KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Zprávy z ESU 2014 Zpravodaj ESU č. 82 - září 2013
Zpět

Zpravodaj ESU č. 82 - září 2013

Přidáno 9. 1. 2014
Vydání č. 82 - září 2013
SENIOR INTERNETIONAL
 
Probíhají přípravy k volebnímu kongresu ESU 7. a 8. listopadu v Bruselu. Do poloviny září očekává generální sekretariát ve Frechen (esu@cdu.de) návrhy na kandidáty do prezidia a podněty pro volební manifest ESU pro evropské volby 2014. Všechny členské svazy jsou vyzývány, aby jejich delegáti přicestovali tak brzy, jak bude možné. Lístky na vlak, případně letadlo zabukovali, aby se mohly využít příznivější tarify. Podílení se na dopravních nákladech je možné jen na základě žádosti.
Na regionální konferenci ESU "Sever" v Harjatulla u Turku referovali vysoce postavení politikové. Viceprezident ESU Jouni Mykkänen jako hostitel požádal zástupce na místní, národní i evropské rovině o jejich diskuzní příspěvky k tématu " Společenské služby pro staré občany". Ministryně pro sociální záležitosti Paula Risikko, evropská poslankyně Sirpa Pietikäinen a servisní manažerka města Turku a profesorka gerontologie Seija Arve jsou také jednotny v důležitých výzvách: požadavku seniorů na podílu a potřebě – zajištění pomoci v sociální a zdravotní oblasti na všech místech. Při obrovské severo-jižní rozloze Finska to není žádná lehká úloha.( Tak měla na př. Mykkänensova zástupkyně Leena Jääskeläinen z Rovaniemi za sebou přes 1000 km, dříve než dorazila na místo jednání na skalnatém ostrově Kakskerta). Pobytu v obvyklém domácím prostředí dali referenti přednost před pobytem v domově. Před posluchači ze sedmi zemí (nejvíc z Estonska) byla představena bilance dokazující vědomí velké odpovědnosti úřadů, že změněný obraz stáří ve společnosti musí být doplněn (předloženým) dlouhodobým plánováním.
Samostatný příspěvek ESU k evropskému roku občanek a občanů představila první regionální konference ve Finsku, zároveń poslední v tomto volebním období 2010-2013. Sirpa Pietikänen, poctěna svými posluchči , by byla podle dojmů účastníků spolu s Rakušanem H.K.Beckerem, dalším mandátem ESU do Evropského parlamentu velkým obohacením pro naši organizaci. Paní Pietikäinen vidí návrh pozitivně.
S rozmanitými sklony a zájmy se setkáváme v klubu národního seniorského svazu v Turku, jednoho ze 166 ve Finsku. Existuje už 42 roků. Vítáni jsou všichni staří občané. Seppo Leivo a jeho spolupracovníci jsou čestně činní. Umístění v jednom prostorném, typicky venkovském, dřevěném domě na okraji starého města je pro návštěvníky příznivé a přimělo zahraniční účastníky konference k návštěvě. Dům byl posvěcen již v roce 1300, je sídlem luteránské zemské církve a významným stavebním dílem ve Finsku. Turku bylo první universitní finské město a až do r.1809 hlavní město.
Neodůvodněnému zvyšování poplatků v Rakousku vyhlásil boj seniorský svaz v Rakousku. Jeho předseda prof.dr.Andreas Khol psal v magazínu SIS: "Poplatky mohou příště krýt jen opravdu skutečně vznikajícími náklady existujících opatření. Zisky s tím nemají co dělat." Bude-li příliš vybíráno, bude nutné vracet (zpětné platby). Od roku 2010 zdražila voda ve Vídni o třetinu a její likvidace o 6,3 procent. Parkovací poplatky se zvedly o 66 procent, odvoz odpadu o 19,5 procenta.
"Seniorská generace-páteř společnosti" je hlavním tématem letošního setkání tří zemí 30 a 31.října ve Fridrichshafenu na Bodamském jezeře (Německo). Bude při tom referovat viceprezident evropského parlamentu Rainer Wieland. Slovo bude mít také prof.dr.Otto Wulf, předseda seniorské unie CDU. Tradičně se setkají představitelé, členové předsednictev členských svazů ESU z Rakouska a Italie (Jižní Tyroly) a stejně tak z jednotlivých spolkových zemí Německa. Po prvé jsou také očekáváni senioři ze Švýcarska.
K "postavení rodiny v EU" se konala V Krakově (Polsko) 13. a 14. září mezinárodní konference, ke které pozval světící biskup Tadeus Pieronek. Zahajovací projev měl polský prezident Bronislav Komorowski.