KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Zprávy z ESU 2014 Zpravodaj ESU č. 93 - březen 2014
Zpět

Zpravodaj ESU č. 93 - březen 2014

Přidáno 13. 3. 2014
Vydání č. 93 – 13. března 2014
Na VIII.kongresu Evropské lidové strany
se v diskuzi rozhodně vyslovila prezidentka ESU An Hermans proti boji mezi generacemi a pro činnou solidaritu mezi starými a mladými. Nový, dynamický obraz stáří by měl mít své místo ve všech společenských obastech, dodala k tomu. K tomu patří jak starší osoby zase přivést do práce, tak i také boj proti nezaměstnanosti mladých. To j věc ne jen samotných vlád, nýbrž všech, kteří nesou odpovědnost za pracovní trh.
Kongresem v Dublinu začátkem března přijatá rezoluce Evropské unie seniorů " Společně k stáří přátelské společnosti" nabízí všeobecný rámec pro prosazení práv starších občanů, jako všech generací" ve společnosti, která ctí hodnoty" potvrdila An Hermans při kulatém stolu ESU. K tomu pozvaní evropští poslanci Danuta Jazlowiak (Polsko), Edit Bauer (Slovensko) a Monika Panayotova (Bulharsko) doložili na příkladech, že v zemích EU částečně existují rozdílné životní podmínky a představy pro stáří přátelskou společnost.
Kongres také odsouhlasil akční program EVP do r.2019, který byl také rozpracován osobnostmi ESU. Dr.Marillies Flemming (Rakousko) začala s představováním tohoto programu v magazinu SIS, Rakouského svazu seniorů.
 
"Šokováni událostmi na Krymu"
jsou členové ukrajinského svazu důchodců-UARP. Většina z nich žila ještě v Sovětském svazu, píše jejich prezident Wolodymyr Dziobak z Kijeva. Děkuje prezidentce An Hermans za solidaritu ESU, která bude také v budoucnu nezbytná " pro vaši a pro naši svobodu". Dziobak vybírá historické srovnání a dochází k závěru, že pokus agresora proti obnovení Ukrajiny, je poškodit Evropu. Šéf UARP je přesvědčen, že se zdaří "vybudovat svobodnou, nezávislou a prosperující zemi, která zaujme svoje zákonné místo ve světovém společenství."
 
Na počest Wilfrieda Martense
nese jím založená CES ihned jeho jméno. Wilfried Martens, který stál od roku 1990 až do své smrti v říjnu 2013 na špici Evropské lidové strany, si toto označení naprosto zaslouží, vysvětlil Dr.Bernhard Worms (Německo) po svých zkušenostech z dlouholeté spolupráce jako prezidenta ESU. Stejné označení ( v angličtině) od nynějška zní: "Wilfried Martens Centre for European Studies".
Dále bylo rozhodnuto, nazvat stavbu nacházející se v části budov Evropského parlamentu v Bruselu (Trebel site, Rue Belliard) podle Martense. Stavba by byla vybavena vyšší energetickou efektivností a do roku 2017 by měla být dokončena.
V pozdním podzimu 2013 uskutečněná volba Josepha Daula MEP následovníkem Martense jako prezidenta EVP, byla kongresem v Dublinu potvrzena.
 
"I have a dream" (Martin Luther King) je tak aktuální jako kdysi.
Proto provede 30 žáků z Cottbusu (Německo) na mezinárodní den lidských práv (21.března) z vlastní iniciativy multimediální šou k rasismu, toleranci, osobní odvaze a demokracii. K týny trvajícím přípravám patřilo studium situace v USA v 50. a 60.letech minulého století. Místem představení je "Památné místo káznice Cottbus" Je věnováno zde vězněným politickým vězňům obou diktatur v Německu mezi roky 1933 a 1989. Nová stálá výstava dokumentuje 28 biografií vězňů, kteří se bez násilí pokoušeli prosadit své cíle. V červenci zazní na volné ploše dřívější káznice Beethowenova opera "Fidelio".
 
Pro regionální konferenci"Východ" v Oswiecimi/Auschwitz (Polsko)
od 4. do 6.dubna byly rozeslány pozvánky. Jednání má motto: "Občanská angažovanost ve společnosti nesené svobodou, spravedlností odpovědností a solidaritou." (Active citizenship in a society of freedom und justice, responsibility ans solidarity). Polská unie seniorů, založená 1.května 2010-president Janusz Marsalek- je hostitelem. Přihlášky nejpozději do 23.března.
 
Informace z Evropské unie seniorů(ESU)
jsou k nalezení:
1.    na internetu: http://www.esu-epp.eu.
Zde si také můžete přečíst všechna vydání informací ESU od r.2006
2.    na Facebook: https://www.facebook.com/esu.eu.

Redaktor: ulrich.winz@web.de