KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Zprávy z ESU 2015 Zpravodaj ESU č. 113 - duben 2015
Zpět

Zpravodaj ESU č. 113 - duben 2015

Přidáno 13. 11. 2015
Ilustrační foto
Vydání č.113 - 14. dubna 2015
Vatikán: „Dramatu chudoby“ se chce papež František postavit neplánovaným “Svatým rokem“ katolické církve. Už k velikonocím oznámený, papež již rozhodl 11. dubna, dobu od 8. prosince 2015 do 20. listopadu 2016 jako datum pro tuto událost. Datem otevření by chtěl připomenout dobu 50 let od závěrečného dne II. vatikánského koncilu (1962-1965), vysvětlil František. Tento koncil byl o snaze jednoty křesťanství - ekumenizmus - a o udržení zachování míru. Janem XXIII. připravený a zahájený, pokračoval a byl uzavřen Pavlem VI. Pro Františka je pomoc pro hladové, cizince a chudé centrální záležitostí jeho pontifikátu. Nedobrovolně žijící “na okraji společnosti“ se musí potkat se “změnou svědomí k lepšímu“. Svatý rok by měl zahrnovat nejen poutní cesty do Říma, nýbrž také i celosvětově putování do farností.
Po prvé byl svatý rok 1300 vyhlášen Bonifácem VIII., a dosud naposledy Janem Pavlem II. v roce 2000.
 
Německo: Vzpomínkám na oběti nacistického režimu byly v těchto dnech věnovány akce v Buchenwaldu a Nordhausenu (obě místa jsou v Durynsku). Při tom přišli ke slovu poslední přeživší těchto “koncentračních táborů“ s vylíčením jejich trnité cesty. V projevech a rozhovorech bylo vzpomenuto osvobození táborů před 70 roky americkou armádou. Účastníci vyjádřili naději, že ze strany státu bude rozhodně čeleno všem pokusům pravicových radikálů, silám nepřátelským cizincům, které poškozují demokratický pořádek a vzhled země. V Halbe (Brandenburg) bylo znovu na 16 místech vzpomenuto na bitvu od 22. do 30. dubna 1945, při které nacistický Wermacht a Rudá armáda vedly rozhořčené zničující boje a desetitisíce vojáků a civilistů přišly o život. Byla také připomenuta památka 9. dubna v koncentračním táboře popraveného bojovníka hnutí odporu Dietricha Bonhoeffera (evangelický teolog) a Georga Elsera (atentátník na Hitlera z roku 1938).
 
Česko: Putovní výstavu “Totalitarismus v Evropě-fašismus-nacismus-komunismus“ představila dr. Neela Winkelmann-Heyrovska (CZ) na poslední regionální konferenci ESU v Praze. K tomu využila v roce 2013 vytištěný katalog. Vědkyně je ředitelkou „Platformy pro vzpomínky a svědomí Evropy“, která již existuje tři roky, a je projektovou koordinátorkou výstavy. Vzešla z myšlenky během předsednictví Česka v Radě Evropy v roce 2009, věnuje se obětem třech diktatur 20. století. Současně chce dát příspěvek k udržení a posílení demokracie. Každá z oboustraně potištěných tabulí se zabývá událostmi v jedné ze zvolených zemí (Estonsko, Lotyšsko, Litva, Polsko, Česko/Slovensko, Maďarsko, Bulharsko, Rumunsko, Slovinsko, Nizozemsko, Německo). Historický úvod sleduje seznam obětí diktatury a portréty jejich pachatelů (Všechny texty v angličtině). Kontakt: www.ustrcr.cz nebo www.memoryandconscience.eu . Celostránkovému “uvedení“ je třeba zakázce “Institutu pro studium totalitních režimů“, činné koordinátorce projektu poděkovat. Viditelně dala v Praze také na vědomí, že se zpracovává mezinárodní učebnice na téma „Diktatury“.
 
EU/Rakousko: Změnu času dvakrát ročně pokládá Heinz K. Becker za vhodnou k diskuzi. Poslanec EP, viceprezident ESU a generální sekretář Rakouského seniorského svazu se vyslovil při slyšení expertů 24. března v parlamentu EU pro to, aby komise EU analyzovala usnesení o časovém režimu po roce 2016 a vzala vážně přibývající pochybnosti. Výhrady a stížnosti proti, od roku 1979 platící regulaci s letním a zimním časem, přichází z rozličných oblastí. Lékaři si stěžují na vysoké riziko srdečního infarktu a nehod, nedostatek spánku a porušení bioritmu. U starých i mladých, stejně jako u zvířat. Becker žádá od komise m.j. důkaz o původně očekávaných úsporách při spotřebě energie, které jsou vyvozeny na změně času. Je potřeba projednat existující studie a statistiky s odvoláním také na větší náklady u železnic, spedičních firem a podnikání ve směnném provozu.
 
