KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Zprávy z ESU 2013 Zpravodaj ESU č. 81 - červenec 2013
Zpět

Zpravodaj ESU č. 81 - červenec 2013

Přidáno 4. 10. 2013 (Administrátor)
Vydání č. 81 - červenec 2013

SENIOR INTERNATIONAL- vydání č. 81 - červenec 2013

Solidaritu s aktivisty pro lidská práva v Bělorusku vyhlásila ESU ve Vídni. V jedno- hlasně odhlasovaném prohlášení byl odsouzen svévolný postup proti seniorské organizaci "Nashe Pokolenie" (" Naše generace") vedené Tatjanou Zelko (členkou exekutivního výboru). Účastníci, kteří se z 18 zemí zúčastnili politické letní akademie, podporují všechny iniciativy občanské společnosti, které jsou zaměřeny ke zdraví a blahu občanů. Potrestání pod záminkou přijetí "cizí pomocí" bylo co nejostřeji odsouzeno.

Papež František pronesl na italském ostrově Lampedusa ostrou kritiku na lhostejnost vzhledem k utečencům z Afriky. "Nikdo je neoplakává", lituje. Počet zahynulých na moři je odhadován na 20.000 osob. Pomocné organizace a dobrovolníci dávají příklad"živé solidarity". To, že první papežova cesta vedla k tomuto ohnisku lidského utrpení, dokazuje to, že Františkova starost o nejslabší ve společnosti je opravdová. Ve srovnání s tím byla při letní akademii ESU otázka, položená redaktorem SI k ilegálnímu přistěhovalectví, odpovězena: " chybí jednotná regulace v Evropě". Poslanec Heinz K.Becker (Rakousko) lituje: "Riziko utonutí je velké, riziko vyhoštění je velké".

Christian Kremer, zástupce gen.sekretáře EVP, považuje zastavení utečeneckého proudu, ilegální přistěhovalectví, zneužití asylu, ale také společnou zahraniční a bezpečnostní politiku za relevantní témata při přípravě voleb do parlamentu EU (květen 2014). Před letní akademií řekl, že EVP nesmí být vnímána jako "strana sociálního chladu". Je pro" fungující a věrohodnou politiku". K tomu bude zpracováno 800 žádostí o změnu volebního programu. Uzavření je již od nynějška naplánováno na 6. a 7. března na kongresu v Dublinu..

Příslib pro rok 2014 udělal dr.Werner Fasslebend pro letní akademii ESU, může se jako dříve konat v prostorách politické akademie ve Vídni, řekl šéf, který také mluví jménem spolupořádajícího CES (Centre for European Studies). (Příspěvek na konferenci je na www straně ESU: www.eu-seniorunion.info).

V prvním hlavním městě Finska Turku se koná příští regionální konference Sever. Od 6. do 8.srpna budou prodiskutovány "sociální služby pro seniory" . Hostitelský seniorský svaz, založený v roce 1971 (předsednictví viceprezident Jouni Mykkänen) má 25.000 členů v 170 místních skupinách. - Tématu " Práce, pocit pohody a hojnosti" bude koncem srpna věnováno mezinárodní symposium v Helsinkách a také se bude jednat o mezigeneračních vztazích, oznamuje EMPL-SOCIAL-Newsletter.

Krátce poznamenáno:
• Litva převzala 1.července po prvé na půl roku prezidentství rady EU
• Chorvatsko je od 1.července 28. členem EU, na Balkáně patřilo dosud k EU jen Slovinsko
• Lotyšsko zavede 1.ledna 2014 jako 14.země EURO, základní hospodářské reformy byly úspěšné
• v Srebrenici (Bosna a Hercegovina) bude 11.července vzpomenuto masakru z r.1995 na civilním obyvatelstvu
• Eva Perman (Slovinsko) překládá SI pravidelně už přes 10 let do své mateřštiny
• CSU v Bavorsku (Německo) pozve v roce 2014 poprvé k regionální konferenci, sdělila to viceprezidentka Elke Garczyk
• SKS České republiky, vedené dr.Václavem Roubalem, pozvalo Tatjanu Zelko (Bělorusko) do Prahy
• ve Wroclavi ( Polsko) byla založena další regionální skupina Polské unie seniorů, sdělila to Margit Hawkes, která se pro to angažovala
• Evropa je dále sociálně rozdělena na východ a západ, stěžoval si ve Vídni Prof. Dr. Constantin Fatu (Rumunský svaz seniorů). "Rumunsko je krásná země", prohlásil, "ale bydlí tam chudí lidé".