KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Zprávy z ESU 2016 Zpravodaj ESU č. 132 - duben 2016
Zpět

Zpravodaj ESU č. 132 - duben 2016

Přidáno 16. 4. 2016
Ilustrační foto
Požadován tribunál nad válečnými zločinci
Mezinárodní Společnost pro lidská práva (IGM) se sídlem ve Frankfurtu nad Mohanem a Centrum lidských práv Cottbus (MRZ) požadují na Radě bezpečnosti Spojených národů zřídit "Ad-Hoc tribunál o spáchané genocidě tzv. Islámským státem na náboženských a etnických menšinách". Podkladem je kapitola VII Charty OSN, praví se v tiskové zprávě společnosti MRZ z 11. dubna.
 
A dále: "Také Ad-Hoc tribunál o Jugoslávii a též ustavení Mezinárodního soudního dvora vznikly na základě iniciativy a masivního tlaku civilní společnosti. Proto je náš hlas silnější než si myslíme. Prosíme, spojte se jako jednotliví občané, ale i jako organizace, k naší výzvě." Originální text petice lze obdržet od sylvia-waehling@menschenrechtszentrum-cottbus.de; Tel.: + 49 255 290 133 0 (nebo - 129). Internet: www.menschenrechtszentrum-cottbus.de


Za své zásluhy o porozumění mezi národy byl Centru lidských práv Cottbus koncem roku 2015 předán hřebíkový kříž z Coventry.
2. zprava Sylvia Wähling, vedoucí MRZ a "Památníku káznice v Cottbusu"

Podepsané petice budou 1. září předány Mezinárodnímu protiválečnému sněmu OSN v Ženevě. Paní Wähling navštívila dvakrát tábor v kurdském kraji v Severním Iráku a dozvěděla se při tom o obětech mezi Jezídy a jiných skupinách obyvatelstva a předala pomoc. Poukazuje na to, že trestní právo ani irácké ani syrské, kde se povětšině zločiny proti etnickým menšinám dějí, nedává možnost k pronásledování zločinů IS. Navíc žádna z těchto zemí nepřistoupila ke statutu Mezinárodního soudního dvora v Haagu.
Mezinárodní společnost pro lidská práva (GFM) byla založena v roce 1972 jedním Rusem.
V ní je začleněno přes 30 tisíc občanů ve 26 národních sekcích na světě. Její výroční shromáždění počátkem dubna se zabývalo tématem "bojovat proti příčinám útěků/ naše akce v Sýrii, v Iráku a Turecku".
 





Evropský parlament:
Kroky k větší bezpečnosti ...
... jsou tématem na plénu v těchto dnech. Plénum souhlasilo s celosvětovým registrováním údajů o cestujících v letadlech a s dalšími antiteroristickými opatřeními. Parlament se vyslovil pro silnější akce ke zvládnutí migrační krize. Manfred Weber, předseda frakce EVP, směřoval v souvislosti se spoluprací EU/Turecko prezidentu Erdoganovi výzvu, aby byly respektovány civilní svobody v jeho vlastní zemi, jakož i v celé Evropě.

POLSKO:
Čestné prezidentství pro bojovníky proti nacistické diktatuře
Ve Varšavě byl Zbigniew Zielinski (nar. 1927) jmenován čestným prezidentem Svazu seniorů vojvodství Varšava/Mazovsko (PUS). Tím bylo oceněno životní dílo vášnivého bojovníka proti nacistickému režimu a za uznání jeho obětí. Plukovník Zielinski patřil ve 40. letech k opoziční organizaci "Armia Krajowa" a po osvobození založil a vedl Svaz bojovníků (kombatantů) a utlačených. Byl státním tajemníkem ve vládách Bieleckého, Olszewského a Pawlaka.
Požadován zákon o příspěvku na péči
Na 1. kongresu Rady seniorů Polska v Krakově bude prezident PUS a viceprezident ESU Janusz Marszalek v těchto dnech porovnávat sociální situaci důchodců v Polsku a v jiných evropských zemích. Z tohoto zasedání má vyjít iniciativa pro zákon o příspěvku na péči podle německého vzoru, čímž bude vyhověno podnětu tehdejšího prezidenta ESU Dr. Bernharda Wormse (DE) proneseného před čtyřmi roky ve Varšavě. Účastníci kongresu chtějí tím parlament a vládu zavázat, protože na regulaci vyplácení příspěvku na péči se již dlouho čeká. Polská unie seniorů (PUS) patřila v srpnu minulého roku k zakladatelům celopolské Rady seniorů, která teď v Krakově vystupuje na veřejnost.

RAKOUSKO:
Podpora pro Andrease Kohla
Velmi osobně míněný pozdrav vyjádřil Heinz K. Becker MEP, viceprezident ESU a generální tajemník Rakouského svazu seniorů, svým krajanům. Profesoru Andreasu Kholovi patří 24. dubna hlas všech oprávněných voličů, píše, protože je nejzkušenějším a nejkompetentnějším kandidátem na rakouského prezidenta. Dlouholetý předseda svazu seniorů se zasazuje za bezpečnost, silnou zem, připravenost k reformám a sociální blaho; jako předseda parlamentu praktikoval přesvědčivě mezistranická jednání, tolik Becker. ESU si váží svého přítele, člena exekutivní komise, jako hostitele Vídeňské letní akademie a prezidenta volebních kongresů.

