KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Zprávy z ESU 2016 Zpravodaj ESU č. 129 - únor 2016
Zpět

Zpravodaj ESU č. 129 - únor 2016

Přidáno 17. 2. 2016
Ilustrační foto
 Evropa: Většina občanů chce férové rozdělení uprchlíků
„Uprchlická situace rozděluje evropské vlády“, říká se v úvodu nové Bertelsmannovy studie z Německa, která byla uveřejněna 16. února, krátce před uzávěrkou tohoto vydání. „Jedny chtějí asylanty přijmout, jiné je odmítají. Jinak než většina obyvatelstva EU.“ Neboť: 79 procent poptaných osob z 28 států EU k problému asylu a migrace „očekává společnou odpověď na novou výzvu a chce férové rozdělení nově příchozích do všech evropských států“. Dále se praví: „Instituce EU by měly jako vůdčí síla nést zodpovědnost, míní více než polovina Evropanů. 27 procent si přejí rozdělení zodpovědnosti mezi EU a členské státy. Pouze 22 procent by přenechalo migrační politiku raději výhradně své vlastní zemi. Většina - téměř 70 procent - podporuje navíc požadavek, aby těm státům, které odmítají nést svůj díl zodpovědnosti, byly kráceny dotace EU“.
Podle ZEIT ONLINE se 87 procent téměř 11.500 poptaných zasazuje za společné zajištění vnější hranice EU. Podle téhož zdroje souhlasí ve státech přijatých mezi roky 2004 a 2007 do EU jako Polsko, Česko, Bulharsko a Rumunsko jen 54 procent s férovým rozdělením uchazečů o asyl – ve starých členských zemích EU je to 85 procent, což je zřetelně více.
Pan Aart De Geus, předseda představenstva Bertelsmannovy nadace uzavírá: zřetelná většina Evropanů dává svými odpovědmi jasný vzkaz nastávajícímu zasedání špiček EU: „Najděte evropské řešení, které se zakládá na solidaritě, přináší stabilitu a zajistí svobodu cestování".
 
Prezidentka An Hermans navštívila Maďarsko a Slovinsko
Regionální konference na aktuální témata patří k hlavním pracovním činnostem Evropské unie seniorů (ESU). Ve 21. roce svého trvání bude ESU hostem na regionálních konferencích poprvé v Maďarsku (26./27. května) a ve Slovinsku (podzim). V zájmu důkladné přípravy se nedávno zajela podívat prezidentka Prof. Dr. An Hermans (BE) do obou zemí. Doprovázel ji generální tajemník Guido Dumon (BE). V Budapešti přijali pozvání k návštěvě Institutu Roberta Schumana, pojmenovaného podle "praotce" sjednocené Evropy. Z Budapešti jsou v současnosti dva seniorské organizace členy ESU. V Ljublani se konaly rozhovory s předsedy tří asociací, které jsou členy ESU: Antonem Bogatayem, viceprezidentem ESU, Jose Jurkovičem a Zvonko Zinrajhem. O programu obou konferencí bude jednat prezidium ESU na svém zasedání 11. a 12. března v Leuven (BE).
 
An Hermans v Ljubljani s Antonem Bogatajem, Zvonko Zinrajhem und Jose Jurkovičem
 
EVP/EPP: Vedoucí grémium potvrzuje pracovní skupiny
Politické shromáždění (angl.:Political Assembly) Evropské lidové strany (EVP)ustavila koncem ledna za přítomnosti An Hermans následující pracovní skupiny:
 -pro evropskou politiku (předseda: Joseph Daul (FR), prezident EVP, a David Mc Allister (DE);
 -pro hospodářskou a sociální politiku (Dara Murphy a Corien Wortmann-Kool );
 -pro záležitosti členství (Paulo Rangel Portugalsko);
 -skupina ad hoc pro zemědělství (Christian Schmidt (DE) und Michel Dantin (FR).
Za revizory účtů byli zvoleni čestný prezident ESU Leif Hallberg (CD Švédsko) a Ingo Fridrich (CSU Bavorsko/DE).
 
Rakousko: „Rozhodněji se prosazovat“
Tento cíl si dala úřadující spolková předsedkyně Svazu seniorů (ÖSB) Ingrid Korosec. V časopisu “SIS“ poukazuje na to, že ÖSB je nejsilnější organizací v zemi, jejíž pozitivní vývoj (více než 305 000 členů!) přijímá jako výzvu. Tři ze šesti dílčích organizací Lidové strany (ÖVP) mají teď ženy ve svém vedení, pro ÖSB je to v její více jak 63-leté historii poprvé. Paní Korosec, dosud zvolená První místopředsedkyní, převzala vedoucí funkci v ÖSB po prof. Dr. Kholovi (74), jenž v lednu byl jmenován kandidátem Lidové strany do volby spolkového prezidenta Rakouska. (SI již o tom informoval).
 
