KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Zprávy z ESU 2015 Zpravodaj ESU č. 110 - březen 2015
Zpět

Zpravodaj ESU č. 110 - březen 2015

Přidáno 13. 11. 2015
Ilustrační foto
Vydání č.110 - 12. března 2015
Podporu pro oběti "Islámského státu" požadoval dnes v resoluci všech frakčních skupin Evropský parlament. Bude urgována pomoc pro pronásledované a unesené, mezi kterými se nachází mnoho křesťanů. Svojí akcí reagují poslanci mezi jiným na výzvu patriarchy Louise Sako, který odsuzuje ničení uměleckých děl na Středním východě. Vojenské operace a rostoucí agresivita džihádistů, by dále zhoršovaly humanitární situaci v regionu, potvrdil duchovní. Poslanci požadují zastavit únosy, vraždy a ničení na podnět IS, pomocí přerušení finančních toků a zvyšování vojenské účasti spojeneckých sil.
 
Požadavky k dalším aktuálním politickým otázkám vznesli v těchto dnech poslanci EP na plenárním zasedání ve Štrasburku. Tak bude od francouzské vlády očekávána striktní výdajová disciplina , kterou musí doprovázet strukturální reformy, jako v Řecku a Portugalsku. U Ruska a Venezuely bude upomínáno dodržování lidských práv a propuštění politických vězňů. Pátrání po vrazích ruského opozičního politika Borise Němcova se musí uskutečnit nezávislým grémiem, požaduje frakce EVP ve své rezoluci.
 
Zavraždění Němcova je pro Tatjanu Zelko z Minska "krutou ztrátou pro demokratické hnutí v Rusku". Z osobní známosti s politikem v době běloruské prezidentské volební kampaně v roce 2006 konstatuje, že "Boris byl poslední nadějí pro změnu v Rusku", on jako první "pochopil naší situaci a hovořil o Lukašenkově orientaci ruskou politikou". Jestli doznání údajných vrahů bude uskutečněno státoprávním postupem, bude mezi tím v dalších částech Evropy zpochybňováno. Paní Zelko je předsedkyní běloruské seniorské organizace "Naše generace", která je spojena s ESU.
 
Den nezávislosti Estonska 24. února byl tentokrát zahájen v Narvě a Johvi, na ruské hranici, kde mluví obyvatelstvo převážně rusky, píše nám Viido Polikarpus (79) ze seniorského klubu Unie pro Patria a Res-Publika (IRL), který patří k ESU. Podle aktuálního výzkumu nesouhlasí také nad 65% z rusky mluvících obyvatel regionu Narva s Putinovou politikou. (Na Rusko orientovaná Centrální strana skončila při parlamentních volbách 1. března alespoň na 2. místě.) 24.února 1918 se vyslovila, k carské říši patřící země, pro nezávislost, předání moci se uskutečnilo až teprve mezi 11. a 14. listopadem 1918, po předání politické moci národnímu parlamentu (Rigiikogu) prostřednictvím Němců, byla získána suverenita. Po smlouvě z Dorpatu (Turku), r. 1920 uznané sovětským Ruskem, ztratilo Estonsko nezávislost v roce 1940 Sovětským svazem, v roce 1941 nacistickým Německem a v roce 1944 znovu Sovětským svazem. 30. března 1990 se prohlásilo Estonsko znovu republikou, v r.1991 definitivně dosáhlo svoji nezávislosti na Sovětském svazu. Už od roku 2004 patří Estonsko k EU a k NATO a jako první pobaltská země zavedlo v r. 2011 EURO. Při příležitosti regionální konference ESU 2009 v Talinu, kterou organizovla Ann Räämet, se informovali mnozí hosté v nově postaveném "Museu okupace" na dómské hoře o osvobozovacím boji Estonska.
 
Krátce poznamenáno:
Prezidium ESU se sejde 24. března v budově Evropského parlamentu v Bruselu poprvé s poslanci skupiny "Přátelé ESU". Člen EP Heinz K. Becker, viceprezident ESU, předloží návrhy na kooperaci s členskými svazy ESU a navrhne vytvoření skupiny "Aktivní pokročilý věk". Dalším tématem jednání je financování ESU.
 
Dr. Bernhard Worms (Německo), 2001-2013 prezident ESU, dokončí 14. března svůj 85. rok života. V Kolíně nad Rýnem je na tento den plánované symposium za účasti jubilanta a věnuje se tématu: "Má křesťanství v politice ještě perspektivy?".
 
Viceprezident Janusz Marszalek (Polsko) povede 25. března v Centru lidských práv v Cottbusu (Německo) rozhovory o možné spolupráci s Peace Mound Center v Osvětimi (PL). V jeho doprovudu se nachází Armin-Dieter Ehrlichmann, šéf místní Unie seniorů.
 
Ingrid Korosec, zastupující předseda Rakouského seniorského svazu zjistil, že 70% těch, kterým je přes 60 let, možná podporuje své děti nebo vnuky, finančně nebo věcně. Ale senioři sami ještě s potěšením rádi nakupují. Tématu "Nový styl spotřeby ve stáří" věnoval ÖSB zvláštní vydání svého magazinu.