Rakousko: Asi 50.000 sportovních akcí pro seniory nabízí rakouský seniorský svaz (ÖSB), sdělil tisku předseda Gregor Hammerl ze Štýrska. Rok “seniorského sportu ÖSB“ začal 17. spolkovým lyžařským mistrovstvím ÖSB. Před kulisou Alp bylo začátkem března na startu za účasti mnoha prominentů ze sportu a hospodářství na 200 účastníků. Měřili své síly v obřím slalomu a v běžeckých disciplínách. U žen bylo nejmladší sportovkyni 51 roků, a nejstarší 79 let. Nejmladší mužský účastník měl 52 roků, nejstarší 89 let. Motem svého "seniorského sportovního roku“ si OSB zvolilo “Generace 50+ - aktivně se pohybovat a zdravě žít“. Hammerl: “Ve sportovních kursech, přes trénink paměti až k výživě a kuchařským kurzům, jsme nadchli víc než půl milionu lidí pro zdravý život.“ Kontakt na internetu:www.seniorenbund.at nebo: swalpitscheker@seniorenbund.at
 
Švédsko: Závazná ustanovení pro domy seniorů navrhl Národní centrální úřad pro zdravotní a sociální záležitosti (National Board of Health and Welfare). Podle nich musí být komunity povinné, postrat se o dostatečné personální vybavení, s péčí obyvatelům domu po celý den a umožnění vstupu na individuální přání obyvatel. Stanoveno je, že místní úřady kontrolují dodržování těchto pravidel. Leif Halberg (Śvédsko), viceprezident ESU považuje návrh za přiměřený, neboť jen tím může být vykonávána péče podle lidských práv a sociální péče. V komunitách se naproti tomu pohybuje odpor proti této iniciativě, z toho důvodu, že by se neobstaraly náklady.
 
Lotyšsko: „Seniorská asociace“ míří do ESU, sdělila předsedkyně křesťansko-demokratické strany (KDL), prof. Mara Viktorija Zilgalve, prezidentce ESU prof. An Hermans v tyto dny. Jménem jejich představenstva dala nyní oficiální návrh na přijetí do našeho sdružení. Na podzim roku 2013 vzniklá organizace, za předsednictví paní Samite Janfelde, spolupracovala ve více oblastech s unií “Křesťanských seniorů“ (člen ESU), kterou vede dr. Guna Purnina, poznamenala paní Zilgalve.
 
Bělorusko: Zklamáním byl výsledek ankety, kterou provedla naše partnerská organizace “Naše generace“ u opozičních politických stran v zemi. Programy pro prezidentský volební boj (termín 15. listopadu) neobsahují žádné výpovědi o usilování ke zlepšení stavu postavení starých občanů. Speciální akce pro práva důchodců nejsou plánovány. Až na jednu výjimku nemají strany žádné představy o modernizaci důchodového systému.Tatjana Zelko píše z Minsku: “27% obyvatel Běloruska je v důchodovém věku, tvoří téměř 35 procent voličů“.
 
Redakce: Znamení velikonoční radosti a společenství dostal redaktor po rozeslání vydání č.112. Karel Tomek z Prahy sdělil, že pan Kodys bude dále překládat informace z ESU. Bernhard Worms (Německo) míní, že informace ESU budou pro soudržnost rodiny ESU důležité. Irena Tumiaviciute z Vilniusu (Litva ) zamýšlí, v budoucnu informovat o obsahu informací z ESU v novinách. Bertil Person (Śvědsko) - pobídnuta zprávou o jejich svazu - oznámila aktuální informace o valné hromadě. Silný Rakouský svaz seniorů se nenechal odradit rostoucím rozsahem informací po dotisku - naposledy vydáním 110 a 111 - od zveřejnění ve svém časopise „SIS“.
Ať je k tomu také připomenuto, že naši přátelé ze Slovinska, Běloruska a Polska “SI-Senior International“ už dlouho překládají do své řeči a v zemi rozšiřují, a že Margit Hawkes se spolehlivě stará o vydání v angličtině. Centrála ESU dává „SI“ k dispozici na vebové stránce esu.epp@eu http://www.seniorenunion-info.de/aus-der-eurpäischen-senioren-union-esu/. Claus Bernhold (Německo) na informačním portálu:
Tím se slušně vedou signály pro výměnu myšlenek a zkušeností prostřednictvím „SI“