KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Zprávy z ESU 2016 Zpravodaj ESU č. 134 - červen 2016
Zpět

Zpravodaj ESU č. 134 - červen 2016

Přidáno 6. 6. 2016
Ilustrační foto
Jubileum vyzývá k semknutosti
 
Manfred Weber, prezident Evropské lidové strany EVP/EPP, vyzval v Lucemburku k soudržnosti evropských zemí. U příležitosti slavnostního zasedání ke 40letému trvání EVP/EPP prohlásil 30. května: "Pokud my dnes v Evropě nebudeme držet pospolu, nemáme šanci ve světě zítřka."

Pro " Evropskou životní cestu" jsou kulturní rozmanitost a tradice a dále hodnoty jako demokracie a lidská práva "nejlepší základnou." K hostům z mnoha zemí patřila prezidentka Evroské unie seniorů , em. prof. An Hermans (Belgie).
 
Více než 70 stran ze 40 zemí jsou členy EVP. Od roku 1999 je největší politickou skupinou (frakcí) v Evropském parlamentu.
 
Budapešťská regionální konference se sportovní vložkou
 
Hlavní téma:"Aktivní stárnutí a účast na všedním životě"
 
Jako velká výhoda se ukázalo, že k první regionální konferenci v Maďarsku ve dnech 26. a 27. května 2016 pozvaly ESU a Institut Roberta Schumana více prominentních řečníků z hostitelské země - politiků a vědců, kteří vyplnili v budově parlamentu na Dunaji velkou část prvního dne konference. Jejich příspěvky o praktické realizaci seniorské politiky "z první ruky" přinesly mnoho informací. Svědčily o šíři kroků a záměrů, které dávají životu starších smysl, udržují jejich dobrý zdravotní stav co nejdéle a při nemoci poskytují potřebnou péči. Část jejich sociálních opatření narazila v diskuzi na výhrady.
 
Co přednesli státní tajemnice Katalin Novák, prof. Dr. József Mészáros (šéf ředitelství pro výplatu penzí), a poslanec strany FIDESZ Mónika Dunai, na téma "Aktivní stárnutí a podíl seniorů na všedním životě“, vynucuje respekt.
  
Pro paní Novákovou, která je i místopředsedkyní rady seniorů, znamenají demografické trendy "žádné břímě, ale spíše výzvu" pro politiku a společnost. Společně sledovanému cíli "zdravě stárnout" slouží vedle jiného spolupráce generací. Reálná hodnota důchodů v posledních letech stoupla, "režijní výlohy" (základní potraviny, nájem, proud…) poklesly, a "babičkovská penze" dovoluje ženám po 40letém placení příspěvků předčasný starobní důchod, když se chtějí starat o vnuky. Pracovní místa pro lidi přes 50 let věku se stala jistějšími a postižení to mají teď lehčí.
 
Prof. Meszárós klade důraz na pravidelné placení příspěvků pracujících lidí do státního důchodového fondu. Věk odchodu do důchodu se postupně zvýší ze 63 na 65 let.
 
Poslankyně Dunai uvedla, že důchod vzrostl od roku 2011 o 21% (a v současnosti dosahuje v průměru asi 470 Euro). Cena 1500 nejpoptávanějších léků klesla o třetinu. Nejnověji mohou i prarodiče po narození svých vnoučat přerušit zaměstnání. Paní Donai skončila s uznáním: "Maďarsko se chce stát prorodinnou společností!".
----------------------------------
Poznámka:
Koruna je symbolem maďarské jednoty. Původní korunu předal v roce 1000 papež Silvestr II. maďarskému králi Štěpánu II., jenž krátce před tím přijal křesťanství. Koncem 2. světové války se dostala na západ a do USA, jež ji v roce 1978 vrátily maďarskému státu. (Podle Wikipedie)
----------------------------------
 
Ve druhé části přednášek se mluvilo o výsledcích, jichž se dosáhlo ve třech skupinách Rady seniorů.
 
