KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Zprávy z ESU 2015 Zpravodaj ESU č. 109 - únor 2015
Zpět

Zpravodaj ESU č. 109 - únor 2015

Přidáno 13. 11. 2015
Ilustrační foto
Vydání č.109 - 24. února 2015
Dnešní dohodu Eurozóny s Řeckem přijal Manfred Weber, předseda frakce EVP v Evropském parlamentu, s ulehčením. Komise EU označila reformní návrhy z Atén jako nově pojaté, takže bude pravděpodobně možné prodloužení finanční pomoci o 4 měsíce.
 
Setkání s "přáteli ESU" bude 24.března v Bruselu při příležitosti zasedání prezidia. Tato skupina se sešla poprvé na podzim, z iniciativy prezidentky An Hermens (BE) a viceprezidenta Heinz K. Beckera (A). Do této skupiny patří členové EP, kteří chtějí své kolegy poslance získat pro záležitosti našeho sdružení.
 
S předsedou EVP Josephem Daulem (FR) hovořili prof.Dr.An Hermans a generální sekretář Guido Dumon koncem ledna o budoucí spolupráci a podpoře seniorských organizací. K tomu patří tematizace závažných seniorských žádostí na evropské rovině.
 
K dialogu "o vývoji ve vlastní zemi, v Evropě a navíc i mimo ni" vyzval Leif Halberg (SE). Z dlouhých životních zkušeností bychom se měli z našeho úhlu pohledu dělit s ostatními, nejen se samotnými seniorskými politiky, vyjádřil se čestný prezident ESU. Ve švédských novinách "Dagen" se 12.února vyslovil proto aby "byly pojmenovány důvody, cíle a motivy džihádistů, aby jim mohlo být účinně odporováno."
 
V ozbrojeném konfliktu v Donbasu ztratilo 65 dětí život a nejméně dalších 127 utrpělo zranění, hlásí bulletin Ukrajinského svazu důchodců (UARP) z 23 února. Den před tím byli při masové akci zraněni dva patnáctiletí. Válka udělala z mnoha dětí sirotky, kteří ztratili své doklady, trpí otřesem mozku a jsou traumatizováni. www.uarp.org
 
100 milonů křesťanů v nejméně 14 zemích je pronásledováno, sdělil dr.Berhard Worms (DE) redakci. Včera oznámený únos 56 asyrských křesťanů islámským státem, zavraždění egyptských Koptů, osud Jezidů v Syrii a přepadení jedné katolické fary v Pakistánu je projevem narůstajícího teroru proti náboženským menšinám, který postihuje také příslušníky jiných náboženských směrů. Katolické pomocné dílo papežského práva" Církev v nouzi" si zaslouží plnou podporu, zdůraznil Worms.