KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Zprávy z ESU 2014 Zpravodaj ESU č. 86 - listopad 2013
Zpět

Zpravodaj ESU č. 86 - listopad 2013

Přidáno 5. 2. 2014
Vydání č. 86 - listopad 2013
Senior International (SI)                Vydání č. 86                          1. listopadu 2013
 
Blahopřání prezidentu EVP Josephu Daulovi
K jeho jednohlasné volbě prezidentem Evropské lidové strany (EVP/EPP) přála jménem ESU prezidentka ESU Prof. Dr. An Hermans (Belgie). Josephu Daulovi (nar.1941) vyslovila srdečné blahopřání bezprostředně po hlasování 12.listopadu. Joseph Daul, pocházející ze Strasburku (Francie), je následovníkem W.Martense z Belgie, který po 23 letech v úřadě zemřel začátkem října. Svou funkci šéfa frakce EVP v Evropském parlamentu (od roku 2007) si Daul ponechá.
 
An Hermans následuje B.Wormse v politickém shromáždění EVP/EPP.
Joseph Daul se z vedení gremia EVP rozloučil srdečnými slovy s dřívějším prezidentem ESU Dr. BernhardemWormsem (Německo). Ocenil jeho plnohodnotné působení k posílení EVP a profilování ESU během jeho 12letého působení ve vedení. Jako pokračovatelku Bernharda Wormse přivítal prezident EVP na kongresu 7.listopadu zvolenou prezidentku ESU Prof. Dr. A. Hermanns, která bude ve svém novém úřadě stát na špici více než 1 milionu členů čítajícího sdružení a vyslovil jí ta nejlepší přání. Daul označil jednotu, kontinuitu a vědomí odpovědnosti jako nedůležitější principy jeho prezidentství. Občané by měli být získáni k odevzdání hlasu "pro Evropu, která pracuje pro ně".
 
Čilá reakce na závěry kongresu
Na kongresu ESU,7./8.listopadu přijaté "Brüsseler Erklärung" (Bruselské prohlášení) a volební výsledky našly potěšitelnou ozvěnu. Nové prezidentce přicházelo hojně oficielních pozdravných dopisů.
Tak to vyjádřil předseda APAN Dr. M.Ferrante (Malta), který přes zdravotní problémy přijel na kongres, s pocitem zvláštní vzájemné příslušnosti s ESU a jejími reprezentanty, kteří podle jeho slov vykonali "tvrdou práci". Jako první noviny informovaly druhý den kongresu podrobně "Kölner Rundschau", zabývaly se především řečí prezidenta Rady EU Hermana Van Rompuy.
Mezitím informovali delegáti kongresu, jako na př. Leif Hallberg (Švédsko), Teofil Stanislawski (Polsko) a Armin Erlichmann (Německo) své svazy o setkání v Bruselu
Trval zájem o "Prohlášení" , u redaktora byly vyžadovány jednotlivé kopie dokumentů a také fota z konference.
 
Nový seniorský spolek v Lotyšsku
Pod vlivem oznámení konání kongresu napsala prezidentka křesťansko-demokratické strany Lotyšska (KDS), Prof. Mara Viktoria Zigave, paní An Hermans: "17.září byla založena seniorská unie KDS a Sarmite Janfelde zvolili předsedkyní". Nové seskupení klade požadavek na přijetí do ESU. Přísluší mu asi 70 osob z Rigy a dalších částí země, kteří jsou "sociálně a politicky angažováni". Za prvé se podíleli na přípravě akce k 95. výročí nezávislosti Litvy (18. listopadu 1918).
 
Slovinsko: získávání voličů pro Evropské volby
"Union of Retired Persons" (URP) slovinské lidové strany (SLS) pomáhá starým občanům, aby lépe rozuměli evropským volbám a nasměrovat je k odevzdání hlasů. "Tím, že jim dáváme důvěru v sociální sítě jako Facebook a Twitter, umožńujeme jim účast na kampani" píše předseda Anton Bogataj, který je také jedním ze zvolených viceprezidentů, v jedné právě vydané brožuře.
 
Valná hromada seniorů Kypru
Setkání, které začíná 23. listopadu, zaslala pozdravný dopis prezidentka Hermans. Děkovala za dosavadní podporu ESU a vyslovila přesvědčení, "že se také v budoucnu budeme moci spolehnout na angažovanost kyperských seniorských organizací". Pan Antonios Dimitriades, nástupce aktivního předsedy Thanose Michaela, aťje mostem k evropské úrovni, obzvlášť když byl zvolen 7. listopadu na kongresu jedním z viceprezidentů ESU. Prof.Dr.Hermans vyslovila soustrast seniorské organizaci k úmrtí pana Gafkose Kleridase, který svoji "mateřskou stranu", Democratic Rally (demokratické shromáždění), založil a nějakou dobu byl i prezidentem Kypru.
 
Krátce poznamenáno:
 
Na pozvání Prof. Dr. Sture Erikssona se odebrala prezidentka A.Hermans 23. listopadu na Valnou hromadu svazu seniorů (patřící k "Moderaten"), do Švédska. Eriksson je od Bruselu jedním z viceprezidentů ESU.
 
Ve stejný den se konalo ve Vilniusu volební shromáždění litevského seniorského svazu, který je v současné době ještě veden Jonasem Volungeviciusem. Nově jmenovaný nástupce byl delegátem bruselského kongresu.
 
Redaktor: ulrich.winz@web.de, mobil: 01741756050