KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Zprávy z ESU 2015 Zpravodaj ESU č. 121 - září 2015
Zpět

Zpravodaj ESU č. 121 - září 2015

Přidáno 16. 11. 2015
Ilustrační foto
Vydání č.121 - září 2015
Testování evropské solidarity
Regionální konference ESU a Unie seniorů CDU
Příspěvek Clause Bernholda, tiskového mluvčí Unie seniorů
Münster. Na regionální konferenci ESU s Unií seniorů CSU 11. a 12. září přijeli hosté z Belgie, Velké Británie, Lucemburska, Rakouska, Polska, Slovinska, Česka a Německa do Münsteru (Westfálsko).
Po přivítání a na úvod představila viceprezidentka ESU dr. Gabriele Peus-Bispinck Münster jako zrcadlo evropského kulturního dědictví, světu výtečně otevřené město s partnerskými městy v Izraeli, Tunisku a USA. Münster je mladým městem, ve kterém ale také je mnoho z 70.000 obyvatel starší generace zapojeno v organizacích, skupinách a iniciativách pro obecní blaho a stejně tak pro kvalitní vysoce hodnotnou nabídku dalšího vzdělávání, např. využití studia ve stáří na univerzitě.
Po přivítání regionálním předsedou CDU Josefem Rickfelderem se ujal slova generální sekretář Rakouského svazu seniorů Heinz Becker, člen EP a odkázal mj. na význam starší generace jak nyní tak i v blízké budoucnosti, celoevropsky podstatně největší skupiny voličů.
K aktuelním problémům celoevropského pohybu uprchlíků mínil Becker, že je to lidská a jmenovitě křesťanská povinnost pomoci v každém případě a bez okolků(přes komplikace) obětem války a pronásledování. To vyžaduje na jedné straně vysokou míru solidarity evropských zemí navzájem a jeden k druhému a na druhé straně nutnost rozeznání-odlišení a vymezení se k přistěhovalcům, kteří si slibují v EU hospodářsky lepší život. "Tato motivace je sice srozumitelná, může ale překročit příjmové kapacity v komunitách (správních jednotkách, obcích) a výkonnost sociálního systému", pokračoval viceprezident ESU a rakouský europoslanec.
 
Evropa, výsledek hořkých zkušeností
V rámci konference připoměl spolkový prezident Unie seniorů CDU prof. Dr. Otto Wulf na začátky myšlenek vývoje společné politiky v Evropě a pro Evropu. Nejdříve to bylo po konci 2. světové války vyřízení motivů společné obrany mj. proti tehdejšímu Sovětskému Svazu a komunismu. Později k tomu přišly důvody, které podporovaly myšlenky evropského sjednocení.
Určující bylo konečně společné mínění, že kontinent Evropy je utvářen křesťanskými myšlenkami a zásadami. "Tyto základní hodnoty jsou tím,co garantuje, že občanky a občané také v naší vlasti mohou také svoji současnou víru svobodně prožívat", prohlásil předseda s 55.000 členy druhého nejsilnějšího spolku CDU Německa. "Nebyl to žádný samozřejmý vývoj, byl to mnohokrát výsledek společné činnosti lidí, kteří se poučili z hořkých zkušeností minulosti."
 
Utečenecká politika je nutná na evropské rovině
Wulf podpořil výrok spoklové kancléřky Angely Merkel s požadavkem na řešení s tím spojených problémů na evropské rovině a směřuje jasnou výzvu na evropské společenství k ochraně společných hodnot. Jinak nemá Evropa žádné šance nastupující problémy s množstvím přicházejícíh utečenců z krizových oblastí Blízkého Východu řešit Tento úkol je zatěžkávací zkouškou (prubířským kamenem), při které se rozhodne, jak se bude Evropa dále vyvíjet.
 
Test evropské solidarity
Dr. Markus Pieper, člen EP, politický mluvčí frakce EVP, zmínil utečeneckou politiku v Evropském společenství jako největší výzvu v poválečné době. "V žádném případě to nemůže být návrat do rozdrobenosti minulých let. Jsme uvnitř společenství odkázáni na solidaritu", zdůraznil Pieper, od r. 2004 evropský poslanec CDU za Nordheim-Westfalen a krajský svaz CDU Münsterland, před dobře navštívenou akcí.
 
Nejstarším ve společnosti věnovat více pozornosti
V pozdravném projevu, dřívější poslanec spolkové země, Leonard Kuckart, zdůraznil a vyzval nejstarší ve společnosti, aby se ještě silněji jak dříve zapojovali do politické práce. Výsledky činnosti a zkušenosti, např. poválečné generace byly málo využity a zohledněny, konstatoval dřívější zemský předseda senioské unie CDU.
 
