KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Zprávy z ESU 2015 Zpravodaj ESU č. 115 - květen 2015
Zpět

Zpravodaj ESU č. 115 - květen 2015

Přidáno 16. 11. 2015
Ilustrační foto

Vydání č.115 - 12. května 2015

Vrcholové téma: Utečenci a uchazeči o asyl. Ze dvou dopisů čtenářů na „období“ před 6. květnem: „To utíkají bohatí mezi chudými, zbytek není vůbec schopen sehnat tisíce dolarů na transport .Naše morální diskuze se zabývá jen těmito „bohatými“, ty opravdu chudé venku necháváme dále (vy)hladovět. Kromě toho: Utíkají mladí, agilní, flexibilní, kteří jsou potřeba na to, aby tyto země měly vůbec nějakou šanci k vývoji.“ (W. Sirch)
„Proč se neobsadí velvyslanectví a případně také konzuláty v problémových zemích odborníky, kteří na místě rozhodnou o asylu a jiných požadavcích? Mnoho lidí by potom mohlo legálně cestovat a obstarat si bydlení a práci.To by také výrazně ulevilo záchytným táborům pro uprchlíky.“ (J. Vogt)
 
ESU: „Deklarace Roberta Schumana“ z roku 1950 označuje “začátek toho, co dnes EU představuje“, prohlásila Prof. An Hermans, prezidentka ESU, při příležitosti dne EU 9. května. Pod tlakem dlouhé rivality mezi Francií a Německem a hrůz 2. světové války proto zavedl tehdejší francouzský ministr zahraničí novou formu politické spolupráce přes hranice zemí k tomu, aby válka mezi evropskými národy byla nepředstavitelná. “Vysoký úřad pro uhlí a ocel“ byl prvním krokem na této cestě. Prohlášení může také platit jako „doklad narození EU“ Tentokrát bylo vzpomenuto konce války v Evropě před 70. roky 8. a 9. května. V Berlíně bylo vzpomenuto obětí spojenců anti-Hitlerovské koalice slavnostní hodinou společně v Bundestagu a spolkové radě. Na „Westerplatte“ v Gdaňsku (Polsko) vzpomněl prezident státu Komorowski na první výstřely války 1. září 1939. Vedle Sovětského svazu oplakávala jeho země německou vinou nejvíce mrtvých .
 
Italie (Jižní Tyrolsko): Herbert Dorfmann , člen EP, podpoří „ Přátele ESU“, on sice „ještě není v důchodovém věku“, ale podpoří iniciativu svého kolegy poslance Heinz K.Beckera.Ano, mnoho aktuálních témat se týká všech generací. O proti viceprezidentce ESU, Dr. Christine von Stefenelli, Bozen, jmenoval jako příklady: flexibilní doby vstupu do důchodu, sociální bezpečnosti ve stáří a financováním péče. „ Zde může naše skupina v EP jistě přispět“, zdůraznil.
 
Belgie: O dobrou spolupráci mezi generacemi se zasazuje Fierre Scharff. 74-letý dřívější senátor a starosta byl začátkem května v Liége zvolen předsedou valonských seniorů. Dosavadní představenstvo zůstane dále v úřadě. Seniorský svaz „Ainés des cdh“ („Ältere des Centre Démocrate Humaniste“) je částí strany cdh ve francouzsky mluvící, valonské části Belgie, v německy mluvící části země se jmenuje také CSP („Christlich-Soziale Partei“). Pierre Scharff se podle jednoho tiskového sdělení cítí zavázán zasazovat se o “tradiční osobní humanismus, obecní blaho, lidská práva a sociální spravedlnost“ .
 
Lotyšsko: „Evropské hodnoty včera a dnes“ bylo téma konference “křesťanských seniorů Lotyšska“ v Rize. Vědci sledovali 30. dubna otázku, jaké společenské následky mají změny v hodnotovém vědomí a jak naproti tomu mohou být směrovány.Bylo zjištěno co představuje změnu v sadě hodnot, že v mnoha případech je všestranná opětovaná láska nahrazována sexem, manželství partnerskými vztahy, tvořivost spotřebou a povinnosti právy. Klasické evropské hodnoty, jako demokracie, vlastenectví, občanský smysl, solidarita, spravedlnost a rodina jako jádro společnosti, ztrácejí na významu, uvedli se starostí účastníci konference - ne naposled také s pohledem na rostoucí vliv ze zahraničí. Výsledky přednášek a diskuzí hovoří o odpovědnosti školního vyučování, vzdělání a výchově a stejně tak o velkému významu televize. Pro hospodářský růst v zemi je také potřeba pojmenovat nové alternativní cesty. Kvalita bude víc než kvantita.
Jako přednášející získala předsedkyně Dr. Guna Putnina tři poslance parlamentu (Saeima), a sice architektku Iguna Ribenu, hospodářského vědce Prof. Dr. Ivars Brivers (Bankhochschule Riga) a Dr. Andrejs Mürnieks, institut pro vedení výzkumu University Lotyšsko. Srdečně byl také přivítán předseda v roce 2013 založeného Seniorského svazu Křesťansko demokratické strany. Infos: Mag. Andrejs Rudzitis
 
Švédsko:Starosti o národní bezpečnost razilo generální shromáždění “Moderaten Senioren“ 17.-18. dubna v Gothenburgu. Mnoho obyvatel země se cítí ohroženo Ruskem a doufají v zesílení prezentace NATO. Zajímavými přednáškami vědců univerzity a technologického institutu byly diskutovány otázky zdraví a stárnutí. 80 delegátů z klubů a územních celků předložilo 15 příspěvků k rozpravě. Podporováno je více vhodných bytů pro obyvatele ze silného ročníku 1940 a větší šance pro seniory na kandidátních listinách do voleb 2018. Svým předsedou zvolili delegáti znovu Bertil Persona, také stávající členové představenstva dostali znovu své hlasy. Berit Assarsson z regionu Stockholm byl do představenstva povolán poprvé .
 
Švédsko: Důležité impulzy pro seniorskou politiku potvrdil ESU Prof. Dr. Sture Eriksson, patří k jeho viceprezidentům. Na generálním shromáždění 17. dubna ve Stokholmu byl zvolen následovníkem Jan Erika Agrena předsedou křesťansko - demokratických seniorů Švédska. Podpořil úsilí k zajištění zdravotní péče a péče pro postižené osoby, aby v zemi dále zesílila. Nová předsedkyně křesťansko-demokratické strany, Ebba Bussch Thor (28) přišla ve své pozdravné řeči s velkými věcnými znalostmi různých aspektů péče o staré občany. Pět let sbírala příslušné zkušenosti jako odpovědná za seniorskou politiku v radě města Upsala. Její členství ve svazu seniorů bylo proto, a to ne naposled, Sture Erikssonem vysoce hodnoceno. Shromáždění bylo vedeno čestným prezidentem ESU, Leif Hallbergem, který stejně tak jako Sture Eriksson z pověření naší organizace spolupracuje v platformě “AGE“. Eriksson je profesor geriatrie na Univerzitě Umea. Do představensrva dále patří Mr. Agren.
 
Německo/Bavorsko: Na 11.400 členů se rozrostla Senorská unieCDU se sídlem v bavorském hlavním městě Mnichově. Měsíc po měsíci k tomu přichází dalších 30 zájemců, zaznělo to uprostřed dubna na informačním stánku generačního veletrhu „Die 66“ . V posledním vydání časopisu SENetz se k tomu poznamenává, že se na stánku vedlo mnoho rozhovorů k profilu Seniorské unie. Bylo zdůrazněno, že při setkáních to byl mix, který odpovídal mnoha zájmům. Politická témata byla doplněna kulturními, společenskými a kreativními nabídkami, jakož i nabídkami výletů a cest. Proto “se vyplatí, zaplatit ten malý členský příspěvek“.
V březnu při jednom setkání předsedů, Dr. Thomas Goppela s Prof. Dr. Otto Wulffem, předsedou Unie seniorů CDU, bylo dojednáno úzké spolupůsobení sesterských organizací. Jak informovala zastupující předsedkyně seniorů CDU a viceprezidentka ESU Elke Garczyk, je na 25. června v Rosenheimu plánován zdravotní kongres a na 17. a 18. září v Norimberku tradiční „setkání tří zemí“, 10. října se bude v prostoru Ausburgu konat zemské shromáždění. (Kontakt:Karin.Linz@csu.bayern.de)
 
Polsko: Velmi vážený podporovatel mírového centra v Osvětimi zemřel. Jak sdělil redakci Janusz Marszalek, prezident polské unie seniorů (PUS) a viceprezident ESU, podlehl 6. května v Baumberg-Monheim (Rheiland, Německo) svému utrpení dřívější vězeň koncentačního tábora Dr. Med. Janusz Mlynarski. Narodil se v roce 1922 v Poznani a byl činný jako chirurg v Polsku a Německu. V červnu 1940 patřil mezi první vězně v Auschwitzu, kde byl také očitým svědkem hrdinského činu františkánského kněze Maxmilliana Kolbe. Projekt „Mírové centrum v Osvětimi“ s kopcem památky a smíření, podporoval od začátku. Jako čestný člen PUS byl Dr. Mlynarski velmi váženým poradcem představenstva. V roce 2011 napsal předsedovi Kolbeho nadace, arcibiskupovi dr. Schickovi, do Bambergu (Německo): „Pomocí kopce by měl být svět varován před opakováním ukrutností Hitlerova režimu.“
 
Německo: „Dlouho zdrávi a samostatni ve stáří, ale jak?“ je téma jednání 3. června v Hamburgu (Německo). Pořadatelem je BAGSO (Bundearbeitsgemeinschaft der Senioren-Organisationen) (Kontakt: www.bagso.de oder inform@bagso.de). Jednání je zaměřeno na spolupracovníky komunit jakož i na pracovně a čestně činné v práci se seniory. Přihlášky prosíme do 26. května.
Při setkání představenstva BAGSO se spolkovou kancléřkou Merkelovou 6. května předala prezidentka Ursula Lehr poziční dokument BAGSO na téma “Flexibilní utváření nástupu do důchodu“. Cílem musí být, aby stále rostl podíl těch, kteří až do dosažení důchodového věku mají výkon činností na povinném sociálním pojištění. Zatím je to jen asi 25 procent (Zum Download: www.bagso.de).
Před nedávnem také schválili smlouvu, Prof. Otto Wulff (seniorská unie CDU) s vládnoucími stranami CDU/CSU a SPD, pro sjednocená pravidla k flexibilnímu nástupu do důchodu.