Alex Graf Lambsdorff (Německo). Jde především o zajištění lidské důstojnosti a lidských práv podle článku 2 smlouvy EU.
 
S Acces City Award poctila EU komise město Berlín jako bezbariérové město 2013. Svaz postižených a invalidů k tomu poznamenal "Dvě třetiny všech nástupišť a všechny autobusy jsou bezbariérové a do roku 2017 tomu tak bude i u tramvají", ale jen třetina lékařů a škol je dosažitelná výtahy a jen 5 procent bytů je bezbariérových. Okázalý výhled z berlínské televizní věže (otevřena 1968) si musí vozíčkáři a osoby s aktuálními pohybovými obtížemi ještě odříci, protože podle provozovatelů mohou být ohroženi v případě evakuace (Info: Berliner Abendblatt 26.1.2013).

V jednom semináři se 130 účastníky diskutoval seniorský svaz "Moderata seniorer" (Švédsko) možnosti aktivní účasti obyvatel na společenském a kulturním životě. Jeho předseda Bertil Person, který akci v parlamentní budově řídil, k tomu přivítal kompetentní referenty z oblasti průmyslu, obchodu, politiky a kultury. Shromáždění se vyslovilo pro kreativitu podporované výstavby infrastruktury v celé zemi. "Neuen Moderaten" je největší švédskou vládní stranou, ustanovenou od roku 2006 premiérem Frederikem Reinfeldtem. Diskuze na seniorském fóru v prosinci odpovídala na obavy mezitím oznámeného "Evropského roku občanek a občanů 2013".
 
Příští termíny ESU:
  • 18.2. - prezidium a konference - Evropa s Angelou Merkel
  • 19.2. - exekutivní výbor (Berlín, Dům Konrada Adenaura)