KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Zprávy z ESU 2014 Zpravodaj ESU č. 106 - prosinec 2014
Zpět

Zpravodaj ESU č. 106 - prosinec 2014

Přidáno 17. 12. 2014
Vydání č.106 - 17. prosince 2014
"Přátelé ESU"- parlamentní skupina v parlamentu EU....
.....se vytvořila 9.prosince. Heinz K.Becker přijal na prvním setkání spolu s prezidentkou ESU An Hermans následující poslance: Ivo Belet (BE), Lambert Van Nisterrooij (NL), Franc Bogovic (SI), Sirpa Pietikänen (FI), Eduard Kukan (SK), Anna Záborská (SK), Herbert Dorfmann (IT) a Tomáš Zdechovský (CZ). Svoji spolupráci také naznačuje Albert Dess (DE). Generální sekretář ESU Dumon (BE) navrhl, aby byli pro spolupráci získáni další poslanci EP. Iniciátoři by chtěli, aby poslanci byli v kontaktu se seniorskými organizacemi ve svých zemích, případně jednou pomohli se založením takových svazů.
 
Prof. Dr. Ursula Lehr (DE)
byla 4.prosince v Berlíně vyznamenána velkým záslužným křížem s hvězdou spolkového záslužného kříže. Z rukou spolkové ministryně pro vzdělání a vědu Prof. Dr. Johanny Wanka převzala 84 letá paní Lehr spolkovým prezidentem Joachimem Gaukem propůjčené vyznamenání. Tím bylo poctěno celoživotní dílo jedné z nejpřednějších seniorských političek Evropy. Ursula Lehr je od začátku úzce spjata s ESU, jako referentka je srděčně vítána v mnoha zemích.. Paní Lehr byla spolkovou ministryní pro rodinu a zdraví za Helmuta Kohla, založila a vedla katedru gerontologie na universitě v Heidelbergu a 4 roky stála v čele BAGSO (spolkové pracovní společenství pro seniorské organizace) se sídlem v Bonnu. Do této organizace patří také seniorská unie CDU a CSU. Ministryně ji potvrdila, jako vědkyni, která byla jiným příkladem - tak jak podporou dětí, rovnoprávností žen, formulací moderního obrazu stáří. Požadavek touhy "získané roky dávají více života" se vrací k Ursule Lehr zpět. Redaktor měl tu čest, bezprostředně po slavnostním aktu, paní Lehr gratulovat. Blahopřání dostala také od svého dlouholetého spolupracovníka Dr.Bernharda Wormse, čestného předsedy seniorské unie CDU.
 
S prostředky nově vytvořeného " fondu Wilfried-Martense"...
...mohou mladí Evropané-nejen ze států EU-dostat možnost magisterského studia v angličtině na Katol.universitě v Leuvenu (BE), zapsat se pro rok 2015/2016. Hlavním cílem nyní představeného fondu je zachování a rozšíření politického dědictví a ideí, které v r.2003 zemřelý rezident EVP Martens, zanechal. K tomu patří, podle informací EVP, také " institucionelní architektura EU, její sousedské politické vztahy, stejně tak jako vývoj evropských stran a nadací." Nosným je fond EVP a University v Leuvenu. Je to "velmi dobrá myšlenka" shledává čestný předseda ESU Leif Hallberg (SE), "zástupce příští generace vzdělat ve smyslu Wilfrieda Martense angažovanými Evropany, jako byl on sám."
 
20 leté výročí vzniku ESU....
.....bude korunováno akcemi v roce 2015. Prezidium rozhodlo, na den přesně, 7.listopadu, vzpomenout této události v Bruselu. Prvním prezidentem byl Dr.Stefan Knafl (A), následoval na 12 let (od r.2001) dr.Bernhard Worms (DE) a od kongresu   v listopadu 2013 je v čele ESU Prof.Dr.em. An Hermans (BE). ESU má dnes přes milion starších lidí z 34 seniorských svazů (případně stran) v 24 zemích. Další 4 organizace, případně strany ze 3 zemí mají pozorovatelský status. Od roku 1995 u toho byli mezi jinými Elisabeth Dispaux-Cornil (BE), nyní čestná předsedkyně ESU a Bernhard Worms.
 
Další termíny pro rok 2015:
V souvislosti s jubilejním rokem se 23.března koná v Leuvenu (Be) konference na téma"Aktivní účast a zastoupení seniorů v dnešní Evropě". Ve stejný den se schází prezidium, o den později pak exekutivní výbor. Tradiční letní akademie je plánována na 3.-5.července ve Vídni., předcházet jí bude 3.7. prezidium. 11. a 12.září se koná "regionální konference západ" v Münsteru (DE), téma: " Celoživotní učení a zůstat aktivní". 29.září jedná prezidium v Madridu a 30.září bude ESU zrovna tam při kongresu EVP "vyložit karty na stůl". Od 17 do 19.října připravuje kyperský seniorský svaz v Nikosii "regionální konferenci jih" pro státy sousedící se středozemním mořem. Bude se zabývat " Diskriminací ve stáří a zneužíváním seniorů".
 
