KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Zprávy z ESU 2013 Zpravodaj ESU č. 80 - červen 2013
Zpět

Zpravodaj ESU č. 80 - červen 2013

Přidáno 4. 10. 2013 (Administrátor)
Vydání č. 80 - červen 2013

SENIOR INTERNATIONAL- vydání č. 80 - červen 2013
 

Vedení ESU - prezidium a výkonný výbor se setkali v Bruselu 6.června za předsednictví prezidenta dr. Wormse. Rozhodli o přípravě VIII. Kongresu (volebního) na 7. a 8. listopad. O podrobnostech k nominaci delegátů a dalších formalitách byly členské svazy krátce písemně informovány. Jako prezident jednání byl zvolen Prof. Dr. Khol, předseda ÖSB, Vídeň.

Lepší utváření naší "společnosti dlouhého života" by měl být podle vůle vedení ESU hlavní bod diskuze na našem bruselském kongresu. Návrh požadavkového katalogu bude projednán při letní akademii ve Vídni (7.-9.července). V tom budou politici vybídnuti k vytváření podmínek individuelního životního plánu každého občana a jeho právního zabezpečení.

Cíl "Lepší Evropa", požadovaný prezidentem Wilfriedem Martensem v politickém výboru EVP, přijala ESU za vlastní, prohlásil to prezident ESU dr.Worms před exekutivním výborem, v jedné z prvních reakcí. Nejde již více v prvé řadě o rozšíření, nýbrž o vnitřní zesílení společenství států. K tomu patří půl miliardy Evropanů zapojených v demokratickém smyslu do tohoto rozhodnutí. To může být také hlavní záležitostí probíhajícího " evropského roku občanek a občanů". Společné měně "náleží podpora, aby všechna nebezpečí, jako ta nynější, byla překonána."

Evropský poslanec Heinz K.Becker (Rakousko),člen exekutivního výboru navazuje na požadavek "Lepší Evropa" očekáváním, "že zahrnuje víc než globální konkurenceschopnost". Také pro ESU stanovený křesťanský obraz člověka bude způsobem " kvasícího těsta, které vše drží pohromadě". Zcela v tomto smyslu se dívá na Německem a Rakouskem navrženou "garanci mladým" v zemích s extrémně vysokou nezaměstnaností mezi mladými lidmi, specielně ve Španělsku. Převzetí duálního vzdělávacího systému by při tom mělo pomoci. Becker potvrdil pokroky Řecka, Španělska, Portugalska a Italie při konzolidaci jejich financí, což z vlastní zkušenosti potvrdila i španělská viceprezidentka ESU Carmen Quintanilla Barba.

Ve volebním programu EVP pro rok 2014 (termín voleb 22.- 25.května) máme dvě viceprezidentky ESU, jako členky EVP-pracovních skupin změn návrhů. Pro Dr. Marilies Flemming (Rakousko) je to zdůraznění EU jako nenahraditelného hodnotového společenství. Prof. Dr. An Hermans (Belgie) obhajuje solidaritu mezi generacemi a se seniory ve všech zemích , v dalším vystupuje pro "zesílení křesťanských hodnot, prvořadě u mládeže". Pro doplnění vlastního návrhu ESU je schválení programu naplánováno na prosinec v Dublinu (Irsko).

Zákonné ustanovení důchodů je díky iniciativě člena Evropského parlamentu Heinze Beckera poprvé zakotveno v dokumentu parlamentu EU z 21.května. "Agendou pro bezpečné, trvalé a přiměřené důchody" budou národní parlamenty a vlády vybídnuty vytvořit nové penzijní a důchodové systémy, případně stávající odpovídajícím způsobem reformovat. Ujednání je časově termínováno do roku 2060. Bude určeno lepší zapojení starších lidí na trhu práce a diferencovaný věk odchodu do důchodu. Zákonné důchodové dávky, je třeba poznamenat dále, mají naproti tomu přednost před ostatními modely (př. podnikovými důchody) . Na národní kompetenci pro sociální rovnováhu se nic nemění. Po konferenci o "sociální inovaci" koncem května chce Becker v listopadu na rovině EU diskutovat před tím nepovšimnutá témata – dlouhodobá péče, paliativní medicina,hospicové záležitosti a eutanasie.( Podrobnosti: zur „Agenda…“: heinzk.becker@ep.europa.eu / Tel. +32 487 384 784 / D.Köster)

