KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Zprávy z ESU 2015 Zpravodaj ESU č. 112 - duben 2015
Zpět

Zpravodaj ESU č. 112 - duben 2015

Přidáno 13. 11. 2015
Ilustrační foto
Vydání č.112 - Velikonoce 2015
Švýcarsko/Irán: Probíhající smlouvy s Iránem o jaderném programu jsou celosvětově převážně pozitivně hodnoceny. Čestný prezident ESU Leif Hallberg (SE) se pod vlivem prvních zpráv 3.dubna vyjádřil: "Je to přece jen pozitivní krok ve směru na změnu iránského jaderného programu - cesta od jakékoliv výroby atomových zbraní! Důležitý krok především s ohledem na geopoliticky silné napětí na Blízkém Východě. Rámcové dohody mimo to ukazují, že v našem chaotickém světě jsou skutečně možná řešení problémů bez ozbrojených konfliktů.
 
Německo: Při ekumenickém velkopátečním procesí v Berlíně bylo připomenuto uctění obětí politického, náboženského, rasistického a teroristického násilí ve světě , ve všech dobách. Prosby tisíce účastníků platily také občanům různých národností, kteří přišli o život při zřícení letadla, při rozlomení lodi u Kamčatky a teprve o den dříve usmrcených křesťanských studentů v Keni. V průvodu vnitřním městem byli přítomni duchovní řecké ortodoxní a ruské ortodoxní církve, stejně tak i duchovní evangelické a katolické církve, kteří střídavě nesli kříž se členy církevní obce, mezi sedmi zastaveními. Čtení z pašijí podle Matouše, společný zpěv a aktuelní zprávy o zneužití moci se střídaly jedno po druhém.
 
Norsko: Návštěva u Hoyre-Seniorů. Prezidentka ESU An Hermans a generální sekretář Guido Dumon vykonali 20. a 21. března návštěvu seniorů strany Hoyre. Podnětem cesty do Bergenu, druhého největšího města Norska (270.000 obyvatel), byl volební kongres. An Hermans se zasadila ve svém proslovu pro účast starších obyvatel na společenském životě a na solidaritě generací. Předsedkyně vlády Erna Solberg ukázala pozitivní bilanci své jedenapůlroční doby v úřadě. Pokroky vidí v péči o zdraví, komunální politice, při hospodářských perspektivách, při zřeknutí se fosilních surovin a při podpoře investic.
Norsko není členem EU, je s ní ale přece jen mnohostranně spojeno. Konzervativní strana Hoyre je asociovaným členem EVP. Doporučuje vstup do EU a je obhájkyní sociálního tržního hospodářství. Její předsedkyně Ema Solberg šla do koalice se stranou pokroku (norsky: Fremskrittpartiet).
Během kongresu byl Svarre Mauritzen, jako následovník Turid Wickstranda, zvolen předsedou seniorského svazu, výhledově zvažuje svoji účast na Letní akademii ESU pro vedoucí síly ve Vídni. Zastupující předsedové jsou Reidar Skotgaard a Eleonor W. Holter.
 
Lucembursko: Senioři křesťansko-demokratické lidové strany (CSV) diskutovali na svém kongresu v říjnu o pečovatelském pojištění zavedeném v roce 2010. Nyní se podílí- s odvoláním na sdělení jejich prezidenta Marcela Glesenera-na vývoji CSV na moderní a živou Lidovou stranu, k čemuž strana v tyto dny udělala konkrétní rozhodnutí na svém národním kongresu. CSV je od podzimu 2013 v opozici. Vláda je od té doby sestavena z liberální Demokratické strany (DP), socialistické strany práce (LSAP) a Zelených. Koncem roku plánují senioři CSV pozvat na svůj volební kongres prezidentku ESU An Hermans.
 
Švédsko: Anna Kinberg Batra u "Seniorů Moderaten". Tam se přidala nová předsedkyně strany "Moderaten"/"Nya Moderaterna" k seniorské organizaci pod předsednictvím Berttil Person do parlamentních voleb 2018, kdy-po volebním neúspěchu v r.2014 - "by měla vítězit novými ideami". 20. listopadu byl tradiční "Thementag" seniorů ve Stockholmu. Přihlásilo se 180 osob a bylo obsazena všechna místa, která byla k dispozici. Přednáškami k aktuelnímu vývoji si všichni přišli na své - při Bjorn Wahlroosovi, mezinárodnímu řediteli Nordea Bank, který referoval k "těžké situaci Evropy mezi kreativitou v USA a produktivitou Asie", nebo dřívější ministryně obrany Karin Enstrom se svým odhadem Putinovy politické síly.
Pozváni byli také Stefan Bengtsson, rektor University Malmö, bývalá ministryně infrastruktury Catharina Elmsater Svard a prezidentka švédské společnosti fyziků, Heidi Stensmyren.
 
