KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Zprávy z ESU 2015 Zpravodaj ESU č. 108 - leden 2015
Zpět

Zpravodaj ESU č. 108 - leden 2015

Přidáno 28. 1. 2015
Ilustrační foto
Vydání č.108 - 28. ledna 2015
K zamyšlení na oběti holocaustu
Při příležitosti osvobození koncentračního tábora Auschwitz (Osvětim) Rudou armádou před 70 léty bylo celosvětově vzpomenuto na oběti národního socialismu. Všude bylo dáno slovo těm, kteří přežili. Prezidentka Evropské unie seniorů An Hermans vidí ve výročí také výzvu k jednání- za mír , svobodu a demokracii, tedy   za hodnoty, "které nemůžeme pokládat za jisté". Tak politické shromáždění EVP odsoudilo před několika dny "všechny formy netolerance, omezování a násilí z etnických, rasistických a náboženských důvodů", zdůraznila.
V Berlíně, kde byly kdysi zločiny nacistů plánovány a organizovány, se konalo zvláštní zasedání spolkového sněmu, na kterém prezident Gauk nabádal:" Chraňte a zachovejte sounáležitost lidí. Chraňte a zachovejte práva každého člověka!"
V "památném místě německého odporu" otevřeli zvláštní výstavu s názvem: "Nezapomeň své jméno-děti z Osvětimi". Poděkování mezinárodnímu osvětimskému výboru a nadaci " Vzpomínky, odpovědnost , budoucnost". Jsou tady na příkladu 30 životopisů v textu i obrazech příběhy dětí, které si děti vybavily. Děti, které byly nacisty uvězněny a strašně trpěly.
Obě křesťanské konfese uspořádaly v berlínské části"Plötzensee" vzpomínkovou bohoslužbu, kterou zakončili společnou cestou k NS popravišti. Tam bylo během vlády nacistů oběšeno nejméně 4000 vězňů z více zemí.
V Cottbusu (Německo) byla otevřena první synagoga spolkové země Brandeburg, byla zařízena v dosavedním evangelickém kostele"Schlosskirche". V roce 1902 postavená městská židovská synagoga byla v říššké noci pogromů, 9.listopadu 1938, zapálena a zcela zničena.
V Hofheimu (Německo) mluvil viceprezident Janusz Marszalek z Polska na akci společnosti "Main-Taunus", na vzpomínkovém dnu k holocaustu. Hovořil také se školáky. Zemský rada Cyriak mu prokázal čest, aby se zapsal do zlaté knihy spolku. Návštěva dřívějšího starosty Osvětimi byla připravena a byla doprovázena prezidentem okresního zastupitelstva Männerem.
 
Památný kámen z dómu v Hildesheimu
Jako znamení spojitosti s oběťmi diktatury a násilí mohl Janusz Marszalek jako předseda polské seniorské unie přijmout kámen z dómu v Hildesheimu. Biskup Norbert Trelle ho nejdříve požehnal. O ceremoniálu informovala televize. Kámen by měl v budoucím mírovém centru v Osvětimi dostat čestné místo. S dómem Nanebevzetí Panny Marie a kostelem sv.Martina má Hildesheim v UNESCO dvě památky světového kulturního významu. Jubileum položení základního kamene dómu před 1200 roky bude slavnostně zahájeno v r. 2015.
 
EVP:" Bezpečnost a obrana mají prioritu."
Podle toho řídilo politické shromáždění (EPP Political Assembly) těžiště svého lednového jednání na témata jako: muslimský extremismus a terorismus, krize na Ukrajině a vztahy s Ruskem, obrana evropských hodnot a identity a stejně tak i evropská bezpečnostní a obranná politika. Jak prezidentka ESU An Hermans jako účastnice jednání sdělila, že byla přijata resoluce s názvem." Chránit svobodu-garantovat bezpečnost" (" Protecting Freedom and Ensuring Security"). Souhlasu se dostalo také prohlášení předloženému křesťanskými demokraty Slovenska (KDH) "Úspěšnými rodinami pro dobrou životní úroveň Evropy". Na závěr vydalo předsednictvo EVP stanovisko k uctění památky na holocaust. An Hermans směřovala pozornost na posiční dokument ESU" Senoři v politických stranách." Příští kongres EVP bude výhledově 22.-23.října v Madridu.
 
