KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Zprávy z ESU 2015 Zpravodaj ESU č. 107 - leden 2015
Zpět

Zpravodaj ESU č. 107 - leden 2015

Přidáno 14. 1. 2015
Ilustrační foto
Vydání č.107 - 14. ledna 2015
Pod dojmem teroristických přepadů ...
...vzniká tento první zpravodaj v novém roce. Celkem 17 nevinných osob příšlo prostřednictvím islámských zločinců o život v Paříži. Na shromáždění na počest obětí byl rozsáhlý souhlas s tím, že samotná přemrštěná karikatura neospravedlňuje žádný vražedný postup proti autorům. Současně bylo znovu diskutováno, zda a do jaké míry by si měl tisk v citlivých oblastech sám uložit hranice, jak to na př. činí velké listy     v USA. Jeden křesťanský politik se vyjádřil v této souvislosti redakci: " Bolí mne, když bude Bůh hanoben- proč by to mělo být možné u příslušníků jiných náboženství jinak? Ve výzvě CDU k účastníkům na tichém protestním srazu islámských spolků u Brandenburské brány v Berlíně to bylo pojmenováno jasně: "Násilnický islamismus nemá žádné místo v naší svobodné společnosui!"
 
Smutek-za Silvií Vlachovou z Českých Budějovic (CZ)
1. ledna, jen 9 dnů před svými 90. narozeninami, zemřela zasloužilá česká seniorská politička Silvie Vlachová., sdělila to její rodina. ESU truchlí za činorodou paní, která její seniorský svaz" Platformu seniorů Unie svobody" přivedla v roce 2003 do ESU. V nekrologu ESU vzpomíná její dřívější prezident dr. Bernhard Worms (DE) na svou dlouholetou spolupracovnici, která v roce 2003 provázela suverénním a nezapomenutelným způsobem vůbec první regionální konferenci na české půdě. Dr.Edeltraud Paul (A) vyzdvihla ve své soustrasti, že paní Vlachové šlo také o to, nově oživit kontakty její vlasti k Rakousku. Při poslední jí navštívenou regionální konferencí v Praze (2012) byla paní Vlachová poctěna tehdejším prezidentem ESU Wormsem za její celoživotní dílo.
 
K uctění památky čestného prezidenta EVP Teo Lindemannse (BE)
ESU oceňuje 26 . prosince zemřelého 92 letého belgického a evropského politika jako velkého vizionáře, který už od roku 1975 nastínil budoucnost Evropy, jak si ji také díky jeho záslužné spolupráci ve vedoucích pozicích , představoval. Byl ministerským předsedou své vlasti a prezident vlámských křesťanských demokratů, dále od roku 1976 do r.1985 první prezident Evropské lidové strany, kterou vedl k prvním přímým evropským volbám. Místo svého posledního odpočinku našel Tindemans ve svém rodném městě Edegen u Antwerp.
 
An Hermans: Radost z další společné práce
Její pozdravy uvedené na Facebooku k vánocům a novému roku spojuje prezidentka ESU s "díkem všem ženám a mužům, kteří společně nesou naše úmysly" s očekáváním, že tato dobrá společná práce bude v roce 2015 pokračovat. Jedním z nejvyšších bodů tohoto roku pro ESU bude její 20 leté výročí vzniku, to bude oslaveno-jak je oznámeno ve vydání č.106 - 7 listopadu v Bruselu.
 
2015-rok důležitých výročí
Také jiná důležitá výročí jsou na řadě v roce 2015. 27.ledna osvobození koncentračního tábora Osvětim Rudou armádou. OSN, založená 1945, chce oslavit "rok půdy". EU chce informovat o "roku rozvoje", ve kterém přijde řeč na rozmanité aktuelní výzvy. V mnoha zemích se bude také vzpomínat na konec 2.světové války před 70 lety ( v květnu v Evropě, v srpnu v Japonsku).
Tak bude také 29.dubna bohoslužba v Halbe (jihovýchodně od Berlína), kde bude vzpomenuto obětí bitvy v roce 1945. Mezi tisícemi vojáků a civilistů, kteří se tam ocitli v kotli bitvy se tehdy nacházel i redaktor se svou rodinou a ztratil při tom svého otce. V Halbe vznikl jeden z největších vojenských hřbitovů na německé půdě. A také toto další datum je podnětem ke  slavnostním vzpomínkám: 3.října před 25 lety dosáhlo Německo sjednocení.
 
Margit Hawkes sedmdesátnicí
Pocházející ze Slezska a značný čas překládající Zpravodaj ESU ( z němčiny do angličtiny) v rámci dobrovolnické činnosti, obdržela ke svému kulatému jubileu 1.ledna mnoho blahopřání z kruhů ESU. Paní Hawkes prožila svůj slavnostní den se svou rodinou v jižní \Francii. Polská unie seniorů (PUS) ji nedávno jmenovala -jako také jejího manžela Seana - opětovně k členství v exekutivním výboru ESU. Margit Hawkes je diplomovaná živnostnice a byla aktivní jako studijní poradkyně při vzdělávání dospělých. Velmi ji leží na srdci založení další skupiny PUS - přednostně v Dolnoslezském vojvodství.
 
