KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Zprávy z ESU 2014 Zpravodaj ESU č. 87 - prosinec 2013
Zpět

Zpravodaj ESU č. 87 - prosinec 2013

Přidáno 5. 2. 2014
Vydání č. 87 - prosinec 2013
Senior International - Zpravodaj ESU      Vydání č. 87           8. prosince 2013
 
Solidarita se svobodomyslnými Ukrajinci
UARP z 1.prosince vyslovila prezidentovi Volodymyru Dzobakovi (Kijev) sympatie pro přání obyvatel, žít ve spojení s Evropou a porozumění pro zklamání posledních dnů. "Jako seniorská organizace jsme pro společné hájení svobody a demokracie ve společnosti." Prezidium ESU se cítí spojeno se svými přáteli na Ukrajině. Solidaritu s vůlí Ukrajinců po svobodě dala najevo prezidentka Hermans v dopise šéfovi Ukrajinského svazu důchodců UARP, který má v ESU pozorovací status. V reakci na výzvu představenstva prezidentka Hermans předpokládá ve výhledu brzké setkání s Dzobakem. Mezitím ujistil viceprezident Marszalek UARP solidaritou Polské unie seniorů.
 
Připomínal mír a usmíření
Anglikánský biskup Dr. Christopher Cocksworth z Covetry ( Velká Britanie) připomínal v Berlíně (Německo) mír a usmíření mezi národy a modlil se za Syřany vtažené do občanské války, zavražděné a utečence. Kázal v kostele památky císaře Wilhelma (Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche), jehož předešlá stavba byla téměř na den přesně před 70 lety královským letectvem zničena. Za jednu noc tehdy ztratilo život 3000 Berlíňanů. Tři roky před tím nacistická Luftwaffe položila katedrálu v Coventry do sutin a popela. Kříž ze třech nalezených tesařských hřebů z katedrály mezitím dal vznik světově rozšířenému ekumenickému hnutí ("Nagelkreutz-Bewegung"), do kterého patří přes 160 církevních obcí. Evangelický biskup z Berlína Markus Droge v bohoslužbě učinil veřejné přiznání k "Evropě jako mírovému pořádku".
 
Generální sekretariát ESU se přestěhoval z Frechenu (Německo) do Bruselu (Belgie). Tel.číslo:+ 32 2 3092866. Adresa: Rue de Commerce/Handelsstraat 10, 1000 Brussels, Mail: esu@epp.eu. Webová stránka ESU se přepracovává, příspěvek z kongresu (SI č.85) je na staré webové stránce: www.eu-seniorunion.info (klikni na "VIII. Kongress").
 
Odpovědi na otázky k Evropské unii
dostanou všichni občané, kteří zvolí bezplatnou tel. číslo 0080067891011, sděluje centrála inform.služby "Europe Direct". Volající mohou očekávat informace o všech tématech EU, také rady k prosazení jejich práv v Evropě. "Dobrý příspěvek k evropskému roku občanek a občanů" míní vicerezident Jouni Mykkänen (Finsko).
Tak budou osloveni především málo informovaní a k EU skeptičtí občané. Za normální tarif, na begickém čísle + 32 2 2999696, budou sděleny informace z celého světa. Volající se ohlásí anglicky a na přání bude spojen se spolupracovníkem, "který se o něj postará v jiné úřední řeči EU". (Pramen: EMPL-SOCIAL-NEWSLETTER@eceuropa.eu).
 
Kaleidoskop
Největším počtem hlasů na kongresu zvolený viceprezident ESU Heinz K. Becker z Rakouska, chce aby se ujistilo, že ve všech zemích EU senioři patří ke kandidátům pro evropské volby v květnu 2014, píše magazin Seniorského svazu SIS z Vídně.
Litevský seniorský svaz zvolil ve Vilniusu novým předsedou Zybartase Jackunase, Jonas Volungevicius zůstává jeho zástupcem.
Na slavnostním shromáždění k 25. výročí vzniku Unie seniorů v kraji Ammerland (Dolní Sasko, Německo) měl před 2000 posluchači slavnostní řeč čestný předseda seniorské unie CDU, Dr.Bernhard Worms.
Další pamětní kámen pro kopec vzpomínek a smíření ve svém domovském městě Osvětimi (Polsko) přijal viceprezident ESU Janusz Marsalek od hasičského svazu Brandenburg (Německo). Jeho předseda Gerdes se při tom omluvil "za všechny ohavné činy německých vojáků na polském obyvatelstvu".
Proti vyloučení unie seniorů CDU z koaličních jednání v Berlíně dal ostrý protest její přededa Prof. Dr. Otto Wulff, neboť toto rozhodnutí není v souladu se slovním hodnocením jeho svazu s 57000 členy od špičky CDU.
V rakouském Burgenlandsku se 3000 osob zúčastnilo dne zdraví, který připravila zemská seniorská rada na čtyřech místech a plánuje se také pro rok 2014.
Jihotyrolská Online-Dienst "stoil.it" informuje o volbě Dr. Christine von Stefenelli viceprezidentkou ESU a poznamenává, že ona zastává v boji proti porušování lidských práv "k cíli vedoucí jednání a akce ve shodě s křesťanským obrazem člověka a chartou zákadních práv EU". (Viz: www.svp.eu/de/svp-senioren).
U příležitosti mezinárodního dne lidských práv byl otevřen "Památník - káznice Cottbus" (Německo) se stálou výstavou o politických vězních mezi roky 1933 a 1989, čímž měl redaktor SI příležitost, jako člen podpůrného spolku, hovořit s obětmi. Mezi nimi byli za časů NDR také osobnosti, které se v 90. letech připojili do Unie seniorů.
 
Redaktor:ulrich.winz@wed.de