KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Zprávy z ESU 2016 Zpravodaj ESU č. 131 - duben 2016
Zpět

Zpravodaj ESU č. 131 - duben 2016

Přidáno 1. 4. 2016
Ilustrační foto
Všeobecné odsouzení teroristických akcí
Prezident Evropské komise Juncker velmi ostře odsoudil teroristické činy spáchané v hlavním městě Belgie 22. března. S jeho postojem se plně ztotožnila prezidentka ESU An Hermans. Heinz K. Becker MEP střízlivě konstatoval: „Nikdy před tím nebylo tak zřejmé, že policie, tajné služby a justice“ všech 28 členských států EU „ještě ne dost úzce spolupracují“. Becker je viceprezidentem ESU a bezpečnostním mluvčím ÖVP (Rakouské lidové strany) v parlamentu EU. Z více zemí přišla do ústředí ESU a do redakce zpravodaje "SI" vyjádření spoluúčasti s oběťmi a jejich nejbližšími a se všemi belgickými občany. To svědčí o velkém zděšení a o hlubokém pocitu sounáležitosti v rodině Evropské unie seniorů.

Papež František odsoudil teroristické útoky v Bruselu slovy: „To bylo gesto války, od lidí, kteří nechtějí žít v míru.“ Vinu na teroru mají především obchodníci se zbraněmi. Když papež na Zelený čtvrtek žadatelům o azyl z Mali, Nigérie, Eritrei und Indie – příslušníkům různých náboženství - podle příkladu Ježíše umyl nohy, řekl: „Všichni jsme bratři, jsme dětmi téhož Boha.“ Povzbudil všechny občany, aby azylantům poskytli pomoc. Situaci ztroskotaných uprchlíků v Idomeni přirovnal papež k bídě izraelského lidu při útěku z Egypta.
 
Evangelický Biskup Bedford-Strohm považuje teroristické útoky za rouhání proti Bohu. Vidí mezi teroristickými útoky a islámem spojitost, protože se atentátníci odvolávají na korán; proto přivítal, že se islámské společnosti od útoků v Bruselu distancují, prohlásil biskup, který je předsedou Evangelické církve v Německu. Příměří - alespoň částečně účinné – v syrské občanské válce a též solidární chování mnoha občanů v řadě evropských zemí jsou znamením naděje.
 
K protestu vyzývá nyní též zpráva o teroristickém útoku v Pakistánu o velikonoční neděli, který si vyžádal 70 mrtvých a mnoho raněných a je přičítán Tálibánu. O život přišli nejen křesťané, proti nimž akce směřovala, ale i muslimové. Papež František to označil znovu za lidsky nedůstojné chování.
 
Integrace: závazek a zážitek
Novým zákonem chce německá vláda zavázat uchazeče o asyl, že musí přijmout nabídky k integraci, jako jazykový kurs a pracovní místo. Státní místa si chtějí i vyhradit, kde budou uprchlíci usídleni. Podle ministra vnitra Thomase de Maiziere by se v případě odmítnutí mohla v extrémním případě redukovat finanční pomoc.


U posledního sedmého zastavení ekumenického procesí o Velkém pátku v Berlíně líčil syrský utečenec Jala Aldebes (na našem snímku uprostřed) své zkušenosti s integrací. Během pěti měsíců se s pomocí učitele naučil německy, takže teď mohl mluvit řečí svých hostitelů. 

Jala se útěkem vyhnul povolání do Assadovy armády; před tím podporoval opoziční skupiny.





















Kultura spojuje a usmiřuje

Evropský rok kultury 2016 se bude slavit - jak bylo oznámeno - ve španělském San Sebastianu a v polské Wroclavi.
 
Slavnosti v san Sebastianu (Donostia) by měly především představit úlohu kultury jako zprostředkovatele sbližování občanů, sdělil bývalý primátor Izagirre. Tím pádem se přípravy rozkročí do široka. Základem všech aktivit jsou hodnoty jako mír, spolunažívání, společenská účast, vzájemný respekt a kultura jako sociálně spojující nástroj.
Od 15. do 22. dubna se koná festival lidských práv, kde budou stvrzovány cíle hodné usilování jako solidarita, spravedlnost, rovnost apod. Pořadatelem je ředitel pro mládež a vzdělání. (www.cineyderechoshumanos.com)
 
Wroclaw se 23. dubna stane zároveň na 12 měsíců "Hlavním městem knihy - UNESCO". Vrcholem prvních dnů je otevření musea Pana-Tadeusze a předčítání z fragmentů od Shakespearea, který zemřel před 400 lety. (Jako jeho rok narození se obecně přijímá rok 1564). Očekává se příjezd spisovatelů a umělců z více států na akci "Evropská noc literatury". "Pan Tadeusz" je název národního eposu ve verších od Adama Mickiewicze (1798-1855), který je v Polsku po bibli nejčtenější knihou.
Od 9. května bude otevřena výstava o kardinálovi Kominekovi, jenž se v roce 1965 svým dopisem katolickým německým biskupům vyslovil pro usmíření. Slavnými se stala jeho slova: "Odpouštíme a prosíme o odpuštění."

Velká podpora pro Andrease Khola
Mezi všemi kandidáty na úřad rakouského spolkového prezidenta může náš přítel Univ.-Prof. Dr. Andreas Khol (ÖVP a ÖSB) počítat s mnoha podpůrnými prohlášeními ve svůj prospěch, sdělila o velikonocích jeho nástupkyně ve funkci předsedkyně (spolková předsedkyně) Rakouského svazu seniorů (ÖSB), Ingrid Korosec. "I v zápisech ke svému občanskému výboru je Khol na špici", doplnila. První kolo voleb se koná 24. dubna. ESU jej bude doprovázet svými nejlepšími přáními a držet Andreasu Kholovi palce.

Antonis Demetriades (Kypr) se dožívá 80 let

K jeho "kulatým" narozeninám 18. dubna posíláme viceprezidentovi ESU srdečné pozdravy a blahopřání. Jubilant se vždy - též jako předseda Kyperského svazu seniorů - osvědčil jako dobrý hostitel regionálních konferencí ESU středomořských zemí. Převzal předsednictví po zemřelém Michaeli Thanosovi. Antonis patří k nejusilovnějším zastáncům sjednocení své země. Oddělení "Severního Kypru", který je pod tureckým vlivem mezinárodně izolovaný, musí po více jak 40 letech skončit, zdůraznil nedávno znovu při rozhovoru s redaktorem. Pro Antonise je čestnou věcí, že již léta velmi pozorně sleduje diplomatické rozhovory ohledně sjednocení. O stavu jednání dává svým přátelům v prezídiu ESU případ od případu důkladné informace, podle nichž se nakonec dá očekávat řešení naléhavého problému s Ankarou.

Domovem je Antonis Demetriades v pobřežním a přístavním městě Larnaka, kde je také jedno z obou mezinárodních letišť Kyperské republiky (druhé je v Paphosu). Jeho město je bohaté na pamětihodnosti. Rád vodí hosty do jednoho kostela, který je zasvěcen Lazarovi. Vystavěn byl v 9. století a známým se mimo jiné stal barokními dřevořezbami.

Viceprezident ESU a šéf "Kyperské organizace seniorů" (Senior Citizens's Organisation of Cyprus)





Přání uzdravení do Rigy
Paní Dr. Guna Putnina, předsedkyně Křesťanskodemokratických seniorů Lotyšska, mohla nedávno ukončit delší pobyt v nemocnici. ESU a redakce jí ze srdce přejí dobré uzdravení a děkují za předání jejích pozdravů k Velikonocům.