Budoucnost společnosti dlouhého života
Prof. Dr. An Hermans, prezidentka ESU, potvrdila ve svém projevu mj.význam a funkci regionálních konferencí ESU.
1) Setkávají se kolegové, kteří zastupují ty samé společenské názory a ukazují to samé sociální nasazení.
2)  Posílení řídících sil v naší organizaci, tj. „Capacity-Building“ a „Empowerment“.
Koneckonců: Vyvíjet nové koncepty, aby přispěly k "stáří přátelské společnosti", k „age-friendly society“, jako na jedné straně povinnost k samotným seniorům, ale také jako výzva pro úřady na všech rovinách a skupiny a poskytovatele služeb ve všech oblastech společnosti. Od dostupnosti budov a dopravních prostředků přes sociální péči a digitalizaci, od bydlení k turismu. Aby nebyla, jak říká Hermans, žádná oblast v které by nebylo možné naši společnost orientovat do budoucnosti, vytvářet "společnost dlouhého života".
V posledních týdnech došlo ke konfrontaci s problémem utečenců. Mnoho otázek a problémů, které už roky dřímaly, náhle v těchto dnech vystoupily. Přijetí a péče o utečence není jen problém Německa, nýbrž celé Evropy. Ne jen odvážných předsedů vlád, jako Angely Merkel, která řekla: "Německo je silná země. zvládneme to!" Vedoucí politické síly a občané z různých zemí jsou vybízeni společně se těmito výzvami zabývat. Se zkušeností a otevřeností pro nové výzvy, s odpovědností a solidaritou, stejně tak i s respektem k lidským právům.
 
Poptávané znalosti expertů
Bettina Hartmann, spolupracovnice seniorského servisu expertů (Senior Experten Servis-SES), popsala tuto roku 1983 vzniklou nadaci německého hospodářství jako německou čestnou a vysílací organizaci pro odborné a vedoucí síly v důchodu.
Finanční podporu obdržela SES mezi jiným též od:
Experi SES podporují především malé a střední podnikatele, veřejné instituce, stejně tak zařízení školního vzdělávání a přípravy na povolání v prvé řadě v rozvojových zemích, dosud přes 26.000 čestných nasazení ve 160 zemích.
 
Zestárnout a zůstat aktivní, pokud možno stárnout zdraví
Spolková ministryně ve výslužbě Prof. Dr. Dr. h.c. mult. Ursula Lehr,
předsedkyně spolkového společenství seniorských organizací (BAGSO) potvrdila ve svém referátě, že se nejedná jen o to jak budeme staří, nýbrž jak zestárneme a to platí ne jen pro roky života, nýbrž také rokům dávat život!
V době demografických změn by měl každý jednotlivec udělat něco pro to, aby byl, pokud možno, dlouho samostaný a nezávislý.
V dobách světonázorových a technických změn je zapotřebí změnu od dlouhodobých ke krátkodobým vazbám celoživotního učení.
S mnoha promítnutými statistikami a diagramy představila vedoucí německá gerontoložka demografická fakta o přibývající dlouhověkosti.
 
Stáří má mnoho podob
Stáří, tak je to zřejmé, má mnoho podob: Tu je k jednomu kompetentní, starší člověk, který ještě ve vysokém stáří si sám řídí svůj celý den a může pomoci jiným nemocným, postižrným starým lidem, kteří jsou odkázáni na pomoc a podporu.
Individuální rozdíly jsou značné a stáří je výsledkem celoživotních procesů s dávnými vlastními zkušenostmi. Vliv má mj. školní vzdělání, trénink povoláním, životní styl a způsob vypořádání se se zátěžemi.
 
Prevence místo péče
Další podstatné body referentky tvořila doporučení k zdravému stáří. Paní Lehr staví prevenci a rehabilitaci před péči, neboť stáří nemusí neodvratně znamenat potřebu péče. Prevence znamená kontrolu rizikových faktorů, kterým se dá částečně čelit tělesnými a duševními aktivitami.
Její základní výzva zní: Dlouhověkost zavazuje k zdravému a kompetentnímu stárnutí. Koncem 50 let začínala seniorská práce v Německu s otázkou: "Co může dělat společnost pro seniory?"
 
Senioři spolupůsobí
Mezitím - pokračovala Lehr - se starší generace podstatně změnila: Stala se zdravější a kompetentnější. Chce a může spoluvytvářet a spolupůsobit, jen když se nechá. Ještě rozšířený negativní obraz stáří je někdy proti.
Proto se v těchto dnech musíme ptát: "Co mohou senioři udělat pro společnost?" Mohou vykonat velmi mnoho, s tímto závěrem zakončila bývalá spolková ministryně pro mládež, rodinu, ženy a zdraví svoji, mnoha příklady obohacenou, přednášku.
 
Úspěšná společná práce Polsko-NRW
Jako poslední řečník informoval zemský poslanec Werner Jostmeier, člen hlavního a evropského výboru zemského sněmu NRW a mluvčí německo-polské parlamentní skupiny, o své tamní práci pro Evropu. Tato skupina se zasazuje o stoupající spolupráci v politice,hospodářství, vědě, kultuře a sportu, s tímto důležitým obchodním partnerem NRW (Severního Porýní-Westfálska).
Ve své závěrečné řeči podtrhla Dr. Gabriele Peus-Bispinck ještě jednou důležitou práci v ESU a vyzvala účastníky jednání, aby se dále důkladně v krajích a okresech v Unii seniorů zabývali evropskými otázkami a přispěli k obyvateli nesené odpovědnosti za jednotnou a solidární Evropu, a o to usilovali.