Řecko volilo
Jak se očekávalo zvítězil v parlamentních volbách v Řecku 25.ledna levicový svazek Syriza Alexise Tsiprase a poslal konservativní Nea Dimokratia (ND) Antonise Samarase do opozice. Ministerský předseda Tsipras oznámil jednání s věřiteli z EU   o hledání možnosti zkrácení dluhů. Úspěšné vyhlídky jsou brány převážně skepticky, protože reformní proces není ještě uzavřen. Stanovisko k politické změně v její vlasti od předsedkyně ND Seniorů, Marie Mantziafou-Kanellopoulou, která je také čestnou prezidentkou ESU, nebylo do redakční uzávěrky bohužel dosažitelné. Pro Leifa Hallberga (Švédsko), stejně tak čestného prezidenta ESU, je mezitím šéfem vlády Tsiprasem připravovaná koalice s populistickou pravicovou stranou "nezávislí Řekové" , účelové spojení k ukončení přísného úsporného programu "Troika", se kterým měly být překonány hospodářské problémy. Zda tato koalice vydrží delší čas, je na pochybách.
 
Lotyšsko v evropském zájmu
Pobaltská země s hlavním městem Rigou se pustila do svého prezidentství rady EU v první polovině roku 2015, dává impuls pro další kroky k většímu růstu a kvalitě života v zemích EU a sousedních regionech. Měla by být zesílena jednání k založení evropské státní advokátní obce. Konečně se ukazují zlepšení v oblasti digitálních medií a v agendě právního systému.
Lotyšsko bude v r. 2015 hostitelem vrcholné akce " Východního partnerství".
Na tradičním veletrhu"Grüne Woche" v Berlíně bylo Lotyšsko tentokrát hostitelskou zemí, které patřila zvláštní pozornost. V sousedství svých sousedů- Litvy a Estonska-byla nabízena tradiční jídla a představeny turistické cíle. Jedna turistická mapa ukazuje 52 zajímavostí- od starého města v Rize (hlavní město evropské kultury v r. 2014) a nedaleko položeného zábavního parku Sigula se zříceninou hradu Teraida přes přímořské lázně Jurmala k Ordensburgu . Lotyšsko má dlouhou hranici s Ruskem a Běloruskem a patří od roku 2004 k EU.
Unie křesťanských seniorů Lotyšska byla v 90.letech prvním pobaltským členským svazem v ESU.
 
Armenie: založena"Unie seniorů Generace"
Jako "jediná organizace, která se zabývá záležitostmi seniorů" označuje Hovsep Khurshudynan z Jerevanu 15. prosince do života uvedený svaz, jako nevládní organizaci. V přípravě a započetí kontaktů s podobnými asociacemi v zahraničí je nevládní organizace zahrnuta do "svobodných občanů" , potvrzuje Khurshudyan ve sdělení redakci. On sám je předsedou této nevládní organizace a koordinátor pracovní skupiny na "fóru občanské společnosti", ročně konající výměnu zkušeností   "Východního partnerství", ke kterému patříArménie,Azerbajdžán,Gruzie,Moldavsko, Ukrajina a také Bělorusko, kde se angažuje ve"Východním partnerství" Tatjana Zelko z naší partnerské organizace . Společným cílem "Východního partnerství" je podpora a modernizace společnosti a přiblížení se k EU.
Nová armenská unie" Unie seniorů Generace" (USG) se chce snažit o zapojení starší generace do společenského života a řešení konfliktů v regionu Kavkazu. Podle sdělení z Jerevanu má USG zájem na kooperaci ESU.
Většina z dosud jen málo členů, mezi kterými jsou také mladí občané (vstup od 18 let !), patří, tak jako Khurshudyan, straně "Heritage", která má v EVP pozorovací statut. Předsedkyní je paní Stella Manukyan.
 
