KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Zprávy z ESU 2015 Zpravodaj ESU č. 114 - květen 2015
Zpět

Zpravodaj ESU č. 114 - květen 2015

Přidáno 16. 11. 2015
Ilustrační foto

Vydání č.114 - 3. května 2015

EVP:„Tragedií “ nazval Manfred Weber smrt tisíců utečenců ve Středozemním moři. Předseda frakce EVP v EP je v tom jednotný s předsedou Rady Evropy Donaldem Truskem a presidentem Komise EU Jean-Claude Junckerem. Přivítali 29. dubna vydané rozhodnutí šéfů států a vlád, řešit problém pomocí většího finančního vydání na záchranu a postup proti pašeráckým bandám. Podle mínění mnoha občanů to takto dále s opatřeními nejde. Solidaritu s asylanty podporou zemí ze kterých pocházejí, rozšíření záchrany až na pobřeží Afriky a kulturu příjmu v celé Evropě si toto označení zaslouží.
 
ESU: „Vyprávěj nám tvé příběhy“ / „Tell uns yor story“ je projekt ESU, který oficiálně odstartovala prezidentka An Hermans ke dni EU - solidarita mezi generacemi (29. dubna). Vyzvala všechny obyvatele Evropy, aby vedli rozhovory se starými obyvateli, kteří se angažují ve společnosti. Příkladné dialogy mohou zlepšit vztahy mezi generacemi a podpořit občanské nasazení. Lze připravit, aby se některé rozhovory později publikovaly. První rozhovory budou představeny na letní akademii 4. července ve Vídni. Více informací - německy, anglicky a francouzsky - najdete na webové stránce ESU (www.esu.epp@eustejně tak na: Facebook.com/esu.eu pod titulem Projekts.)
 
Německo: Na největším místě vojenských hrobů v zemi, v Halbe, se konala 70 let po konci bitvy v kotlině ekumenická bohoslužba na památku přes 20.000 mrtvých, mezi kterými byli i civilisté. Vedle ministra zahraničí Steinmeiera položil věnec Jan Luther, vůdce spolkového svazu Unie seniorů. V jeho doprovodu byli farář ve výslužbě Manfred Clauber (Unie senorů Dahme-Sprewald) a redaktor “SI“, současně také jako čestný předseda zemské Unie seniorů Brandenburg. Na stuze bylo: „Oběti nabádají k míru“. V slavnostním ceremoniálu bylo slavnostně pohřbeno teprve nedávno vyproštěných 123 obětí bitvy. Kotel u Halbe v dubnu 1945 je označován jako “Stalingrad na německé půdě“. Po dlouhých 9 dnů zde proti sobě rozhořčeně bojovali rudoarmějci a příslušníci Wermachtu. Hrůza skončila teprve den po Hitlerově sebevraždě. Iniciátorem vzpomínky byl národní německý spolek péče o vojenské hroby.
Účastí a spoluúčinkováním na slavnosti uvedli mladí v život 29. dubna vyhlášený “den EU-solidarity mezi generacemi“.
 
Ke své spoluodpovědnosti za zločiny nacionalistů se přiznala evangelická církev ve Výmaru (Německo). Vzhledem ke koncentračnímu táboru Buchenwald před jejich městem “neměli mnozí křesťané odvahu přiznat a nazvat“ co se zde dělo, prohlásil superintendant Herbst. Tábor byl osvobozen 11. dubna 1945 americkou armádou.
 
Ukrajina/Německo: Proti narůstající chudobě Ukrajinců bojuje Elisabeth Kunze se svým spolkem “Cura Hominum-starost o lidi“ se sídlem v Lobetal u Bernau (Německo) na: (www.ukraine-hilfe.de) Dobrou podporu dostává od Rosalinde Radigk v Lübben (obě místa jsou v německé spolkové zemi Brandenburg). Ročně jde na cestu 20-25 tun humanitární pomoci jako oblečení, domácích potřeb a hraček. Každý transport stojí k 2000 Euro. Balení pro transport, obchodní doklady pro proclení a ostatní formality vyžadují vynaložení hodně úsilí. Přispívají soukromé osoby, firmy, zařízení a spolky. První dodávky sestávaly z malých dárků – mezi nimi i bible - pro ukrajinské vojáky a velitele i jejich rodiny, kteří opustili Německo v roce 1994. Paní Kunze ví, že humanitární pomoc také dorazí do nemocnic, sirotčinců a farností. Více a více jsou potřeba peníze, aby nákupem potravin v místě mohl být utišen hlad. (Pramen: „die Kirche“,19. 4. 2015); Mail: kunze@ukrainehilfe.de; Tel.:+49 (0)3338 66461.
 
Ukrajina: Partnerská organizace ESU - svaz penzistů (UARP) informuje ve svém buletinu „Ukraine Today-Ukrajina dnes“ (www.uarp.org) o pokračujících vojenských střetnutích, kterými tvrdě trpí zvláště staří, nemocní, chudí a osamělí. Buletin je v současné době aktuálně k dispozici v ukrajinštině, ruštině a zkrácený výtah v angličtině. S malým světlým okamžikem byl srovnatelný 24. duben, podpis dohody o přidružení mezi EU a Ukrajinou. Jak ....oznámeno, polský prezident Komorowski Ukrajině v Kijevě přislíbil, že se zasadí na vrcholném jednání „východního přátelství“ v Rize pro volná viza Ukrajinců. Dalším musí být udrženy otevřené dveře k EU. Polsko je připraveno podílet se na eventuální mírové misi spojených národů ke kontrole klidu zbraní.

 
Armenie/Bělorusko: Pro integraci arménského seniorského svazu se zasazuje Tatjana Zelko (Minsk). V dopise prezidentce ESU An Hermans, vyslovila předsedkyně skupiny “kontakty mezi seniory“ východního partnerství přání, žádosti arménského seniorského svazu na členství v ESU vyhovět. Podle jejího mínění by mělo být také v zájmu ESU “rozšiřovat se na východ“. Ve své odpovědi sdělila prof. Hermans, projednat záležitost v prezidiu a exekutivním výboru - obojí ve Vídni 4. července. Ve své vlasti Bělorusku je paní Zelko předsedkyní (opozičního) seniorského svazu “Naše generace“, který má v ESU pozorovací status.
 
Polsko: S 370 mil. zlotých (asi 100 mil Euro) pro seniory je vybaven vládní program pro seniory do roku 2020, bylo o tom rozhodnuto v polovině března. Budou financována zařízení pro lékařskou pomoc, rehabilitaci a sociální poradenství. Také budou zlepšeny možnosti pro využití volného času. Janusz Marszalek pokládá tento program vlády Evy Kowaczové za již dlouho potřebný. Budou tak naplněny také požadavky jeho Unie seniorů (PUS), zdůraznil.