KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Zprávy z ESU 2013 Zpravodaj ESU č. 77 - duben 2013
Zpět

Zpravodaj ESU č. 77 - duben 2013

Přidáno 4. 4. 2013 (Administrátor)
Zpravodaj ESU č. 77 - duben 2013
S velkou úctou a velkým respektem vzal na vědomí odstoupení papeže prezident ESU. Před výkonným výborem v Berlíně řekl, že Benedikt XVI. bude ve vzpomínce zůstávat jako vynikající teolog, který se pokusil o rozhovory s židy, pravoslavnými i protestanty.
 
"Přítomnost v celé Evropě" přeje Dr.Angela Merkel ESU, neboť stará generace bude stále důležitější. Jako hlavní referentka na evropské konferenci naší unie uprostřed února litovala, že chybí Francie a o to více se těšila z přítomnosi konzervativních britských seniorek, polských seniorů a opoziční organizace "Naše generace" z Běloruska. Její prezidentce Tatjaně Zelko v osobním rozhovoru, vedeném v ruštině, projevila osobní uznání a solidaritu se všemi snahami tamějších občanských společností. Spolková kancléřka a předsedkyně CDU mluvila v Berlíně před 50 delegáty z 25 zemí, na pozvání Dr.Bernharda Wormse a EVP. Hlavní téma akce "Posílení evropského parlamentu" prohloubili evropští poslanci Heinz K.Becker (Rakousko), Elmar Brok (Německo) a Herbert Reul(Německo). Dr.Worms hodnotil jednání jako vrchol legislativní periody. Přednášky a diskuze daly dostatek povzbudivých podnětů pro naše základní skupiny.

Očekávání členských svazů ESU na budoucí evropský parlament prosí předat dr.Worms generálnímu sekretariátu ve Frechenu (esu@cdu.de) do 30.dubna. Měly by tvořit základ pro cílenou přípravu voleb 2014. 

Udělat Bělorusko fit pro dobu po Lukašenkovi je jasným cílem iniciativ občanské společnosti ve vlastní zemi a sympatizantů v celé Evropě. Bylo to prezentováno na konferenci v Berlíně "EU-modernizační dialog" s koordinátorem ESU pro region "Východ" a s paní Tatjanou Zelko z Minsku. Bylo jí uděleno ocenění a vyměněny její zkušenosti v rozhovoru u kulatého stolu expertů s dalšími opozičními silami.(Příspěvek v němčině viz na :
www.seniorenunion-info.de/aus-der-europäischen-senioren-union-esu/).

Prezidentu Kypru, Nikosi Anastasiedes, srdečně gratuloval k jeho volbě dr.Bernhard Worms. Zpráva vyvolala velkou radost, píše. Více se vyplatilo správné nasazení pro lidi. V parlamentu mezitím, při svém uvedení do úřadu, prohlásil konzervativní prezident (současně předseda vlády), že si je skutečně vědomý velké odpovědnosti za překonání finanční krize. Při tom si mohl být jist podporou Seniorského svazu vedeného Thanos Michaelbym, na podzim roku 2012 přednesl Anastasiades projev před delegáty ESU v Nikosii.

Společný evropský televizní kanál  pro napojení po internetu pro nejméně 28 zemí, pro mladé i zkušené, pro přímé i nepřímé uživatele internetu, pro evropany i euroskeptiky, navrhl německý spolkový prezident Joachim Gauk. Musí vysílat reportáže z všedního dne ve všech zemích EU i diskuzní kola. Jako evropskou provozní řeč favorizuje Gauk angličtinu, která může být využita, vedle vlastní mateřské řeči a její poesii. Gauk mluvil "jako znalý Evropan" pro " další sjednocení" v politickém jednání a obhajobě pro více "společných konceptů" na téma: ochrana životního prostředí, přistěhovalectví a demografie.

Hlasy k berlínské konferenci ESU:
Pod vlivem berlínské konference (viz nahoře) se chopila česká delegátka Lidmila Němcová rozhodnutí, silněji se angažovat v seniorském svazu křesťanských demokratů ( předseda: dr.V.Roubal) . Dr.Messina -Ferrante (Malta) napsala: "Byla to taková přátelská konference v Berlíně - setkání se všemi delegáty, kteří mají společné požadavky - a zvláště s Dr. Merkelovou". Adam Stadnik a Teofil Stanislawski (Polsko) chtějí nyní s podporou nově zvoleného předsedy strany PSL, pana J.Piechocinského, urychlit vytvoření Svazu seniorů Polské lidové strany PSL.