Z pohledu kyperského sniorského svazu..
...jsou poslední jednání mezi republikou Kypr a Tureckem obsazeným severním Kyprem v důsledku provokativní politiky severu neúspěšná. Jak uvedl prezident Antonis Demetriades, který je také viceprezidentem ESU, před prezidiem v Leuvenu (BE), představilo Turecko krátce před začátkem důležité fáze jednání 3.října pro Kypr nepřijatelný plán, podle něhož by zvláštní hospodářská zóna republiky Kypr měla být seismicky zkontrolována. Vyjednavači se mezi březnem a srpnem sešli , aby uzavřeli důvěru tvořící opatření( pro zemi od roku 1974 rozdělenou) , které by byly ve prospěch obyvatel obou stran. "Klíč pro řešení problémů drží Turecko" prohlásil závěrem Demetriades.
 
Na jednání prezidia koncem listopadu..
... bylo dále:
-veřejné prohlášení prezidentky na téma" poslední šance Evropy, aby získala důvěru obyvatel"
-analyza o spolupůsobení členských svazů ESU na evropské volby 2014 (Lawerence Cappelle, kat.universita Leuven)
-přednáška "postoj seniorů k evropské politice" (Prof.Steven van Hecke,Leuven)
-diskuze s rektorem university prof. Rik Torfs,Leuven, o "náboženství a politice"
-zdůvodnění nového statutu ESU (bude předloženo exekutivnímu výboru v březnu    k závěrečnému rozhodnutí)
-nový řád finančního statusu vyžaduje
a) diskuzi s EVP o výši finančního příspěvku
b) závazné odvody příspěvků na ESU
-návštěva premonstrátského opatství Leuven, mniši zde působí nepřetržitě od 12. století
-účastníci slavili mši svatou na první neděli adventní
 
Litva zavádí EURO
Se začátkem nvého roku zavádí společnou měnu. EURO, vystřídá Litas. Litva se svými 3 miliony obyvatel je poslední ze třech pobaltských zemí, která přichází do eurozóny, celkově je pak 19.zemí. Mince ukazují velkoknížete Gediminase ze 14.století, jehož hrad se ještě dnes zvedá na kopci v centru hlavního města Vilniusu. EURO je litevským seniorským svazem-prezident Jackunas Zibartas- považováno za další krok evropské integrace.
 
Bělorusko: starost o důchodce
V rozhovorech, které vedla Tatjana Zelko s politiky "východního partnerství", se stala tématem modernizace běloruského důchodového systému. Střední výška důchodu činí v současné době 193 EURO. V důsledku útoku hackerů na internetovou stránku našeho partnerského svazu byla činnost "Našeho pokolení" dočasně silně narušena, zaznívá z Minsku.
 
Ukrajina: Solidarita nepřichází
Zklamání o chybějící odezvě na jejich veřejnou výzvu z 12.září vyjádřil Ukrajinský svaz důchdců UARP v e-mailu z 15.prosince. (SI výzvu rozšířil ve vydání č. 102). Od svazů ESU nepřišly dosud ani věcné ani peněžní dary, sděluje Roman Olinyk. Kontaktní adresa: uarp@uarp.org. Dary jsou určeny jako humanitární pomoc pro ukrajinské vojáky bojující na východě.
 
Slovinsko: Festival s tradicemi
Třídenní festival pro příslušníky třetího věku se pořádá už roky. V tomto rámci se koná pravidelně začátkem října při příležitosti mezinárodního dne stáří (1.10.) na 200 akcí. Tím je podporována spolupráce mezi generacemi. Pořadatelem jsou stranicky nezávislí Senioři Slovinska, nasazeno je 50 dobrovolníků a tentokrát bylo přpřítomno 15 000 návštěvníků. Ministerstvo pro rodiny a sociální záležitosti dalo opět finanční podporu ( z příspěvku viceprezidenta ESU Antona Bogataje na regionální konferenci v Praze-listopad 2014)
 
Německo: Zvyky a slavnosti Lužických Srbů...
...jsou zapsány na listech duchovního kulturního dědictví v Německu. Srby je nazývána slovanská menšina v části Brandenburska a Saska. V době nacizmu byla omezována a zčásti dokonce vystavena pronásledování, její itelektuálové byli z vlasti vyhnáni. Skutečné osvobození prožili Srbové teprve mírovou revolucí 1989/90. Zvyky jako "ptačí svatba " v zimě, velikonoční jízda jezdců na koních, v létě"škubání kohouta" a kroje, stejně jako "koledující děti" v adventní době jsou u všech obyvatel Lužice velmi oblíbeny.
 
Německo/Polsko: Přeshraniční vlakové spojení..
... utrpělo nezdar. Při změně evropského jízdního řádu 14.prosince byl zařazen EC (EuroCity) "Wawel") mezi Hamburkem a Wroclawí, po tom co část trati Wroclaw – Krakov nějakou dobou už nejezdil. Sice jezdí z Berlína dálkové autobusy (německých drah-DB), ty ale velká města jako hraniční Cottbus a stejně tak Zary a Legnica v Polsku neobsluhují. Zastávku na dálnici, blízko okraje Cottbusu, DB odmítly. Seniory Brandenburska, kteří se rádi zastaví v jedinečné slezské kulturní krajině a v Krkonoších, bylo toto rozhodnutí silně kritizováno. Cestující vlakem                    z Wroclawi musí nyní jezdit přes Drážďany nebo Zhořelec, což trvá podstatně déle.
 
                                     Generální sekretář Guido Dumon(BE)
                    oslaví 30.prosince své 65. narozeniny, k čemuž mu redaktor posílá
                                                   srdečné pozdravy a přání

Požehnané vánoce a šťastný Nový rok !