Bulharsko: Stranický kongres s An Hermans. Na pozvání Nikolaje Andrejeva-prezidenta seniorské organizace SGERB - se prezidentka ESU zúčastnila 16. února stranického sjezdu strany GERB a měla zde krátkou promluvu." S našim přístupem k stáří příznivé společnosti se setkáváme v centru politiky zaměřené na budoucnost ", prohlásila a "Aktivní účastí seniorů na společenském životě se oni učí, zabývat se výhodami, sílou a hranicemi narůstajících životních očekávání. GERB znamená: "Citizens for European Development of Bulgaria" ("Občané pro evropský vývoj Bulharska"). Kongresu se zúčastnilo nad 1000 delegátů a hostů a konal se v hlavním městě Sofii. GERB získal v parlamentních volbách 2013 nejvíc hlasů, nepodílí se ale na vytvoření vlády.
 
Německo: Spolkový prezident podporuje nové vzdělávání ve stáří. Při otevření jedné interaktivní zvláštní výstavy "Dialog s časem" v museu pro komunikaci v Berlíně kritizoval Joachim Gauk politiky. Tito si dávají na čas se stanovením flexibilního přístupu k lidem v důchodovém věku. Stát by měl "v celém určeném záběru naprosto zohlednit ve stáří myslitelné scánáře, zdůraznil. Jde o to "Chránit lidi před tolikým přetěžováním, a ty, kteří chtějí, jim otevřít možnosti k zapojení se." Pro prof. dr. Otto Wulffa znamená tato Gaukova řeč "silný vítr do zad" pro seniorskou unii CDU, jejímž předsedou Wulff je. S důrazem na Gaukovo vyjádření zdůraznil: "Smíme doufat, že v desetiletích shromážděná moudrost stáří, vysoce kvalifikovaných zaměstnanců .... nebude zlikvidována".
 
Bělorusko: "Naše generace" na Minské mírové demonstraci. Tím se solidarizovala naše partnerská organizace se všemi obyvateli, kteří slavili den 25. března 1918 jako den nezávislosti země. Tehdy rozhodla "Rada", exekutivní orgán 1. běloruského národního kongresu, o odpojení se od sovětského Ruska a "vyhlásila svobodnou a nezávislou Běloruskou národní republiku" (Beloruskaja Narodna Respublika). Nebyla uznána ani od německé okupační moci ani od západních mocností a existovala jen půl roku, zůstává ale ve vědomí mnoha obyvatel až do dnes jako základní den vlastní státnosti (údaje z "Wikipedie"). Na pamětním pochodu v březnu letošního roku se zúčastnilo 2000 osob a proběhl velmi přátelsky. Lukašenkova administrace ji nedělala žádné překážky, nebyla povšimnuta.
 
Krátké informace:
"Visionářem a realistickým politikem" nazval prof. Otto Wulff německéhé spolkového kancléře a předsedu CDU Helmuta Kohla. V tiskovém sdělení k 85. narozeninám politika 3. dubna zdůraznil předseda seniorské unie CSU, že dr. Kohl "psal dějiny dalekozrakými myšlenkami a jednáním". S jeho jménem jsou spojena úspěšná jednání se spojemci a vládou bývalé NDR ke vzniku sjednoceného německého státu před 25 lety. Předsedou vlády byl Kohl, který je čestným občanem Evropy, od roku 1982 do roku 1998.
 
Příští "forum nezávislých občanských organizací (CSF) východního partnetství (Eastern Partnership) je naplánováno v tomto roce do Kijeva na 20. a 21. listopadu, sděluje Tatjana Zelko z Minsku. Přihlášky jsou možné do 25. května. Podrobné informace na:http://goo.gl/Lb6qmb.

Partnerská organizace ESU "Naše generace" ( "Nashe Pokolenie") je u CSF odpovědná za koordinaci podskupiny "kontakty mezi seniory" (Working Group 4). Paní Zelko klade důraz na spolupůsobení tohoto gremia pro cestu k posílení seniorského hnutí v EU a Východním partnerství, ke kterému patří Azerbajdžán, Armenie, Bělorusko, Moldavsko, Gruzie a Ukrajina. Bylo založeno v r. 2008 jako projekt sousedských vztahů EU. O rok později se konalo v Praze jeho první vrcholné jednání.