KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Zprávy z ESU 2013 Zpravodaj ESU č. 78 - duben 2013
Zpět

Zpravodaj ESU č. 78 - duben 2013

Přidáno 23. 5. 2013 (Administrátor)
Vydání č. 78 - duben 2013
Udělení milosti některým ukrajinským politikům hodnotí viceprezidentka ESU dr. Marlies Flemming (Rakousko) jen jako první krok k bezpodmínečnému propuštění všech politiků, kteří se aktivně podíleli na "oranžové revoluci" od roku 2004. Varovala EU, aby po tomto nyní nařízeném osvobození obou ministrů ukvapeně nepodepsala asociační dohodu s Ukrajinou, neboť "námi už roky urgovaný právní stát nebyl dosud dosažen – Julie Timošenková sedi dále ve vězení a občanská společnost je omezována."
 
Výsledky švýcarského referenda k lepší kontrole manažerských příjmů označil biskup Markus Dröge z Berlína " jako příkladné pro celou Evropu". Už mnoho let se zasazuje evangelická církev o měřitelný poměr odpovědnosti a úhrady, prohlásil. Podnikatelé a manažeři by měli být vzorem a společně odpovědni za právní společnost (citováno podle "die kirche").
 
K větší právní jistotě pro cestující letadlem vyzval parlament EU. V důsledku toho komise předložila návrh nových pravidel, která právo precizněji formulují. Přes už před 8 roky v EU zavedenou úpravu, nejsou často brána v úvahu – z nevědomosti pasažérů nebo opomenutím aerolinií. " Iniciativa parlamentu EU je v roce občanek a občanů EU 2013" vhodná, mímí prezident ESU Dr. Worms, který často cestuje letadlem. Současně také poukázal na další změny, které byly mimo jiné sděleny poslancem Christanem Ehlerem na: newsletter@ehler.eu.
 
Orientační kurzy pro staré občany navrhl rakouský seniorský svaz ÖSB. Na " den obětí kriminality" poukázal jeho předseda prof. dr. Khol na nedostatky této věkové skupiny při utváření jejich dalšího života. Především se musí konat konzultace o bezbečnosti a sebeobraně. Svou iniciativou reaguje ÖSB na nebezpečí internetových podvodů, tzv. jízd na kávu, podomní obchodování a náhlé objevení údajného "synovce".
 
Bertil Persson, předseda jednoho seniorského svazu ze Švédska (Seniorenverband der Moderaten) připomíná v jednom časopise " miliony švédských korun, které věnovala jeho strana z nadace Jarl-Hjalmarssona na podporu demokracie a vzdělávání podobně smýšlejících politiků v Bělorusku". To je "velice důležité, ale i obtížné a někdy i nebezpečné". Persson, člen exekutivního výboru ESU, odkázal na informace o činnosti v tomto zpravodaji, o aktivitách ESU spojených s organizací " Naše generace" se sídlem v Minsku. "Modernizační dialog" k Bělorusku (viz sen.informace č.77) pokračoval mezitím v Bruselu.
 
V nyní zveřejněné dokumentaci z ESU- regionální konference v Nikosii (listopad 2012) je také všeobecně přístupné znění rezoluce, která byla účastníky přijata. V ní se apeluje na státy EU, aby se efektivními kroky staraly o blaho všech seniorů, z nichž většina může žít déle. Bude požadováno, aby ve spolupráci s ostatními státy EU "bylo zastaveno ničení veškerého náboženského a kulturního dědictví na území obsazeném Tureckem", aby se turecká armáda z tohoto území stáhla a lidská práva všech občanů republiky Kypr byla zajištěna. (Koordinátor konference: Antonios C. Demetriades, e-mail: andem13@ytanwet.com.cy).
 
Ve vlastní věci
Už sedm let je ve čtyřech jazycích vydáván tento zpravodaj ESU. Voleným představitelům a tisku může být zasílán e-mailem. Na adrese: www.eu-seniorunion.info je zveřejňován o něco později, z důvodu překladů. Aktuelní nové vydání (v němčině): www.seniorenunion-info.de/aus-der-europäischen-senioren-union-esu/