Geriatrička Dr. Erzsébet Blaskovich počítá, že se od roku 2010 sice podařilo zřídit 160 geriatrických lůžek, ale že mezitím 30 vystudovaných odborných lékařů nestačí. Zasazuje se za podporu "aktivního stárnutí".
 
Éva Body má na starosti péči o dementní seniory. Obce jsou povinny dovážet jídlo do jejich bytů. Snahou je pečovat o dementní osoby v jejich domácnostech, aby nemusely být umísťovány v nemocnicích.
 
"Místo sportu!"
 
S vystoupením paní Sarolty Monspart přišel do 180 hosty naplněného sálu pohyb, protože bývalá prezidentka Národního olympijského výboru nezůstala jen u burcujících slov k podpoře sportu, ale na místě vykonala praktické vyučování. Na její výzvu trochu si protáhnout tělo zareagovali nakonec kladně dokonce i ostatní členové na pódiu!
 
Nad módními zjevy udělala hned ortel. Když si lidé hrají se smartfonem místo aby se líbali a milovali, zeptala se šibalsky pléna: "Odkud mají pak přijít děti?" Obhajovala celoživotní tělesné a duševní cvičení a napomenula: "vařte, co je potřeba a ne, co chtějí muži."
 
Jedna spotovkyně rozhýbala 180 osob ("konference cvičí")
 
Pro prof. Dr. Petru Aczél z Katolické univerzity není přijatelné, když média zanedbávají děti, mládež a staré lidi. Tak se nepíše o tom, " co děláme pro prodloužení života". Zapomněli lidé od tisku, zeptala se, "že to byla jejich babička, tedy seniorka, které seděli na klíně?" V této souvislosti je potěšitelné se dozvídat, že nyní jsou dobré žurnalistické práce o rodinách a - od roku 2017 - o starších opatřeny vysoce dotovanými odměnami, o čemž podal zprávu Imre Nyitrai.
 
Mnoha příklady doložila místostarostka 8. budapešťského okresu paní Pétérne Sántha, jak mnohostranná je u nich nabídka pro seniory. Stává se z toho běžná praxe, konstatovala s radostí. Často je za to třeba děkovat všude existujícím radám seniorů.
 
Tamás János Schánda, náměstek státního tajemníka, považuje jako mladý politik vzájemné dávání a přijímání mezi generacemi za velmi pozitivní; mladí i staří mají z toho prospěch a utužuje to soudržnost rodin.
 
V diskuzi se Marilies Fleming, členka exekutivního výboru z Rakouska, navázala na to a požadovala "stejná práva pro staré a pro mladé". Ve vyhlášeních OSN, konstatovala, se pojem "rodina" bohužel používá jen velmi vzácně. Prezidentka Schumanova institutu Doris Pack z Německa navrhla, zda by v její vlasti zavedený projekt "vícegenerační dům" se nedal použít v Maďarsku a i jinde. (K jejím vývodům ohledně shod a odlišností evropské identity se vrátíme v příštím vydání.) Moderátor Tünde Fürezs,náměstek státního tajemníka, a prezidentka ESU An Hermans ohodnotili přednášky a rozpravu pozitivně.
 
Prof. Dr. Hermans zdůraznila úlohu ESU jako "mostu mezi generacemi", což zahrnuje i výměnu zkušeností. ESU necítí svou odpovědnost pouze za zdraví a blaho s t a r š í ch, ale za celou společnost. Základem je zachování míru a posilování evropské integrace v demokracii, svobodě a solidaritě.
 
