KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Zprávy z ESU 2015 Zpravodaj ESU č. 117 - červenec 2015
Zpět

Zpravodaj ESU č. 117 - červenec 2015

Přidáno 16. 11. 2015
Ilustrační foto

Vydání č.117 - 21. července 2015

ESU/Brusel: Prezidentka An Hermans na „Východním partnerství“
Bude mi „potěšením, zúčastnit se konference Východního partnerství“ sdělila prezidentka na Facebooku koncem května. Před pracovní skupinou 4 „fórum občanské společnosti“ („vztahy mezi národy“) hovořila uprostřed června na téma “celoživotní vzdělávání“. Hlavní téma jednání znělo: “komunikovat o výhodách EaP“. Jedna ze 4 podskupin - týkající se kontaktů mezi seniory - je už dlouho vedena Tatjanou Zelko z Minska, jejíž seniorská organizace má u ESU pozorovací status. K „Východnímu partnerství“ patří v současné době: Bělorusko, Moldavsko, Gruzie, Ukrajina, Azerbajdžán a Armenie.
Pro seniorskou delegaci ze Španělska (Katalánsko) a z okolí Vídně byla prezidentka ESU v květnu poptávanou partnerkou rozhovorů. Rakušané byli také přijati viceprezidentem K. Beckerem, členem EP.
 
Evropa: Dobré rozhodnutí pro evropskou drážní dopravu
Nařízením končícím 18. června byl udělán důležitý krok ke sjednocení evropské železniční dopravy, potvrdil tisku poslanec EP dr. Markus Pieper (Německo). Po roky trvajících jednáních došlo k dosažení dohody mezi unijními orgány- parlamentem, radou a komisí EU, která připouští usnadnění řízení k zařízení pohybujících se na kolech, jako novým lokomotivám a vagonům: totiž jen s jedním místem by měli do budoucna železniční výrobci co do činění při ohlašování nových typů dopravních prostředků, s „Evropskou železniční agenturou“. To přinese bezpečnost plánování pro průmysl, stejně tak i krok za krokem kratší časy v osobní i nákladní přepravě, dopravní náklady se budou snižovat. Budou „významně zlepšeny platné právní předpisy a bezpečnostní standardy harmonisovány na vysoké úrovni“. Zatím je železniční doprava v EU handikepována 28 ústními a písemnými systémy, čímž je omezena efektivnost. Dr. Pieper očekává, že nařízení inspiruje, přivést na koleje lepší vlaky. Zároveň se také ukazuje nutné zřízení nebo obnovení desetiletí osvědčeného dálkového dopravního spojení, které bylo poslední dobou ve střední Evropě ve více případech zrušeno.Tak není žádné průběžné železniční spojení mezi Moskvou a Paříží a spojení Německo-Polsko bylo významně redukováno a nebo jako v případě spojení Berlín-Cottbus-Wroclaw (Breslau)-Katowice-Krakow, Europa City Expres “Wawel“, přes protesty sousedů, zcela vyškrtnuto.
 
ESU: „Friends of ESU“ přivítají Dietera Leberecht Kocha (Německo)
Připraveností tohoto poslance na spolupráci se počet členů parlamentní skupiny EU "Freunde der ESU“ zvýšil z 9 na 10 (z 9 zemí), sdělil předseda Heinz K.Becker (Rakousko). Becker, který je také viceprezidentem ESU, se těší prvním získaným poslancem Kochem (CDU) - z celkově 34 německých kolegů z rodiny EVP , oceňuje až do roku 1989 (“Wendejahr“) jdoucí zkušenosti rodilého Durynčana (nar.1953 ve Weissenfels), který byl v první svobodně zvolené sněmovně NDR, v prvním celoněmeckém Bundestagu a od roku 1994 nasbíral zkušenosti v Evropském parlamentu. Koch je zástupce předsedy výboru EP pro dopravu a cizinecký ruch. Jako zastupující člen parlamentního výboru pro zaměstnání a sociální záležitosti by tak měl být pro záležitosti týkající se starších lidí citlivý, mímí redaktor. (Interwiu s H. Beckerem k „Frends of ESU“ je zveřejněno ve vydání 2/2015 magazinu „Souverän“ seniorské unie CDU).
 
