KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Zprávy z ESU 2015 Zpravodaj ESU č. 111 - březen 2015
Zpět

Zpravodaj ESU č. 111 - březen 2015

Přidáno 13. 11. 2015
Ilustrační foto
Vydání č.111 - 26. března 2015
Společnou modlitbou a minutou ticha uctilo prezidium ESU v Bruselu oběti letecké katastrofy ve francouzských Alpách. Prezidentka ESU An Hermans vyjádřila rodinám a přátelům postižených pasažérů hluboký soucit ESU. Smutná zpráva zastihla v úterý v poledne v centrále EVP shromážděné účastníky jednání, bezprostředně po tom co bylo oznámeno zřícení, na konci dvoudenního jednání a vyvolala velké zděšení a smutek.
 
Předseda EVP-Joseph Daul (F) analysoval před presidiem vážnou politickou situaci v Evropě a kromě toho i venku, která je charakterizována těžkými porušeními lidských a národních práv. Bylo to prvé vystoupení před grémiem maší organizace, na kterém ho prezidentka prof. dr. Hermans srdečně uvítala. Daul popsal na rovinu utrpení tísíců lidí na Ukrajině, v Syrii, Iráku, Nigerii, Jemenu, Řecku a dalších zemích. Vyvoláno je především zneužitím moci, ozbrojeným terorem, nábožensko-etnickou intolerancí a naváděním pobuřující propagandou. Bude jasné, že světové společenství a zvláště Evropa se musí odhodlat a vyzvat k směřovanému jednán k dohodě, usmíření, demokracii a svobodě. Na dotaz vyloučil Daul, který je šéfem nejsilnější stranické frakce v EP, přijetí dalších zemí do EU "v příštích pěti letech". Otevřena zůstává pozice EVP o proti občanským iniciativám "Východní partnerství"
 
Čestným členem Polské unie seniorů (PUS) byl jmenován dr. Bernhard Worms. Janusz Marszalek, který jmenování jako prezident PUS 23. března v Bruselu oznámil,označil od nynějška 85. letého, jako iniciátora založení svazu. Rozhodnutí k tomu bylo přijato 7. října 2010 na podnět tehdejšího prezidenta ESU v restauraci nedaleko Bundestagu v Berlíně a spontánně vyjádřeno na jedné stránce A4 a více podpisy potvrzeno, mezi nimi i redaktorem. Zakládající schůze se konala 29. listopadu toho roku v Osvětimi. Předcházely rozhovory v Kolíně nad Rýnem a v r. 2009 navštívil Worms v Marszalkově rodném městě slavnost seniorů se stovkami návštěvníků. PUS mezitím ustanovila skupiny také ve Varšavě a Katovicích.
 
Prezident AGE Marjan Sedmak (Slovensko) byl potvrzen v úřadě. V prosinci začal svoje nové volební období. Leif Hallberg (Švédsko) vzpomínal před prezidiem na to, že platforma AGE ("staří"), která byla založena v r. 2001 pro ty nad padesát let, je "evropskou sítí více jak 150 organizací" a zastupuje více jak 40 milionů občanů. Jako stranicko-politicky neutrální organizace se AGE zúčastňuje na různých projektech EU a je protihráčem Komise EU, poznamenal čestný prezident ESU Hallberg. Spolu s čestnou prezidentkou ESU, Elisabeth Dispaux (Belgie) patří Hallberg k správní radě a generálnímu shromáždění jako delegát oprávněný hlasovat, případně náhradní delegát. Na činnosti AGE Task Force se zúčastňují od minulého roku vedle nich i viceprezident ESU Anton Bogataj (Slovinsko) a Sture Eriksson (Švédsko). AGE se financuje z finančních příspěvků EU, členských příspěvků a darů. Před nedávnem se AGE stala členem sitě měst a obcí vstřícných stáří, iniciovanou WHO. Začátkem března byl AGE a komisí EU a dalšími partnery organizován "evropský vrchol" na téma "Inovace pro aktivní a zdravé stáří". Při tom se vyslovila generální sekretářka AGE, Anne-Sophie Parent, na následující tiskové konferenci pro "nově pojmutou strategii EU k zvládnutí demografických změn."
 
Interparlamentní skupina "Friedens of ESU", pod předsednictvím Heinz K. Beckera, člena EP (Rakousko) se 24. března sešla společně s prezidiem ESU v bruselské budově EP. Zatím do ní patří devět členů parlamentu z osmi zemí (AT, BE, FI, IT, NL, SL, SK, CZ), ze kterých téměř polovina pozvání využila. Demografickou změnou jsou dotčeny všechny země - tolik prezidentka ESU An Hermans - začíná se to také týkat všech poslanců EP. Ve shodě s Beckerem, který je také viceprezidentem ESU, vyzvala naše členské organizace, aby se se členy EP v místě poradili o projektech a sdruženích. Na evropské rovině dotčená rozhodnutí by měla v místě vyústit v politických jednáních. "Nechte mé kolegy také vědět, že jen s hlasy seniorů budou zvoleni znovu", zvolal Becker k členům prezidia ESU. Mladý vědec Lawrence Capelle (BE) předložil své výzkumy o spolupůsobení členských svazů ESU při evropských volbách 2014 a dal podnět, aby se věnovalo více pozornosti zajištění práce pro mladé. Franc Bogowic, člen EP, obhajoval z vlastní zkušenosti ve své zemi (SL), alespoň částečnou spolupráci seniorských svazů. Návrh redaktora, aby chorvatští poslanci zkusili podpořit znovuobnovení kontaktů k tamnímu seniorskému svazu ESU, Heinz Becker podpořil. Závěrem Becker navrhl všem shromážděným reprezentantům ESU, aby "svým poslancům EP poslali velikonoční pozdrav s pozváním na příští jednání seniorského svazu."
 
"Bránit Unii a a uchránit naše hodnoty" (angl."Protecting the Union and Promoting Our Values") je titul pracovního materiálu, jehož návrh předala Dr. Marilies Flemming (AT) prezidiu ESU k další diskuzi. Na 12 stranách rozpracovaný dokument pracovní skupiny I EVP, do které paní Flemming za ESU přísluší. Na začátku bude ohrožení západu jako by tak silné jako bylo označeno za temných dnů studené války, přece jen nyní dochází k rozdílu od tehdejší doby, úpadek hodnot z různých světových stran a může být také "domácí". Vznikají přece jen pro Evropu šance, při vazbě sil a partnerství s našimi spojenci "dát správnou odpověď", bránit se novým nebezpečím a krok za krokem "vytvářet lepší Unii".
 
Evropská letní akademie pro seniory - vedoucí síly 2015 od 3. do 5. července ve Vídni Rozhodnutím prezidia ESU bylo stanoveno téma "Bezpečnost pro občany EU." Tentokrát se koná tradiční akce pod patronací rakouského vicekancléře Dr. Reinholda Mitterlehnera, předsedy rakouské lidové strany (ÖVP). Pomocí řečnických příspěvků v místě, případně z videoposelství budou hovořit prominentní politici z hostitelské země nebo i z Evropy. V první den konference (17 hod.) bude jednat exekutivní výbor, pro prezidium je rezervován pozdní večer. Bude také exkurze na zámek Laxenburg.
 
Časopis KDU-ČSL z Prahy informuje ve svém posledním vydání o regionální konferenci ESU jejich Seniorského svazu v listopadu 2014. Autorka Lidmila Němcová, která sdružení vede a je také viceprezidentkou ESU, se zabývá více referáty - tak od Jiřího Navrátila (o komunistickém puči v r. 1948), od Jozefa Mikloška a Miloše Němečka (oba Slovensko - "SI" již informoval), od Christine von Stefenelli (IT) (o zkušenostech z jednoho čtyřgeneračního domu) a od dr. Edeltraud Paul (AT) (o pomoci pro pečující rodinné příslušníky).
 
Magazin"Souverän" seniorské unie CDU (DE) věnuje pražské konferenci ve vydání 1/2015 celou stranu. Cituje z vystoupení prezidentky ESU An Hermans a člena německého výkonného výboru Rolfa Behrend.
 
Krátké informace:
Seniorská unie CDU (Bavorsko/DE) připravuje konferenci ke vzdělávání pečovatelských sil, kterou povede Elke Garczyk, viceprezidentka ESU a zástupkyně zemského předsedy.
 
Viceprezidentka ESU dr. Gabriele Peus-Pinck uspořádá 11. a 12. září regionální konferenci v Münsteru (Vestfálsko/DE), která má téma: "Celoživotně se učit a zůstat aktivní".
 
Lefkosia/Nikosia (Republika Kypr) je od 17. do 19.října místem uskutečnění 7.regionální konference "Jih" (země u Středozemniho moře). Jak sdělil Antonios Demetriades, předseda seniorské organizace a viceprezident ESU, téma je tentokrát nazváno: "Urážení a vykořisťování seniorů".
 
Koordinátorem tří slovinských sniorských svazů, které patřií k ESU, byl určen nový předseda seniorů SDS, Zvonko Zinrajh. Dříve měl tuto funkci Anton Bogataj (SLS). Zinrajhsovi zástupci v představenstvu jsou Bogdan Bradac, Janko Sertel a Franc Pance.