Druhý den konference
 
...se delegáti z početných členských svazů ESU a hosté z Maďarska shromáždili v hotelu Mercure Buda. Po uzavřeném zasedání exekutivního výboru přišla na pořad témata, která doplnila prohlášení z minulého dne. Úvodem promítnuté video s projevy An Hermans (BE), Anne Velliste (EST), Elmara Broka a Bernharda Wormse (oba DE) a Heinze K. Beckera (AT) vyzvalo k přemýšlení: zde se spojují životní zážitky z časů války a diktatury (Valliste) se zaujmutím pozic k aktuelním událostem - projekt ke 20. výročí založení ESU na podzim 2015. Doznívají slova bývalého prezidenta ESU Dr. Wormse "boj všech proti všem povede k zániku Evropy."
Nadace "Staří a mladí pro Evropu", kterou koncem dubna (SI informoval v č. 133) uvedl do života, sleduje opačný cíl: odměňovat vědecké práce, jejichž obsahem je integrace našeho kontinentu, jak vysvětlil Worms. Na příkladu historických rozhodnutí osobností jako byli Adenauer, Bush sen., Kohl a Gorbačov, považuje "osobní hodnověrnost" a touhu po pravdě jako vynikající aspekt pro úspěšná jednání. Při otázce " jak máme jít dál a jakou Evropu chceme?" mu vždy přijde na mysl schválená "Magna Charta" ESU, jejíž přijetí je pro všechny členské svazy závazné.
 
Prof. Dr. StevenVan Hecke, Leuven (BE), se v této souvislosti vyslovil pro krátko a dlouhodobá řešení. Oproti všem kritikám na aktuální stav EU je třeba říct: "Výhody EU převažují!" Na rozdíl Ruska a Turecka, kde rozhoduje jedna osoba, jsme se upsali demokracii. Je ovšem pravdou, že senioři jsou např. v Parlamentu EU málo početní; "Zelení" poslali mnoho mladých poslanců do parlamentního boje.
 
V osobě Csaby Faraga přistoupil k řečnickému pultu další mladý maďarský účastník. Byl nedávno znovu zvolen místopředsedou mládežnické organizace EVP - YEPP. Jako někteří předřečníci nevidí " bez silnější spolupráce žádnou budoucnost pro EU". S rakouským ministrem vnitra chce jeho organizace mluvit o plánované zábraně proti azylantům na hranicích s Itálií.
 
V diskuzním kole promluvili: Jozef Mikloško (SK), jenž zmínil průměrný důchod 450 Euro pro občany Slovenska, Astrid Lulling (LU), Claus Bernhold (DE), Marilies Flemming (AT), viceprezidentky Dr. Gabriele Peus-Bispinch (DE) - Doc. Lidmila Němcová (CZ) - Dr. Christi-ne von Stefenelli (IT/Jižní Tyrolsko) a Dr. Bernhard Worms (DE); všichni vyjádřili starost o budoucnost Evropy a pokusili se nastínit cesty z krize důvěry. Paní von Stefenelli odmítla hraniční ploty na Brenneru a připomněla - jako potom též delegátka z Vojvodiny (maďarsky Vajdasag), nejsevernější provincie Srbska - že politikové mají věnovat více pozornosti menšinám.
 
Prof. László Patyán z Debrecínu, geriatr, mj. se angažuje v platformě AGE, přiložil ve své přednášce prst na některé rány, mezi něž patří nepatrné šance starších na maďarském trhu práce (třetí místo od konce, Polsko je koncovým světlem). V jeho zemi přinášejí sice rady seniorů nápady, ale nemají rozhodující pravomoci. Pro možnosti uplatnění starších občanů jsou podle něho rozhodujícími faktory místo pobytu (město/venkov), úroveň vzdělání, výše, zdravotní stav a další. Zkušenosti o "aktivním stárnutí" by se měly všeobecně rozšiřovat. Jeho konstatování: "Ve Východní Evropě žije mnoho seniorů osamoceně, protože jejich děti v Západní Evropě pečují o seniory" vyvolalo přemýšlivý souhlas.
 
Dr. Katalin Ábrahám, předsedkyně Národní seniorské asociace v jedné budapešťské městské části, je přesvědčená o výhodě obcí financovaném "Programu 60 plus" ve spojení s "Rabatní kartou" a "Celoživotním vzděláváním" (na Seniorské akademii), kam chodí 2000 účastníků. Sto dobrovolných pomocníků umožňuje realizaci. Na dotaz vysvětlila: "Důchody jsou jisté, pracovní místa ne!" Kriticky vidí, že maďarské menšiny v sousedních zemích musejí vést "boj o přežití".
 
