KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Zprávy z ESU 2014 Zpravodaj ESU č. 89 - leden 2014
Zpět

Zpravodaj ESU č. 89 - leden 2014

Přidáno 20. 1. 2014
Vydání č.89 – 20. leden 2014
Bruselské prohlášení kongresu ESU z listopadu 2013
"Pro společnost přátelskou seniorům" je předloženo v angličtině, francouzštině, španělštině a němčině. Prezidentka An Hermans je zaslala rozhodujícím evropským činitelům. Předsedové členských svazů ESU jsou žádáni, aby rozšiřovali prohlášení ve svých zemích a využili to jako aktuální poziční ustanovení pro svou denní práci před volbami do evropského parlamentu 25.května. (Další výtisky dostupné přes: esu@epp.eu).

Úspěšné řecké prezidentství v Radě EU
v prvé polovině roku 2014 předvídá Joseph Daul. Předseda EVP a šéf frakce EVP v Evropském parlamentu vyjádřil přesvědčení, že obyvatelstvo zemí, které se otřásly krizí, se bude dále v důvěře na neustálou a konkrétní solidaritu Evropy rezolutně zabývat nejdůležitějšími stanovenými úkoly. Pro Evropu celkově jako naléhavé Daul uvedl: Návrat k růstu vytvářením nových pracovních míst, společenskou a hospodářskou soudržností, strukturálními reformami, prohloubením ekonomické integrace a posílením EU.
 
Volební kongres EVP (Evropské lidové strany)
se koná 6. a 7. března v Dublinu ( Irsko). Naše sdružení bude prezentováno šesti delegáty a pozorovateli, kteří se podle prohlášení prezidentky prof. Hermans budou podílet na diskuzi, jedním stánkem budou prezentovat a informovat o "bílých místech" ESU. Když 5. a 6. března bude v Dublinu zasedat prezidium ESU, chce An Hermans ráno 6.března pozvat všechny přítomné osobnosti ke kulatému stolu. Ke schválení nadcházejícího akčního programu EVP do r. 2020 - bude dopracován i spolupůsobením osobností a svazů ESU. V diskuzi o návrhu bylo nedávno navrženo, aby se věnovalo více pozornosti zúčastněných osob a jejich politických cílů (život občanů v bezpečnosti a blahobytu), v souvislosti s navrhovanými opatřeními a kroky v textu programu.
 
Další závěry z prezidia ESU (pokračování z vydání č.88)
Na svém prosincovém zasedání v Leuvenu odsouhlasilo prezidium návrh, když stanovilo, aby angličtina byla jednací řečí pro jednání prezidia a oznámení ESU. Při potřebě by měly být dokumenty přeloženy do příslušné řeči v příslušné zemi ve vlastní režii. Při jednáních exekutivního výboru, do kterého všechny svazy delegují 2 osoby, by mohlo dojít na překlady do jiných jazyků v závislosti na finanční životaschopnosti.
Dále bylo rozhodnuto o sjednocení názvu našeho sdružení: "European Seniors´ Union", zkráceně: "ESU" – v německém překladu:" Europäische Senioren Union".
Návrh pro nové Logo byl odsouhlasen, bude ihned používán (viz hlavičku tohoto vydání. Reprodukce v černo-bílém tisku nicméně postrádá detaily ve vzhledu slunečních paprsků).
Prezidium je informováno, že přemístění sídla ESU z Vídně do Bruselu je společnou akcí firmy Eubelius a sekretariátu EVP spolu s pracovní skupinou ESU a dále trvá. Generální sekretář Dumon navhl v této souvislosti nezbytnost návrhu na změnu statutu a poprosil členy prezidia o stanovisko.
 
