KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Zprávy z ESU 2014 Zpravodaj ESU č. 105 - listopad 2014
Zpět

Zpravodaj ESU č. 105 - listopad 2014

Přidáno 26. 11. 2014
Vydání č.105 - 26. listopadu 2014
Připomínky papeže Františka...
... před Evropským parlamentem a Radou Evropy 25.listopadu našly v ESU pozitivní
ohlas. Dr.Edeltraud Paul (Vídeň), bývalá pokladní ESU, vyslovila očekávání, že papežem ve Štrasburku požadovaná "jednotná a čestná přistěhovalecká politika" bude spojena s činy s jím připomínanou " čestnou,smělou a realistickou politikou" naproti
zemím původu migrantů. František volal:" Nesmíme připustit, aby se Středozemní moře stalo obrovským hřbitovem." On podněcoval politiky EU, aby více učinili proti nezaměstnanosti a chudobě, stejně tak v péči o staré lidi a životní prostředí.
 
Regionální konference ESU v Praze....
....od 21. do 23.listopadu poskytla důkaz, že naše organizace je vážně pro spolupráci generací a solidaritu. Nikdy dříve zaměření jednání tohoto formátu tak jednoznačně nedokázalo, že v základních žádostech více iniciativ, svazů a odborníků je v zemi úzce spojeno k výhodám sociální spravedlnosti a vytváření budoucnosti. Na jednání ve "zlatém městě" se zúčastnilo 60 osob z Česka a dalších 8 zemí-také i mimo region "Východ". Hostitelem byl Svaz křesťanských seniorů ČR, pod vedením JUDr.Václava Roubala. Jednání vedla viceprezidentka ESU, doc. Ing. Lidmila Němcová. Prezidentka ESU An Hermans (Belgie) vyzvala ve své promluvě všechny seniorské svazy, aby pomáhali zesilovat důvěru občanů v politiku . Více referentů-tak jako Lidmila Němcová a Dr. Neela Winkelmannová (CZ), čestný prezident ESU Leif Hallberg (Švédsko), jako stejně tak Rolf Berend a Claus Bernhold (Německo) se vyslovili proto, aby ti, kteří prožili toto časové období, předali svědectví, na př. o těžkém vývoji k jednotné Evropě, následujícím generacím. (SI se k jednání vrátí).
 
Kardinálem Dukou ( Praha) požehnaný...
....pamětní kámen pro mírové centrum v Osvětimi (dříve Auschwitz) již mezitím dorazil na místo určení. Ceremoniál se uskutečnil 22.listopadu v průběhu bohoslužby v pražském dómu sv.Víta. Prosby za mír a demokracii měli mj. prezidentka ESU Ann Hermans(Belgie) a Claus Bernhold, člen představenstva Unie seniorů CDU (Německo) . Pražský arcibiskup , kardinál Duka, měl již dříve, jako patron jednání, pozoruhodný projev na regionální konferenci ESU. Pamětní kámen pochází z pražského Emauzského kláštera benediktinů. Tento kostel věnoval císař Karel IV ve 14.století křesťanům slovanského ritu - jako Čechům,Chorvatům,Rusům a Srbům. Útokem spojeneckých letadel v roce 1945 byl klášter těžce poškozen a v roce 1945 zabaven státem. Vrácen byl po "sametové revoluci" v roce 1990. Od roku 1967 má kostel-jedna z nejnavštěvovanějších pražských památek- moderní dvouvrcholové průčelí přistavěné ke zřícené barokní západní věži ( podle Wikipedie).
 
V městě Gardelegen(Německo)...
...26.11. převzal Janusz Marszalek (Polsko), jako vedoucí projektu, z rukou starosty Konrada Fuchse a Torstana Haarseina další základní kámen pro "Peace Miund Center" v Osvětimi,. Kámen pochází z jedné masivní stodoly, která je dnes středem památníku. Zde na jaře 1945 připravili nacisté o život-krátce před příchodem spojeneckého vojska-přes 1000 vězňů koncentračního tábora upálením a zastřelením. Oběti pocházeli z Polska, Sovětského svazu, Francie a jiných Wermachtem obsazených zemí. Americký velitel zařídil pohřeb obětí a založení zvláštního hřbitova. Gardelegen je město ve spolkové zemi Sasko-Anhaltsko (region Altmark) s asi 10 000 obyvateli. Masakr z 13. na 14.dubna před 69 lety připomíná památník ( hřbitov a stěna zmíněné stodoly ) a je hojně navštěvován školáky. Naposledy se zde 14.listopadu konal "den projektu" pro 10.třídu gymnazia. Viceprezident ESU Marszalek a Dieter Sreinecke z německého spolku pečujícího o válečné hroby zde mluvili, při slavnostním předání kamene z polní stodoly a šeku na 2000 Euro, o posílení míru a odvratu od každého násilí ve světě (viz také stránky města Gardelegen).
 
Zvláštní vydání magazinu" Generace"..
..vyšlo, ke vzpomínce na "sametovou revoluci" v Československu (CSSR) v listopadu 1989, na Slovensku. Vydavatelem je Svaz křesťanských seniorů Slovenska (ZKS), zástupcem předsedy a také šéfredaktorem je: Dr.Phil. Miloš Němeček. Ke slovu přicházejí politici se vzpomínkami a analyzami , mezi nimi Dr.Jozef Mikloško, předseda ZKS a v 74 letech nejstarší poslanec parlamentu. Ve své řeči pro regionální konferenci ESU v Praze dr. Němeček oznámil, že se zasazuje o hodnotovou politiku v Evropě.
 
Otci perestrojky a glasnosti....
... Michaelu S. Gorbačovovi propůjčila Unie seniorů CDU v Berlíně 10.listopadu " zlatou medaili za zásluhy a smíření a porozumění mezi národy". Předseda Prof.Dr.Otto Wulff se při tom zabýval německo-ruskými vztahy minulosti a litoval, že "dějiny Německa mají co dělat s utrpením mnoha lidí, jehož příčina leží v opovrhování lidí rasovou politikou..." Ve své děkovné řeči Gorbačov zdůraznil, že již před nedávnou dobou byly navázány a vznikly rysy přátelství mezi Německem a Ruskem a novým zdem musí být zabráněno. Gorbačov se také setkal s Helmutem Kohlem a Angelou Merkel.