Bukurešt: „Rumunsko je pěkné, ale chudé“
píše prof. dr. Constantin Fatu ve svém příspěvku pro letní akademii ESU, která se koná ve Vídni od 3. do 5. července. Korupce politické třídy zemi ruinuje. Jsou také další politicky chybná rozhodnutí na které je možno si stěžovat. Příjem je kolem 230 Euro, část důchodců pod 100 Euro. Není žádná možnost nějakého přivýdělku. Prof. Fatu je předseda seniorského svazu křesťansko-demokratické rolnické strany PNTCD (Patidu National Taranese Crestin Demokrat), která před nedávnem zvolila do čela Rada Rizescu. V současné době není strana v 2. komoře parlamentu, poslaneckém domě, zastoupena. Do Evropského parlamentu patří jedním poslancem. Zbývající 3 strany, patřící do rodiny stran EVP, mají v EP mezi 2 až 6 poslanci. U mnoha obyvatel vzbudila volba Klause Johannise prezidentem státu velkou naději. Prezident patří k menšině evangelických "Sedmihradských Sasů“ a byl dlouhou dobu vrchním starostou Sibiu (Hermannstadt). Při první návštěvě v Berlíně se vyslovil pro silnou evropskou vazbu svých spoluobčanů. 12. června ztroskotal v parlamentu návrh na vyslovení nedůvěry vládě vedené sociálním demokratem Pontou, ovlivněný předhazovanými korupčními výtkami. Na základě informací prof. Fatu se zúčastňují senioři PNTCD aktuální diskuze k vývoji země.
 
Berlín: Nové formy spolupráce
Aktuální témata sjednocení a tzv. zvláštní organizace CDU a CSU se budou diskutovat 3. července poprvé společně. V Berlíně při tom budou oba německé členské svazy v ESU: v 15 spolkových zemích činná Sen. unie CDU (58000 členů, předseda dr. Otto Wulf) a bavorská Seniorská unie CSU s asi 12000 starších příslušníků (předseda dr. Thomas Goppel). Probírat se budou cesty k zprostředkování politiky občanům, možnosti společenského podílu a - last not least (v neposlední řadě) - úspěšné formy slibující získávání členů.
K řečnickým příspěvkům a rozhovorům jsou očekáváni předsedkyně CDU Angela Merkel a její generální sekretář dr. Peter Tauber. Akce je součástí akcí k 70. výročí vzniku CDU, která byla založena bezprostředně po válce, v Berlíně a v Porýní.
 
Köln: Zvony nabádají k větší lidskosti
23000 údery zvonů v katolických kostelích arcibiskupství Köln (Německo) bylo 19. června vzpomenuto na odhadem asi 23.000 utonutých utečenců (od r. 2000) ve Středozemním moři. Bylo nasloucháno velmi zřídka znějícímu, chvějícímu se zvonu kolínského dómu, největšímu na světě, se jménem "Sv. Petr". Tisíce občanů před katedrálou pobožně a v usebrání. Kardinál Woelki vyzýval zesílit snahy o jednotnou utečeneckou a asylovou politiku v Evropě. Podobně se vyslovil při příležitosti "světového dne utečenců" německý spolkový prezident Joachim Gauck. Seniorký politik Ulrich Braun (91, Eberswalde, Německo) vzpomíná v této souvislosti na požadavek EU být "hodnotovým společenstvím". To vyvozuje opravdovou kulturu přijetí a spravedlivého rozdělení utečenců přicházejících do Evropy. Kolínský zvon sv. Petr byl odlit v r. 1923 v Apoldě, ale teprve v r. 1925 byl připraven ke zvonění.
 
Varšava: Co by byla Evropa bez židovské kultury...
Tato otázka bude připomenuta na první mezinárodní konferenci tohoto druhu. Iniciována je frakcí EVP v EP. O cestě "od kulturní různosti k jednotě mravních hodnot" a "přínos židů k evropské kultuře a stupnici hodnot" budou diskutovat politici a vědci v nedávno otevřeném museu polských židů v polském hlavním městě. Na zahájení budou referovat Manfred Weber (předseda EVP) a ředitel muzea Danusz Stola. Očekáván je také místopředseda Knessetu a vedoucí parlamentní skupiny pro izraelsko-polské přátelství, Yehiel Hilik Bar.
 
Vídeň: Rada seniorů pojmenovala zmeškání
Žádné z přijatých opatření vládního programu z r. 2013 ve vztahu ke starší generaci nejsou plněna, vytkla spolková rada seniorů ministrovi financí dr. Johannu Georgu Schellingovi. Grémium vedoucích zástupců seniorského svazu lidové strany (ÖVP) a sociálních demokratů požaduje dlouho neodkládat nastávající změny. Týká se to zavedení penzijního bonusu pro všechny, kteří po dosažení věku nástupu do penze (60, případně 65 let) dále pracují. Podle údajů seniorského svazu (ÖSB) to nebude finančně na úkor státu , nýbrž by to bylo ziskem pro všechny (pojišťovací) systémy. Dále chybí aktivní program pro zacházení s demencí.
Z Rakouska přichází také něco radostnějšího: Porodnost v r. 2014 stoupla o 3 procenta. Tak spatřilo světlo světa přes 81.000 dětí. Poprvé od roku 2011 to jde s porody dětí v zemi zase nahoru. Prof. dr. Khol, předseda (Bundesobmann) ÖSB z toho také osobně něco má. Jak se svěřil magazinu SIS, očekává v současné době své 15 (slovy: patnácté) vnouče. "SI" drží budoucím rodičům, potomkovi a dědečkovi palce.