"Bruselské prohlášení" pro arcibiskupa z Rigy
K Evropským kongresem ESU 2013 schválenému prohlášení (" Společně ke stáří příznivé společnosti") se vrátil arcibiskup a metropolita Zbignev Stankevic den před vánocemi při své návštěvě Křesťanské seniorské unie Lotyšska. Jak píše předsedkyně dr. Guna Putnina, informoval biskup dříve o své poutní cestě na svatá místa a s hostiteli probral další aktuelní temata. Šlo při tom o budoucnost rodiny s preferencí tradiční formy a naději k zesílení společné práce křesťanských církví. Biskup Stankewic předal ESU nejlepší požehnaná přání k novému roku.
 
Jean Claude Junker vidí EZA jako partnera
Prezident komise EU se zasazuje o podporu pomocí EZA (Evropské centrum pro otázky zaměstnanců) při přeměně nových investičních plánů k vytvoření nových pracovních míst. V poselství na generální shromáždění EZA v Budapešti poukazoval na "mobilitu jejich 28 milionů členů v 26 zemích", od nich může vyjít" hnací síla ve společném boji" o budoucnost sociálního tržního hospodářství, vysvětlil Junker. Zcela záměrně jmenoval viceprezidentem s kompetencí pro euro a sociální dialog -dřívějšího lotyšského premiera Valdise Dombrovskise. EZA se sídlem v Königswinter u Bonu (DE) má v ESU pozorovací status. Jako prezident byl v listopadu potvrzen Bartho Pronk z Nizozemí. V květnu nastoupila Sigrid Schraml, která převzala pozici po generální sekretářce Roswitha Gottbehüt.
 
První stavba kostela v Turecku
Příslib aramejsko-asyrským křesťanům, že smějí v Istambulu postavit kostel, je jako"dobrý signál" (Armin Laschet,CDU), případně jako"důležitý signál  pro respektování náboženské svobody" (Volker Beck,Die Grünen-oba DE), který je třeba vzít na vědomí. Byla by to po roce 1923 první vzniklá církevní budova v zemi. Jako místo je vyhlédnut státní pozemek v městské části Yesilköy u Marmarského moře.
 
Hlasovací právo pro bavorské seniory
V předsednictvech Křesťanské sociální unie (DE-Bavorsko) se mohou reprezentanti Unie seniorů CSU ihned cítit jako stejnoprávní členové, kterým stranický sjezd udělil hlasovací právo. Založení Unie seniorů v Bavorsku rozhodl zemský stranický sjezd CDU 9.9.1995. Od roku 1999 jsou pracovním společenstvím CDU. Dosavadní předsedové: Florian Harlander(1995-1997), Gebhard Glück(1997-2005), prof.dr. Konrad Weckerle(2005-2013). Na podzim 2013 zvolený dr.Thomas Goppel MdL označil v prosincovém vydání okružního dopisu SENetz svou zástupkyni Elke Garczyk, která je také viceprezidentkou ESU, " vzorným příkladem", který on "pro velké nasazení a angažovanost hodně respektuje" a projevil ji úctu.
 
Echo na návrhy Unie seniorů
V březnu ve Schwerinu (DE) konaný sjezd CDU vyzdvihl návrh. Unie seniorů k " Přednosti rehabilitační péče" do usnesení. Souhlas zažil také návrh " Přestavba hospicové a paliativní mediciny". Ten je v koaliční smlouvě vládnoucích stran jako slučitelná přestavba - měla by být uzákoněna , s těžištěm v zemských regionech, zní doporučení. Odpovídající vysvětlení a konzultace zaslouží podporu. Návrhy na " zákaz eutanazie" a "lékařské kontroly v ošetřovatelských domech a psychiatrických zařízeních" byly přiděleny do frakce Spolkového sněmu.
 
Kulturní města Evropy 2015 zvou
Po Umea (SE) a Rize (LV) nesou také v roce 2015 zase města ze starých a nových (v r. 2004 přistoupivších) zemí EU titul " kulturní hlavní město Evropy": belgické město Mons (nizozemsky a německy známé jako "Bergen") a české město Plzeň ( všeobecně známé jako "Pilsen"). Obě se vyplatí jako cíle exkurzí seniorských organizací. V Mons stojí 87 m vysoká barokní Belfried (17 stol.), symbol města - spolu s 55 dalšími podobně štíhlými zvonicemi v zemi - zapsaná v UNESCO. Stejnou pozici se potěšíme v předměstí Spienne, uvidíme největší a nejstarší důl na pazourek. Dalšími zajímavostmi jsou kostel sv.Waltrudy (Waltrudiskirche) a dům Van Gogha. V městě "plzeňského piva" a firmy "Škoda" je dostupná katedrála, při příležitosti slavností nově vybavena zvony-ozvučena (už po páte ve své historii!) a otevřeny brány restaurované synagogy. Každé dva měsíce bude v Plzni hostovat jiná cirkusová skupina. Zahájení slavnostního roku je 16.ledna, v Mons 24.ledna.
 
Krátce poznamenáno
Regionální konferencí v Praze v listopadu schválená"deklarace" označuje" svobodu člověka" jako předpoklad pro "spolupráci a solidaritu generací".
 
Polskou stranou překvapivě nově oznámené "regionální vlakové spojení" mezi Frankfurtem nad Odrou (DE) a Poznaní (PL) přineslo přeshraničnímu cestovnání další nezdar. K založení byl ohlášen nedostatek finančních prostředků.