První regionální konference roku
se bude se konat od 4. do 6.dubna v Osvětimi (dříve Auschwitz) v Polsku. Hostitelem je Polská unie seniorů (PUS), jejímž předsedou je viceprezident ESU Janusz Marszalek. Obdobně k projektu "Mírové centrum", bude konference na žádost ESU a jejích členských svazů Polskou unií seniorů tématicky zaměřena na vzpomínku, usmíření a mír . Bude nabízena příležitost návštěvy " Památného místa Koncentrační tábor Auschwitz" a dřívější vyhlazovací nacistický tábor v Auschwitz-Birkenau. V Krakově, městě světové kultury UNESCO, lze prohlédnout centrum a v židovské čtvrti poslechnout představení o Klezmerově hudbě. Závěrem bude účastníkům dána příležitost, seznámit se v Rajsku u Osvětimi s dětskou vesničkou, která byla založena v roce 1984 p.Marszalkem.
 
Přes 2000 tanečníků na seniorském plese
To je bilance jedné události, která se v lednu už po patnácté konala v Sankt Pölten ( hlavní město Dolního Rakouska). Zval Seniorský svaz, jehož spolkový předseda Andreas Kohl se nacházel mezi hosty. S polonézou a dalšími nádhernými výstupy přinesla kýženou odpolední náladu ve třech sálech kongresového centra národní taneční skupina Krumbach. "Po 20.hod.", tak to píše magazin SIS, byl konec. A dále: v r.2015 to bude uspořádáno v novém vydání, protože zájem trvá.
 
Z iniciativy Heinz K.Beckera (Rakousko)
se vrací jedno usnesení EP ze 14.ledna. Navrhuje, aby se zabránilo spekulacím s potravinami, tedy s nezdůvodněným zvyšováním cen, aby tomu bylo zamezeno nebo alespoň ztíženo. Becker je viceprezident ESU, člen EP a generální sekretář ÖSB. Jeho místopředsedkyně Margarete Aubauer informovala SIS o dalším úspěchu jejich svazu. V Rakousku se podařilo usnadnit nabízení změny proudu a plynu pro zákazníky. Bylo to přivítáno také v kruzích ESU, neboť EP chce postupovat proti sociálnímu dampingu a neregulované činnosti. Podle SIS přichází přinejmenším 20% hospodářského výkonu EU z černé práce. To znamená obrovský výpadek daní, masivní sociální problémy a narušení hospodářské soutěže.
 
Z dómu v Münsteru ( Německo)
půjde památný kámen pro mírové centrum do Osvětimi. Předání Januszovi Marszalkovi by se mělo uskutečnit na podzim při příležitosti oslav k 750. výročí posvěcení dómu. Marszalek je pozván na přednášku od okrsku Seniorské unie, který je veden Dr. Gabrielou Peus-Bispinck . Nově zvolená viceprezidentka ESU se zabývá přípravami pro darování kamene, také jako předsedkyně Katolického svazu žen v diecezi Münster. Její požadavek se setkal u biskupa a světícího biskupa s otevřenýma ušima.
 
"Rodina a životní styl v soudobém světě"
je téma mezinárodně obsazeného jednání, které bude pořádáno Křesťansko- demokratickou unií Lotyšska (KDS) v Rize. Jak její předsedkyně prof. Zilgalve píše v pozvání, budou referenti z vlastní země a stejně tak i z Italie a Nizozemska.
K hlavnímu tématu patří "rodina a demografie jako základ vývoje státu". Na obou předcházejících konferencích (2012 a 2013) měli přednášky Dr.Bernhard Worms a Leif Halberg, jako zástupci ESU.
 
Rozloučení s dr. Horstem Röpkem (Postupim, Německo)
Svou smrtí 1.ledna od nás odešel aktivní obhájce německo-polského usmíření. Měl, s podporou nadace Konrada Adenaura, od r.1993 rok co rok semináře k historickým i aktuálním tématům s účastníky z obou zemí. Hlavní myšlenkou akcí v západní části Polska byla společná odpovědnost seniorů za mírovou budoucnost Evropy. Dr.Röpke byl čestným členem představenstva Seniorské unie spolkové země Brandenburg a bylo mu 80 let.
Redaktor:ulrich.winz@web.de