Podporu obdrží kandidát ve vlastní zemi i od časopisu "Senioren Aktuell" v dolnorakouském Wallsee-Sindelburgu, který k fotografii kandidáta (uprostřed) připojuje doporučení:
"Khol spojuje zkušenost s rozhledem, je právnicky nanejvýš kompetentní a uznáván jako ústavní právník. Byl by tedy státnickým a odvážným spolkovým prezidentem, jenž se potřebnému řemeslu v úřadě nemusí učit." (Info: Peter Krupholz, čestný předseda SB)






BĚLORUSKO:
"Vyřazena a pozvána"
Vláda oznámila 11. dubna zvýšení věku odchodu do starobního důchodu o tři roky - na 63 let u mužů a 58 let u žen. Partnerská organizace ESU "Naše generace" se sídlem v Minsku bude proti těmto plánům vystupovat, zvláště že střední délka života venkovského obyvatelstva je jen 60 let a ceny v únoru znovu stouply o 2,9%. Rozhodnutí parlamentu se očekává v létě. "Naše generace" se chce společně s dalšími zainteresovanými organizacemi silněji angažovat - také za víc pracovních míst a za alternativní možnosti k sociálnímu zajištění ve stáří. Účast na sociálním fóru Běloruské republiky, které se v těchto dnech koná v Minsku, byla předsedkyni "Naší generace" Tatjaně Zelko, odepřena. Naproti tomu dostala pozvání do Pulheimu (DE), kde bude u příležitosti slavnostního zasedání k zahájení činnosti nadace "Mládež a senioři pro Evropu" referovat o kontaktech seniorů v rámci "Evropského partnerství" (EaP).

NĚMECKO
Pro přijetí a integraci uprchlíků ...
… dává vláda na léta 2015/16 navíc 5,6 miliardy Euro k dispozici. Pro letošní rok určené 4,2 miliardy Euro budou použity na integraci do pracovního trhu, na jazykové kurzy a kvalifikaci v zaměstnání. Na rok 2016 se počítá s účastí 300 tisíc osob na integračních kursech, na což je k dispozici víc než půl miliardy Euro. Jak dále vysvítá ze zprávy poslance Michaela Stübgena (CDU), má v tuto dobu 66 % (to je o 6% víc než se očekávalo) občanů ve věku 55 až 64 let práci. Proti aktuelní chudobě dětí a (budoucích) důchodců je přijímána řada opatření příp. změn v diskusi.
Kontroverze o hranicích satiry
Spolková kancléřka Angela Merkel potvrdila 15. dubna svým hlasem přípustnost trestního stíhání satirika Böhmermanna. Po kontroverzní diskuzi ve spolkovém kabinetu prohlásila, že její rozhodnutí není žádným rozsudkem. Vše začalo, když druhý program Německé televize vysílal pořad, v němž byl turecký prezident tvrdě napaden. Mínění Němců je rozděleno. Sahá od práva na bezpodmínečnou svobodu slova, umění a tisku až k nepřípustnému omezování lidských práv - nezávisle na osobě, postavení a národnosti postiženého.
Obraz člověka v náboženstvích…
… je tématem diskuze, na kterou zve nadace Konráda Adenauera do Berlína, Tiergartenstr. 35. Dne 25. dubna se očekává účast jak rabína, tak islámského učence. Silným přílivem muslimů do Střední Evropy a aktuelní debatou o zacházení s politickou satirou (viz předcházející odstavec) získávají tyto otázky opět na významu. Sledovat se má i "postavení individua a jeho důstojnost ve společenství věřících" u židů, křesťanů i muslimů.

UKRAJINA
Poradce pro starší občany
Poradenské centrum pro budoucí penzisty ("The First Pension Guidance Centre") zřídil Všeukrajinský svaz penzistů UARP (partner ESU) ve svých kyjevských obchodních prostorách, sdělil jeho mezinárodní tajemník Roman Oliinyk. Adresa: 47 G Khoryv ul.; tel.: +38 (0)44 425 03 57. Touto novou službou se vyhovuje rostoucí potřebě informovat kompetentně o včasné a roky trvající péči pro postačující příjmy ve stáří.
Jak se dále z Kyjeva ozývá, plánuje předseda UARP Volodymyr Dzobjak u příležitosti služební cesty do Litvy navázat kontakt s tamější členskou organizací ESU a jejím předsedou Zibartasem Jackunasem.
 
Nejbližší termíny ESU
 
29./30. duben: U příležitosti Dne EU solidarity mezi generacemi: Slavnostní zahájení obecně prospěšné nadace "Mládež a senioři pro Evropu" (benediktinské opatství v Pulheimu-Brauweileru u Kolína n.R.; s Dr. Bernhardem Wormsem, předsedou správní rady, a prof. An Hermans, prezidentkou ESU a předsedkyní kuratoria)
26./27.května: Regionální Setkání seniorů v Budapešti.Téma: "Senioři v měnících se společnostech / Aktivní stárnutí a účast seniorů ve veřejném a politickém životě". Ve spolupráci se Schumanovou nadací se sídlem v Budapešti.
1./3. července: Letní akademie pro vedoucí představitele ve Vídni. Téma: "Evropa nesmí ztroskotat". Ve spolupráci s EVP, Martensovým centrem, Rakouským svazem seniorů a jeho Politickou akademií.
Schůze prezídia: 1.7. ve Vídni; 4.11. v Leuven (před začátkem volebního kongresu);
Schůze Exekutivní komise: 27.5. v Budapešti; 1.7. ve Vídni