Kriticky se v diskuzi vyjádřila také Astrid Lulling z Lucemburska ke zprávám o slevách na některé potraviny, léky, nájemné, elektřinu a ostatní režijní náklady. Podle ní by seniorská politika měla hlavně usilovat o další zvyšování již tak velmi nízkých penzí. Tím by státní a/nebo komunální pomoci pro financování všedních výdajů seniorů přestaly být nepostradatelnými. Je ostatně otázkou důstojnosti člověka, aby starší občané mohli se svými postačujícími starobními příjmy samostatně rozhodovat o použití těchto svých prostředků.
 
Dr. László Medgyasszay, mj. prezident Zoltánovy seniorské organizace, vložil své naděje o budoucnost kontinentu do věty:" Kéž by Evropa zůstala křesťanskou!" A otázal se" Co očekáváme od Evropy, která umožňuje stejnopohlavní sňatky?" Navazujíc na historické zkušenosti, prohlásil jako reformovaný křesťan: " Chtěli jsme vždy patřit do Evropy. Mrzí mě, když západní politici vyslovují tvrdá slova o mé zemi; chtějí nás vyloučit."
 
Prezidentka ESU prof. An Hermans řekla ve svém závěrečném slově: "Usilujeme o Evropu, která udržuje otevřenou vzájemnost, bez rozdílu hranic se podporuje, a v níž se chudí a postižení cítí jako doma." Za úspěšný průběh regionální konference je třeba poděkovat především spolupráci ESU s Institutem Roberta Schumana v Budapešti, dále Nadaci Konráda Adenauera a parlamentní frakci FIDESZ.
 
Videoprezentace o přírodních krásách a dalších pamětihodnostech Larnaky a okolí (Kypr) ukončila porady. Zahraniční hosté měli příležitost obdivovat nádhernou Budapešť při projížďce lodí po Dunaji.
 
ESU před rozšířením
 
Svaz seniorů Arménie má dobrou šanci získat status pozorovatele v ESU. O jeho žádosti bude jednat prezidium počátkem července ve Vídni, jak před exekutivním výborem v Budapešti promluvil generální tajemník Guido Dumon, za přítomnosti Hovsepa Khiryshudyana. Jeho organizace založená v roce 2014 je aktivní ve "východním partnerství", k níž se připojili politické síly z Arménie, Ázerbájdžánu, Běloruska, Gruzie, Moldavska a Ukrajiny. Jak bylo dále řečeno, dá se brzy počítat s plným členstvím pro seniory nizozemské strany Křesťansko-demokratická výzva (CDA), kteří jsou už léta pozorovatelem v ESU a teď se rozhodli k příštímu kroku.
 
ESU před dalšími konferencemi
 
Jak Letní akademie ve Vídni (1. /2. července) a (první) regionální konference ve Slovinsku (Ljubljana 21. /22. října), tak i Volební kongres v Leuven (BE, 4. /5. listopad) budou mít za hlavní téma budoucnost Evropy a místo seniorů v měnící se společnosti, prohlásila prezidentka ESU An Hermans 27. května na exekutivním výboru.
 
Mluvit se má i o současných konfliktech mimo Evropu. Podle sdělení Marilies Fleming (AT) je na letní akademii ve Vídni jako referent očekáván i předseda Zahraničního výboru EP Elmar Brok (DE).
 
Do plánu na rok 2017 přijala ESU regionální konference v Česku a v Norsku. Viceprezidentka Lidmila Němcová (Praha) a Sverre Mauritzen (Oslo) se chtějí věnovat tématu "Spolupráce generací". Termín norské konference bude ve 2. pololetí. Též Polská unie seniorů (PUS) oznámila zájem o uspořádání konference.
 