Lotyšští křesťanští demokraté (KDS) zkoumali na jednání koncem května význam evropských hodnot pro překonání finanční krize. Na přednášku do Jurmaly přicestoval viceprezident ESU Leif Hallberg (Švédsko), připoměl při tom zkušenosti plné utrpení starých lidí ve 20.století. Na to je jen jedna, do budoucnosti ukazující odpověď: vytvářet lepší Evropu, která také bude k dobru následujícím generacím. Hallberg se zasadil o rozšíření tradičních hodnot, které vidí v našem společném křesťanském dědictví.

Ministerský předseda Frederik Reinfeldt (Švédsko) hovořil na výroční schůzi Moderaten Senioren, ke které se v Uppsale sešlo 70 delegátů ze všech částí Švédska. S ministrem pro imigraci, Tobias Billströmem, šéfredaktorem Svenska Dagbladet, P.J.Anders Linderem, stejně tak jako s osobnostmi z vědy, hospodářství a parlamentu se setkali ještě další prominentní řečníci. Všichni členové představenstva seniorů byli znovu zvoleni: předsedou zůstává Bertil Persson. Po boku mu stojí Carl G.Nilsson a Eva Björne.

Rakouský parlament (národní radu) navštívila 29. května 52 člená skupina českých seniorů. Hosté - členové SKS, okresní organizace Žďár nad Sázavou-prodiskutovali s pokladní ESU Dr.Edeltraud Paul otázky seniorské politiky. Po prohlídce pamětihodností slavili bohoslužbu v minoritském kostele, píše Stanislav Kodys.

Jeden nejméně 500 let starý kámen ze zdi dómu v Brandenburgu nad Havelou (Německo) předaly žákyně dómského gymnasia v těchto dnech vedoucímu projektu mírového centra v Osvětimi (Polsko). Vedoucí projektu Janusz Marszalek, člen exekutivního výboru ESU, převzal pamětní kámen v Gedächtniskirche v Berlíně. V závěru při slavnostním předání zazněly při příležitosti tradičního berlínského mírového festivalu části ze svity " Das Frauenorchester von Auschwitz" (skladatel Stefan Heuckel), přednesené příslušníky hudebních škol v Berlině-Neuköllnu a Osvětimi (dříve Auschwitz). Projevy měli také jeden rabín a evangelická farářka. Darování kamene bylo iniciováno Seniorskou unií Brandenburg.

Rostoucí počet politických vězňů v Rusku kritizoval parlament EU. Situace se zhoršila obnovením úřadování prezidenta Putina, řeklo se to na jednom slyšení, kde se zúčastnili poškození obhájci lidských práv a kritici režimu. EU by měla svoji politiku vůči Rusku na toto zaměřit a podporavat síly občanské společnosti, požadovali poslanci.

Krátce poznamenáno:
-exekutivní výbor vzpoměl minutou ticha svého nedávno zemřelého člena Josepha Cilia z Malty
- o návrat svoji strany do EVP-frakce EU parlamentu, se snaží nová, Evropě nakloněná skupina britských konservativců
-parlament Makedonie se 23.května vyslovil pro zahájení jednání s EU o přijetí do EU
-členové parlamentu EU považují podmínky Lotyšska k zavedení EUR k 1.lednu 2014 za splněné -k diskuzi o "krizi Evropy" vystoupil německý prezident Joachim Gauck s přesvědčivými protiargumenty, urgoval však další reformy.
Po redakční uzávěrce...
......zastihla nás zpráva, že prezidentka místní seniorské organizace v Minsku "Naše generace/ Nashe pokolenie" Tatjana Zelko byla na 12.června předvolána k soudu. K tíži jí bude "Přijetí cizí pomoci pro politickou aktivitu v Bělorusku". Koncem března byla podrobena výslechu. Osobnosti ESU zaslali své spolupracovnici paní Zelko spontánní srdečné a solidární pozdravy.