Česko: Vzdělávání a nové pobočné spolky
 Sdružení křesťanských seniorů ČR /SKS odstartovalo začátkem roku vzdělávací program. Podle sdělení doc. Lidmily Němcové, viceprezidentky ESU z Prahy, se v moravském městě Žďár nad Sázavou scházejí každý měsíc senioři - i z místní katol. farnosti - a další zájemci na čtyřhodinový seminář. Moto setkání zní: „Celoživotní učení – aktivní senior“. Probírají se: papežské encykliky, morálka v obchodu, sociální zodpovědnost podniků, světová náboženství a jejich vztahy, spolupráce a solidarita mezi generacemi, média a jejich moc a také „Poselství světců pro dnešek“. Paralelně k těmto nabídkám vzdělávání se senioři SKS snaží zakládat nové pobočné spolky mimo hlavní město, aby se jejich vliv dále posílil. V příštím roce 2017 by chtěli uspořádat regionální konferenci ESU v Praze.
 
Znamení naděje přes hranice církví
Skutečnost, že se poprvé od církevního rozkolu v roce 1054 oficielně sešly hlavy katolické a Ruské pravoslavné církve, vyvolala celosvětovou pozornost a povzbuzení pro všechny lidi, kteří jsou pro usmíření a mír. Papež František a patriarcha Ruské pravoslavné církve Moskvy a celé Rusi Kyril I. spolu hovořili v hlavním městě Kuby Havaně a vyměnili si bratrské políbení. Vyjádřili se, že jednota křesťanů musí být obnovena, a vyzvali politiky, aby účinněji chránili křesťany – jmenovitě v Sýrii a v Iráku. V závěrečném prohlášení vyslovili oba politování, že mezi jejich církvemi došlo ke „konfliktům a ranám“. V kázáních, která papež následně pronesl v Mexiku, požadoval účinné praktické kroky pro důstojný život občanů. Mexiko má – po Brazíii – druhý nejvyšší počet katolíků v Americe.
 
Řecko: Parlament EU dostává rozdílné signály
Tři členové Evropského parlamentu vyslaní do Řecka potvrdili po svém návratu, že řecká vláda dosáhla některých úspěchů v reformách, ale zároveň konstatovali, že od hospodářství země přicházejí rozdílné a částečně si odporující signály. Pro Esther de Lange, místopředsedkyni frakce EVP, jsou reformy penzijního a daňového systému v zájmu vyšších státních příjmů nezbytné, protože jsou předpokladem záruky dalších finančních pomocí pro v krizi se zmítající zemi. Proti vyšším příspěvkům do penzijního pojištění protestují rolníci po více týdnů na ulicích Atén a dalších řeckých měst.
 
Východní partnerství: Více uznání pro mladé politiky!
Jedním z hlavních úkolů Evropského partnerství (angl.: European Partnership /EaP) je podpora civilní společnosti. To má být také tématem plánovaného Mládežnického fóra EaP v Bratislavě, kde se sejdou mladí ve věku od 18 do 35 let. Zdůvodnění: podle názoru organizátorů si mladí občané, kteří se spontánně nebo organizovaně angažují v demokratizačním procesu svých zemí, zaslouží daleko větší pozornosti. Dosud se pozornost upínala převážně na organizátory a účastníky seminářů, workshopů a podobných akcí. To nepostihovalo jen šest států členů EaP, ale i další země, praví se v prohlášení. Forum má dát politicky činným mladým lidem příležitost, aby jejich požadavky uslyšely i politické elity. Nechtějí být nadále objektem péče, ale aby byli vnímáni jako aktivní členové společnosti.
Na přípravě Mládežniclého Fóra se podílí podskupina EaP " Kontakty mezi seniory", vedená Tatjanou Zelko z Minsku, která se zmínila i o v téže době konaném Seniorském foru. Její seniorská organizace "Naše generace" má u ESU statut pozorovatele.
 