Budapešť: Prohlášení německých hostů konference
 
Pro nás "Starší, kteří ještě prožili válku, útěk a vyhnání, je společný postup evropských států ke společenství hodnot, měny a bezpečnosti jedním z nejdůležitějších prožitků", praví se ve vyhlášení německých konferenčních hostů, kteří tuto vymoženost vidí ohroženou a tudíž v Budapešti zdůrazňují: "Šance Evropy žít v míru je v pospolitosti při jednání." Místo oddělování a plotů je třeba společných snah k potírání příčin současného přílivu azylantů a spravedlivého rozdělování lidí hledajících pomoc. ESU jako organizace seniorů Evropské lidové strany by měla " vyzvat politiky v EU, aby se cítili ještě více zavázáni vůči kulturnímu, náboženskému a humanistickému dědictví Evropy s nedotknutelnými a nezadatelnými právy člověka".
 
Co zaměstnává české seniory (od doc. Lidmily Němcové)
 
České Sdružení křesťanských seniorů (SKS) začalo hlouběji přemýšlet o národní a mezinárodní podobě budoucnosti a přináší do diskuze základní myšlenky křesťanského sociálního učení. Známý je předseda SKS Václav Roubal, jenž je současně místopředsedou Rady seniorů v ČR (RSČR); místopředsedkyně SKS a ESU Lidmila Němcová se angažuje v různých poradenských orgánech parlamentu, a Václav Němec, poradce Václava Roubala, reprezentuje Radu seniorů v Radě Vlády ČR pro kontinuální rozvoj. Ostatně: i tři další členové Rady seniorů jsou činní v jiné Radě pro problémy stárnutí.
 
Jmenované osobnosti SKS se 25. dubna zúčastnili na Pražském hradě konference seniorů s mezinárodní účastí, kterou organizovala Rada seniorů, s úmyslem vyzvednout křesťanské hodnoty. Setkání zaštítil prezident republiky. Ke slovu přišli jak vedoucí zástupci seniorských organizací z Rakouska, Belgie, Německa a Slovenska,tak členové české vlády a parlamentu. Diskutován byl návrh nového českého zákona o seniorech, který byl vypracován Radou seniorů, jež si vzala za vzor úspěšně praktikovaný obdobný zákon v Rakousku. Setkání přispělo k novým informačním mezinárodním kontaktům.
 
SKS - je 10 let členem ESU - se podílí i na diskuzích o budoucí kvalitě života starších občanů, o spolupráci mezi generacemi a o solidaritě a postavení seniorů ve společnosti. Příležitost k tomu dávají vládní rozhovory u kulatého stolu o dalším vývoji země do roku 2030. Na nich se podílejí osobnosti různých směrů a postavení. Jsou to nejen experti a intelektuálové, ale i zástupci různých občanských organizací komunální sféry a civilní společnosti.
 
Srdečné blahopřání
 
K 90. narozeninám předsedy SKS JUDr. Václava Roubala dne 14. června vzkazuje redaktor "SI" svému pražskému příteli srdečné pozdravy a nejlepší přání. Jeho několik desítek let trvající politická činnost je vzorem pro mnoho jeho krajanů a dalších osobností v Evropě. Přivedl svou seniorskou organizaci do ESU a patřil v delší dobu do vedení ESU jako místo-předseda pro východoevropské členské státy ESU.
 
Během vídeňské Letní akademie si doma i v zahraničí ceněný politik bral pravidelně slovo a připomínal, že je potřeba dávat křesťanským hodnotám v politickém jednání větší význam.
 
Kypr po parlamentních volbách (podle informací od Antonise Demetriadise)
 
S téměř 31% voličských hlasů se strana Democratic Rally dne 22. května umístila na 1. místě. Radost z výhry kalí předsedovi Svazu seniorů Rally skutečnost, že k urnám přišlo jen 67% oprávněných voličů - tak málo jich nikdy před tím k parlamentním volbám nepřišlo. Přesto potřebuje Democratic Rally k vytvoření vlády koaličního partnera. Na 2. místo se dostali komunisté (AKEL) s více než 25% (ztráta 7%). Mezi čtyřmi novými stranami v parlamentu je jedna ultrapravicová se ziskem 2 křesel (z 56). Počet žen poslankyň se potěšitelně zvýšil ze 7 na 11, zdůraznil Demetrisdes, který je též viceprezidentem ESU.
 