Otto Wulff: K zřeknutí se síly a přihlášení se k toleranci !
Klíč k integraci leží podle jeho názoru u islámských duchovních, vysvětlil předseda seniorské unie CDU (Německo). Náboženská společnost může příslušet k Německu jen tehdy, když bude " sdílet naše hodnoty míru, svobody a tolerance". Prof.dr. Wulff si přeje odpovídající jasné veřejné prohlášení "islámského duchovenstva", také proti pronásledování křesťanů v mnoha islámských zemích. Wulff nespatřuje žádnou pochybnost v tom, že v německé ústavě zůstává nedotknutelně garantována náboženská svoboda, nějakou"paraelní justici" ve smyslu islamského práva šaria odmítá (podle tiskového sdělení z 21.1.).
 
Studie: Vidět přes komunitní a zemské hranice
Tak se nechá lépe zacházet s vlastními výzvami demokrafických změn. Kupříkladu mohou "blízko u sebe ležící komunity využívat svá zařízení společně a na národní rovině vládou koordinovat žádoucí síť. " Tak je to v jedné studii: "Město pro každý věk", od vědců berlínského institutu. Města ve všech německých regionech ji už měla k dispozici. Přitom došli, podle očekávání k poznání: Vzorový plán ve věcech stáří přátelským podmínkám neexistuje. V roce 2060 bude asi třetina lidí v zemi starší 64 let     a každý osmý bude mít víc jak 80 let života, budou komunity, které to pocítí jako první . Vyplatí se ostatně také pohled přes hranice země. Města jako Manchester nebo Newcastle (obě Velká Britanie) mohou být náznakem modelu , celoevropského předjezdce, pro stáří přátelské podmínky.
 
Krátce poznamenáno
K 11. německému dnu seniorů zve BAGSO v době od 2. do 4. července do Frankfurtu nad Mohanem. Pod záštitou Angely Merkel se budou konat přednášky     a kulturní představení. Současně bude setkání od veletrhu SenNova. Motto akce tentokrát zní: "Společně do budoucnosti".(www.deutscher-seniorentag.de/Besucher-info).
 
Po desáté mezitím předal 88 letý Wilfred Redlich z Falkensee/Havelland (západně od Berlína) některá sociální zařízení do Zbaszynu (Polsko) a sousedních míst, nutně potřebné lékařské pomůcky jako kolečková křesla, elektricky ovladatelné pečovatelské postele, pomůcky pro chůzi a jiné dary. Při návštěvě ve své dřívější vlasti se mu neustále dostává srdečného uvítání. Došlo mezitím také mnoho děkovných dopisů. Dřívější předseda seniorské unie Falkensee řekl redaktorovi." Je to moje křesťanská povinnost, starým a postiženým pomáhat". Kromě toho mu leží   na srdci usmíření přes hranice zemí .
 
Před varšavskou skupinou polské seniorské unie ve Varšavě informovala Tatjana Zelko z Minsku (Bělorusko) o činnosti její seniorské organizace"Naše pokolení".
 
V únoru před 25 roky byly založeny první skupiny Unie seniorů ve východním Německu (tehdy ještě NDR). Začátek udělalo Eberswalde (22.2.), následovala Cottbus (28.2.). Začátkem prosince 1990 bylo v Bonu založeno spolkové sdružení Unie seniorů CDU sjednoceného Německa. Jejím předsedou byl do r.2002 Bernhard Worms, od r.1988 ustavil seniorskou organizaci tehdejší Spolkové republiky Německo.
V části německé verze vydání č.107 byla u jména Leo Tindemans zaměněna začáteční písmena, za to prosí redaktor o omluvu.
 
Redaktion: ulrich.winz@web.de / Bei Weiterverbreitung bitte Quelle angeben !
English version some days later
ESU bei Facebook: Facebook.com/esu.eu
Twitter: @esu.epp
ESU im Internet (Homepage): http//esu_epp.eu
Der Newsletter erscheint auf deutsch auch aktuell im Internet unter
http://www.seniorenunion-info.de/ aus-der-europäischen-senioren-union-esu