KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Zprávy z ESU 2014 Zpravodaj ESU č. 83 - říjen 2013
Zpět

Zpravodaj ESU č. 83 - říjen 2013

Přidáno 9. 1. 2014
Vydání č. 83 - říjen 2013
EVROPSKÁ UNIE SENIORŮ (ESU)

 

SI - zprávy ESU                         Vydání č. 83                                   1. října 2013

 

K Mezinárodnímu dni starších lidí 1. říjnu vyšel první světový index pro stáří. Podrobně popisuje situaci seniorů a z ní vyplývající sociálně politické výzvy všech vlád. Prezidentka BAGSO prof. Ursula Lehr, Bonn (DE), vyjádřila v té souvislosti znovu své očekávání, že "získané roky života" si mnoho lidí užije ve zdraví a k účasti na společenském životě. Vývojová organizace "HelpAge International" vypracovala soubor údajů, který by se měl každý rok doplňovat o nové informace. (www.helpage.org)

 

Rada pro lidská práva OSN se 27. září v Ženevě usnesla vytvořit skupinu nezávislých expertů, jež bude bdít nad dodržováním lidských práv pro starší občany. Tento krok je hodnocen jako velký úspěch. Mandát skupiny expertů je rozprostřen prozatím na tři roky; každoročně bude podávat zprávu. (www.bagso.de)

 

Před VIII. kongresem ESU 7. a 8. listopadu v Bruselu je v Evropské unii seniorů začleněno 35 seniorských svazů a stran z 25 zemí. Dvě organizace - na Ukrajině a v Bělorusku - mají statut pozorovatelů. Signály k přiblížení k ESU přišly v tomto roce z Irska, kde se na založení organizace pomalu pracuje. Švýcarští senioři se nyní poprvé účastní setkání alpských zemí. Ve slezském velkoměstě Wroclawi (PL) se očekává první oficielní sjezd nového regionálního spolku Polské unie seniorů.

 

Politická kultura paměti se v ESU od jejího založení v roce 1995 udržuje. Pro prezidenta Dr. Wormse je zachovávání upomínek na válku a násilí přikázáním lidské důstojnosti a historické zkušenosti. "Oběti diktatur 20. století - a mnoha starších - nás zavazují k neustálé činnosti za svobodu a demokracii", výjádřil se pro SI. Příklady pro uctění se vzpomínkou, květinami a modlitbou jsou od roku 2001: Praha, Varšava, Posen, Vilnius, Klaipeda, Talin, Osvětim, Buchenwald a Sachsenhausen.

 

Belgická organizace Les Ainés du CDH (Senioři Demokraticko-humanististického střediska) oslaví 10. října 30 let svého trvání. Spoluzakladatelka Elisabeth Dispaux-Cornil, čestná prezidentka ESU, připomene "silné okamžiky" od roku 1983; předseda CDH Benvit Lutgen promluví na téma "Výzvy delšího věku života". Dalšími řečníky jsou předsedkyně Arlette Crapez-Nicot a ministryně

P. Maystadt.

 

Program pro budoucnost Rakouského svazu seniorů chce penze pro všechny matky. Roky strávené výchovou dětí mají být uznány za právoplatné zaměstnání. Právo na penzi mají mít i ženy nad 58 let, které měly své děti před rokem 2005. Nedávno znovu jednomyslně zvolený předseda Rakouského svazu seniorů prof. Dr. Andreas Khol poukázal v této souvislosti na to, že nejméně čtvrtina Rakušanek nad 65 let jsou bez vlastních starobních důchodů. Program seniorů zastává i Rakouská lidová strana, která má po volbách 29. září naději stát se znovu členem koalice se sociálními demokraty. Místopředsedy A. Khola jsou Spolkovou radou seniorů zvoleni: Ingrid Korosec, Gertrude Aubauer a Herbert Nowohradsky (nově, za Dr. Klause Heckeho); finančním referentem se stal (se 100%) Franz Karl. SI blahopřeje.

 

Předseda frakce EVP Joseph Daul, EP Štrasburk/Brusel, se po volbách v Německu vajádřil, že se těší na spolupráci s Angelou Merkel i s CDU a CSU "pro silnější Evropu a integrovanou Eurozónu".

 

O stavbě "Rail Baltica", rychlém vlakovém spojí, který má do 10 let spojit Varšavu přes Kaunas, Rigu a Talin s Helsinkami, se příslušné státy dohodly ve Vilniusu. Úspěch pro turisty a obchodníky.

                                                                                                                                                                    

Na vědomí: Příspěvky směřujte redaktorovi ulrich.winz@web.de