KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Zprávy z ESU 2014 Zpravodaj ESU č. 91 - únor 2014
Zpět

Zpravodaj ESU č. 91 - únor 2014

Přidáno 25. 2. 2014
Vydání č.91 - 25. únor 2014
Našim přátelům v Ukrajinském svazu důchodců(UARP) předali srdečné pozdravy reprezentanti ESU. Viceprezident Marszalek (Polsko) gratuloval předsedovi Volodymyru Dziobakovi ke změně moci, s nejlepšími přáními pro život ve svobodě a demokracii.
Redaktor vyslovil vzhledem k Dziobakovi naději, že UARP bude za nových podmínek, jako partner ESU, vykonávat obětavou činnost konečně bez šikany . Politické uznání a podpora by neměly být dále dlouho odmítány. "Starým, chudým a zdravotně postiženým se musí se samozřejmostí pomáhat také v nové Ukrajině." Volodymyr Dziobak srdečnými slovy poděkoval za účast na osudu svého národa. Především Polsko jako bezprostřední soused a s částečně společnou historií, se o to zasloužilo.
 
Heinz K.Becker – kandidát do Evropského parlamentu.
Představenstvo jeho Rakosuského svazu seniorů (ÖSB), kterého je generálním sekretářem, jmenovalo jej jednohlasně top kandidátem. S tím jde úspěšný poslanec, který si zaslouží podporu celé ESU a také ji dostane. znovu do soutěže.
Pro některé dlouho očekávané iniciativy pro zdraví a blaho občanů získal vysoký respekt u svých voličů a spolubojovníků (SI informuje pravídelně). Becker je také od listopadu viceprezidentem ESU.
 
Od kongresu EVP 6. a 7. března v Dublinu
se očekává volba top kandidátů Evropské lidové strany pro volby do EP, které se konají mezi 22. a 25. květnem. V současné době mají největší šance: Jean-Claude Juncker (Lucembursko), Valdis Dombrovskis (Litva) a Michel Barnier (Francie). Kongres má také potvrdit volbu Josepha Daulse z 13. listtopadu za následovníka Wilfreda Martense jako předsedy EVP. Naše organizace se zúčastní v Dublinu delegáty s hlasovacím právem a hosty. Koná se také zasedání prezidia ESU. Na dopoledne 6. března jsou osobnosti v seniorském věku, které přicestují na kongres, pozvány od ESU ke "kulatému stolu".
 
"Vzdělání, vzdělání, vzdělání,...
je předpoklad pro silně angažovanou občanskou společnost" stanovil komisař EU Jan Figel (Slovensko) uprostřed února v Sofii. Před kongresem GERB-strany, která patří do rodiny EVP, se vyslovil pro vysoké investice do vzdělání, jako prostředek zhodnocení a způsobu "občanského tréningu" připojil. Prezidentka ESU prof.dr. An Hermans potvrdila, že celoživotní vzdělávání podporuje solidaritu generací a zprostředkování zkušeností, zajišťuje zachování hodnot a směřuje pohled na integraci Evropy.
 
Pro rovnováhu mezi starými a mladými
se zasazuje seniorská unie CDU (Německo). Jak její předseda Prof.Dr.Otto Wulf 7.února vyzval, měla by " umožnit prevenci chudoby ve stáří a nezávislý život mladých bez zbytečné zátěže". Tím reagoval Wulf na kritiku plánů nové německé vlády na dodatečnou výplatu důchodů: ženám, které měly děti před rokem 1993, budou lépe postaveny, při neschopnosti výdělku bude úroveň důchodu zvýšena a zaměstnancům je nadále dovoleno po 45 letém placení příspěvku využívat starobní důchod beze srážky. Wulf varoval s ohledem na"sociálněpolitickou občanskou válku v mediích" a upozorňoval na to, že jeho organizace se s "mladou unií" CDU nachází ve stálém dialogu. Těší se také, že se staří oproti následujícím generacím "vysloví starostlivě" a budou si počínat "rozvážně." Válku generací vylučuje.
 
"Nashe Pokolenie" vyžaduje nový důchodový systém v Bělorusku
a získalo pro to spojence z občanské společnosti v zemi. S ESU spojený Svaz důchodců už vedl dvě kola rozhovorů na toto naléhavé téma. Radili zástupci hospodářských svazů a profesních sdružení, stejně tak rozdílných generací. Jde především o důchodové pojištění a výpočet důchodu, píše Tatjana Zelko z Minsku. Po " v květnu nebo červnu" plánovaném kongresu její organizace mají v úmyslu pustit se do třetího pokusu o státní registraci. Její, v říjnu minulého roku pověření mandátem jako předsedkyně skupiny"Kontakt mezi seniory" a "Východní partnerství" , paní Zelko nadále vykonává.
 
O způsobilost v řízení se v Německu obává vice než 40 % účastníků jednoho průzkumu německé dopravní bezpečnostní rady (DVR) ( viz: DVR report 4/2013). Jako základ uvádí stáří(56%), případně řidičské chyby (43 %). Experti radí-s odvoláním na stejné prameny- od 40 let každoročně kontrolu zraku (zrakový test) a od 60 let kontrolu sluchu (sluchový test) každé 2 roky. Doporučovány jsou také preventivní prohlídky na pozornost a reakci. Při chronických onemocněních s dávkováním léků by měla být vyjasněna způsobilost k řízení, nezávisle na věku. Přetěžováni se cítí starší, jak bylo zjištěno, při odbočování vlevo, změně jízdního pruhu, vjezdu na dálnici, při jízdě ve tmě a na neznámých silnicích. Autoškoly nabízí kurzy na osvěžení znalostí a cvičné jízdy v kritických situacích.
 
O kopci vzpomínek a míru v Osvětimi(Polsko)
informovaly nedávno textem i obrazem rozsáhle Krakovské noviny . Článek pomáhá v blízkém okolí ještě lépe poznat projekt Polské unie seniorů(PUS) a získat sponzory. Další úmysl PUS- podle Janusz Korczaka nazvaná dětská vesnička v Rajsku – slaví v srpnu tohoto roku své 20 výročí vzniku a slavnostního otevření integrované školky v domě 7. Biskup R. Rakoczy udělí požehnání. Poprvé je PUS (od 4. do 6.dubna) hostitelem regionální konference ESU.
 
Krátce poznamenáno:
Italie převezme, na základě rotace, ve 2.pololetí předsednictví Rady EU. To je zvláštní výzva pro nedávno jmenovaného ministerského předsedu Renziho a jeho kabinet. Jsou plánovány drastické reformy.
Islandské odmítnutí pro členství v EU je všeobecně litováno a považuje se za reverzibilní. V obyvatelstvu je odpor.
EXPO 2015 v Miláně je pod motem: "Uživit planetu - energie pro život"
Bible s 3000 označených mist v textu dostali darem poslanci německého Bundestagu. Přichází z "Micha-iniciativy německé evangelické aliance", která se věnuje globální spravedlnosti a boji proti chudobě (die Kirche 6/2014).

Redaktor: ulrich.winz@web.de