Belorusko: STOP zvyšování cen
Organizace "Naše generace" spojená s ESU a Svaz seniorů Běloruských křesťanských demokratů poslaly společnou petici státním orgánům. V ní se požaduje vysvětlení důvodů stoupajících výdajů domácností – specielně na vodu, plyn a elektrickou energii. Tento nárůst cen číní důchodcům potíže v uspokojování elementárních životních potřeb. Ministerstvo sociálních věcí vyčíslilo nedávno výši penzí na (přepočítáno) 48 EUR. Zvýšení penzí se dlouhou dobu neuskutečnilo. Obě organizace prohlásily, že budou podporovat "normální reformy", aniž by se dále roztáčela cenová spirála.
Mezitím zrušila EU část sankcí proti běloruskému Lukašenkovu režimu. V odůvodnění se uvádí připravenost vlády ke spolupráci v mezinárodních záležitostech (Příklad: Minské dohody z roku 2015).
 
„Mladá Evropanka 2015“
Toto vyznamenání bylo v Berlíně uděleno Ukrajince Evgenii Lopatka. Schwartzkopfova Nadace zdůvodnila své rozhodnutí angažováním mladé ženy jako stavitelky mostů mezi kulturami a zasazováním se za překonání politicko-sociální přehrady. Již jako školačka pracovala Evgenia jako dobrovolnice; v roce 2013 se stala kurátorkou Mezinárodního festivalu lyriky Meridian Czernovitz. Následovalo turné Lyriky v Rakousku, Ukrajině, Polsku, Česku a Německu. Laudatio 21. ledna pronesl ukrajinský velvyslanec.
 
Přivítání
Jak sdělila Biblická společnost ve Stuttgartu (DE), je poptávka po biblích u křeťanských uprchlíkůobrovská. Požadovány jsou od církevních obcí a církevních zařízení, přijímacích míst a skupin pomocníků. Víc než třetina poptávek je po Písmu svatém v arabštině a 21 procent v angličtině. Stále víc a více církevních obcí v Německu poskytuje azylantům ubytování. V Berlíně-Kreuzbergu se začátkem roku jeden Dům Boží stal " Uprchlickým kostelem“, kde dostanou uprchlíci radu na otázky všedního života.
 
„Pomáhat byla běžná věc"
Podle názoru bývalého ochránce lidských práv v NDR a ministra obrany Rainera Eppelmanna (Berlín) je křesťanské zásadní přesvědčení základem pro uprchlickou politiku Angely Merkelové. Pochází z evangelické fary v Braniborsku (Templin v Uckermarku), kde zažila zodpovědnost za obyvatele sousedního velkého diakonického zařízení. „Pomáhat patřilo k všednímu dni.“ Také žité humanistické vzdělání rodičů ji formovalo, dodává farář Eppelmann.
Dr. Angela Merkelová je ráda hostem u Evropské unie seniorů.
Oceňuje dobrovolnické angažmá starších lidí i všech, jež pomáhají azylantům.
 V únoru 2013 byla přivítána prezidentem Dr. Wormsem v Berlíně.
Vedle kancléřky: Tatjana Zelko (Minsk); vlevo: viceprezident Heinz K. Becker (Wien). Foto U.W.
 
„SI“ v Rakousku
Ten, kdo v Rakousku odebírá časopis místního Svazu seniorů (SIS) online, dostává k tomu pravidelně také tento Zpravodaj ESU (Newsletter ESU), ujistila redaktora místopředsedkyně a generální sekretářka ÖSB Sabine Walpitscheker. Dosud používá asi 11.000 osob digitální nabídku ústředí ÖSB. Navíc se „SI“ uveřejňuje v měsíčně vycházejícím výtisku "Info-Service Svazu seniorů“. DĚKUJI!
K přečtení je Newsletter v německé a anglické verzi také na webové stránce ESU: http://esu-epp.eu
 
Na rozloučenou
S Arminem/Dieterem Ehrlichmannem, který neočekávaně zemřel 26. ledna ve věku 74 let, ztrácejí Německá a Evropská unie seniorů vynikajícího spolubojovníka. Smíření s Polskem mu leželo obzvláště na srdci. Podporoval po léta projekt „Mírového centra v Oswietimi" a dětské vesničky Rajsko. V Unii seniorů Cottbus (DE), jejíž předsedou byl, sebral Ehrlichmann v prosinci dary pro vánoční balíčky, které vedoucí Střediska lidských práv předala kurdským uprchlickým dětem v severním Iráku. Pro Tatjanu Zelko (Minsk) byl v její péči o politické vězně morální oporou. Redaktor ztrácí v Arminovi dobrého přítele, jehož pohřbu se mezi mnoha jinými zúčastnil i viceprezident ESU Janusz Marszalek z Polska, který slíbil, že přátelská spolupráce bude pokračovat.  

Přiložené dokumenty: