KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Zprávy z ESU 2015 Zpravodaj ESU č. 116 - červen 2015
Zpět

Zpravodaj ESU č. 116 - červen 2015

Přidáno 16. 11. 2015
Ilustrační foto

Vydání č.116 - 10. června 2015

Jednání G 7: Převažuje positivní echo
Ujednáním o konkrétním cíli ochrany životního prostředí vykonala G7 v bavorském Elmau (Německo), podle mínění mnoha politiků i zástupců nevládních organizací, důležitý krok. Získávání energie pomocí fosilních paliv se mění. Vítáno je také společné zacházení proti hladu ve světě, proti mezinárodnímu terorismu a při vzniku pandemií. Ženám v rozvojových zemích přislíbil summit pomoc při vzdělávání k povolání a samostatnosti. Anexe Krymu a provinění Ruska na východní Ukrajině byly odsouzeny, další sankce nejsou vyloučeny.
 
ESU: Generální sekretariát urguje příspěvky zemí
K dobré přípravě Letní akademie ESU ve Vídni (3.-5. července) patří také to, že ze všech členských svazů budou zaslány požadované “příspěvky zemí“, pokud možno obratem, nejpozději však do 15. června. Začátkem tohoto měsíce připomenul členům exekutivního výboru generální sekretář Guido Dumon příslušnou prosbu prezidentky.
 
Rada Evropy: „Evropský den řečí“
Tento, od roku 2001 každý rok 27. září procházející den, chce povzbudit k učení se řečem - ve školách i mimo toto vzdělávací místo. Výzva směřuje na všechny věkové skupiny. Evropa by měla svoji rozmanitost dokumentovat také používáním více řečí, míní Rada Evropy, jako iniciátor. Prosila o to, dát jí včas na vědomí v tomto roce z tohoto podnětu plánované akce v asi 45 zemích, aby byla možná kooperace, případně koordinace. Už od roku 2000 se koná na podnět UNESCO, pokaždé 21. února „mezinárodní den mateřské řeči“. Sleduje cíl, pokud možno udržovat rozmanitost řečí. Hrozí, že ze současných 6000 mluvených řečí celkem, asi 2500 zanikne. V tomto roce se staly na mnoha místech centrem zájmu znevýhodněné děti z menšin, které nebyly vyučovány ve své mateřské řeči.
 
Polsko/Německo: Evropské centrum dějin a kultury
Ve Zhořelci, polskému protějšku k německému Görlitz, byl nedávno otevřen “Mee- ting Point Music Messiaen“ . Po dlouholeté práci bylo zřízeno na ploše dřívějšího německého Válečného vězeňského tábora STALAG VIII A kulturní centrum, připomíná událost z 15. ledna 1941: první uvedení skladby vězně Oliviera Messiaen (1908-1992) v kulturním baráku tábora. Z Francie pocházející umělec dokončil dílo ve vězení a nazval ho “Kvartet na konec času" (Quartur pour la fin du temps). Nyní vypráví jedna výstava o táboru. Centrum má k dispozici koncertní sál a seminární místnosti. K slavnostnímu otevření do dvojměstí na Lužické Nise přijeli příbuzní dřívějších vězňů z Belgie a Francie. (podle “die kirche“)
 
Ukrajina: Ještě pořád těžké boje
Podle oznámení naší partnerské organizace UARP, probíhají v Donbasu dále prudké boje. Nedávno padlo jen v jednom dnu 16 zdravotníků a 60 dalších osob bylo zraněno, uvádí se to v bulletinu “Ukraine Today“. 8. června konstatoval ministr obrany Poltorak, že ruských a Ruskem trpěných dobrovolných ozbrojených sil bylo rozpoznáno 45.000 mužů, separatisty podporuje přes 500 tanků. Požaduje dodržování minských dohod na klid zbraní. Tím se cítí v souladu s účastníky summitu G7, kteří koncem týdne zrovna tak od obou stran konfliktu žádali úplné plnění dohody.
O situaci Ukrajinského seniorského svazu se sídlem v Kijevě není možné získat, přes pravidelné vydávání buletinu “Ukraine Today“, žádný přesný přehled. Přímé, osobní kontakty jejího předsedy Volodymyra Dzjobaka s redaktorem „ SI“ - jsou pravděpodobně v důsledku mimořádně těžké situace v zemi - už dlouho přerušeny. Dosud naposledy se naši ukrajinští přátelé zúčastnili regionální konference v Praze v roce 2012.
 
Česko: Projev u křesťanských demokratů
Viceprezidentka ESU Doc.Lidmila Němcová vysvětlila na volebním kongresu Křesťansko – demokratické strany KDU-ČSL záležitosti a způsob práce ESU (Evropské unie seniorů). Zasazovala se o mezigenerační spolupráci. To platí také pro stranu, se kterou se její seniorský svaz cítí spojen. Paní Němcová, která je také zastupující předsedkyní Křesťansko-demokratických seniorů Česka (SKS), předala pozdravy od prezidenta Václava Roubala. Podnítila založení dalších seniorských klubů strany, které by měly vstoupit do dialogu s mladšími členy .
 
Německo (Bavorsko): Dobré echo na Power Point prezentaci
O tom informovala redakci Elke Garcyk. K její radosti se jí zdařilo “vždy lépe přinášet myšlenky a způsob práce ESU mezi bavorské seniory“, píše zastupující prezidentka seniorů CSU a viceprezidentka ESU. Po její přednášce v regionu StředníFranky uprostřed května následovalo pozvání do blízkosti Mnichova a do Horního Bavorska. „Práci v celé šíři považuji za nepostradatelný doplněk regionálních jednání “, konstatovala angažovaná seniorská politička. Aktivní zájem na jejích vystoupeních jí dává za pravdu.
 
Prof. Dr. mult. Ursula Lehr (Německo)
nestorka německých badatelů o stáří, završila 5 června 85. rok života. Redaktor jí poděkoval za mnohá vystoupení v Evropě, se kterými analyzovala situaci starých občanů a zaníceně se zasazovala - v souladu s ESU - o stáří příznivou společnost. Ursula Lehr byla spolkovou ministryní pro rodinu a je už rok předsedkyní BAGSO (Spolkové pracovní společenství seniorských organizací), které v současné době připravuje 11. německý den seniorů. Jak vzhledem k tomu bylo sděleno tiskem, bude tato událost zahájena 2. července ve Frankfurtu nad Mohanem spolkovou kancléřkou Merkelovou. K akci očekává BAGSO-jako naposledy 2012 v Hamburku - asi 20.000 návštěvníků (www.deutscher-senorentag.de)
 
Německo: Moderní technice tváří v tvář
Lékárnami zdarma nabízený “Senioren Ratgeber“ (Rádce seniorů) je nejvíce čtený časopis pro lidi nad 60 let v zemi. Tak bylo např. v červnovém vydání pod titulem “Od tabletu k telemagazinu“ informováno o pomoci prostřednictvím moderní techniky. Jak sdělila Unie seniorů CSU s ohledem na statistický úřad, zdvojnásobil se v Německu během pěti let podíl uživatelů internetu u starších občanů. Každý druhý uživatel internetu nad 65 let využívá on-line bankovnictví, 53% starších pro sebe využívá webové stránky úřadů a institucí. Naproti tomu jen 12 procent má konto na Facebooku.
 
Italie (Jižní Tyrolsko): Kulaté narozeniny v Bozenu
Své 60. narozeniny slaví v těchto dnech Dr. Christine Gostner von Stefenelli, zastupující předsedkyně Seniorského hnutí SVP. Je politicky angažovaná rozmanitými způsoby. Vycházejí od ní hojné iniciativy, které se týkají života starších občanů. ESU oceňuje také její aktivní spolupůsobení v prezidiu, do kterého jako jedna z viceprezidentek patří. Při příležitosti její volby na podzim 2013 citovala novinám “stol.it“ se slovy: „ Je mnoho co dělat. Na kongresu jsme stanovili, že práva starých lidí - také mimo Evropu - ještě pořád jsou různými způsoby ignorována. Potřebujeme ujednání a aktivity, které budou v souladu s křesťanským obrazem člověka a základními právy - chartou EU“. Pro to bych se chtěla nasadit. „SI“ srdečně blahopřeje a děkuje jí především za pravidelné informace.
 
Krátce poznamenáno:
Ve Finsku je nová vláda, v ní je zastoupena k EVP/EPP patřící „Sammlungspartei“ s jejím předsedou Alexanderem Stubbem, jako ministrem financí a třemi dalšími ministry. Předsedkyní vlády se stala Julia Sipilä (Zentrumspartei, 6 ministrů). K vládní koalici patří také strana „Die Finnen“ (4 ministři) .Viceprezident ESU Jouni Mykkänen, který vede Finský svaz seniorů je spojen se „Sammlungspartei“. Finsko patří do EU od roku 1995.
 
Z Polska přišly do centrály ESU v Bruselu podrobné informace o nedávno ukončeném životě dřívějšího vezně koncentračního tábora Dr. Janusze Mlynarskieho. Jak k tomu sdělil předseda Polské unie seniorů a viceprezident ESU Janusz Marszalek, je to zajisté životopis pro akci “Tell-us-yor-story“. Marszalek, kterému bude 3. července 60 let, tím pečuje o odkaz mimořádně významného příznivce mírového centra v Osvětimi, které je financováno převážně z darů.