Mezitím se Prezident Kypru Nicos Anastasiades v interview vyjádřil pozitivně o jednáních ke znovusjednocení ostrova. Jsou pokroky, ale ještě řada důležitých otázek není vyjasněna. Prezident, který kdysi založit Svaz seniorů, vyslovil přesvědčení, že jednotný Kypr by přinesl výhody pro vlastní ostrov, pro Turecko, i pro vztahy EU a NATO k Turecku. Hospodářské zotavení Kyperské republiky označil prezident jako "Úspěšné znamení", s nímž byla posílena národní suverenita.
 
Dojmy z mé cesta do Polska (od Margit Hawkes)
 
Zastávkami na mé cestě byly Wroclaw, Lodž, Katowice a Dětská vesnička Rajsko na okraji Oswiecimi, kterou vedou manželé Marta a Janusz Maszalkovi (J.Jm. je předsedou Unie seniorů PUS a viceprezidentem ESU). Jako členu exekutivní komise ESU mi šlo tentokrát hlavně o Unii seniorů ve Wroclawi / Breslau. Jak mě ujistil můj kolega ze školy právník Malicki, nemělo by registraci této nové skupiny nic stát v cestě; přizpůsobení stanov PUS usnadnilo proceduru.
V Hlavním kulturním městě Evropy 2016 Wroclawi jsem se dále dozvěděla, že pro starší obyvatelstvo existuje mnoho možností k informacím a ke společenské účasti. Na adrese www.seniory.wroclaw.pl/o-nas se dá najít měsíčně vycházející "Biuletyn infomacyjny". Od r. 2014 je i zde činná pobočka celopolské Rady seniorů (Wrovlawska Rada Seniorow). Navíc nabízí "Forum Club Seniora" podněty pro volnočasové aktivity a pomoc při všedních problémech.
 
40 let Seniorů Moderaten (od Betila Perssona)
 
"Moderata Seniorer" vzniklo ve Švédsku v roce 1976 spojením tří klubů seniorů ve městech Malmö, Uppsala a Gothenburg. Všechny patřily ke straně Högepartie (Pravá strana) - nyní "Moderate Partei". Moderáti vládli 2006-2014, a podle průzkumu veřejného mínění jsou v současnosti nejsilnější stranou ve Švédsku, nyní pod vedením paní Anny Kinberg Batra.
 
Moderaten Senioren mají přes 80 místních klubů po celé zemi a v místě spolupracují se stranickými orgány. Jsme zastoupení v ústředním představenstvu strany. Současně patří 46% členů strany k naší velmi aktivní organizaci. Protože Švédsko nebylo vtaženo do 2. světové války, jsou členové narození ve 40. letech zastoupeni se svými 25% početnějšími než ostatní generace.
 
40. výročí naší existence bylo oslaveno 20. května v rámci tradičních "Švédských dnů" strany ve veletržních areálu v Malmöna za přítomnosti 1300 delegátů. K naší radosti nám osobně pogratulovala prezidentka ESU prof. An Hermans u podala zprávu o ESU. Z naší strany promluvil bývalý předseda Inger Koch o našem 40-letém nasazení za seniory. (Bertil Persson je předsedou Svazu seniorů a člen Exekutivní komise ESU)
 
Běloruští senioři požadují společné jednání
 
V občasníku seniorské organizace "Naše pokolení" je uvedena zpráva o založení nadace "Staří a mladí pro Evropu" (vis SI č. 133). Zároveň předsedkyně Tatjána Zelko zmiňuje videoprezentaci "Východní partnerství" (EaP) promítnutou 29. dubna v Brauweileru (DE) a zde přednesenou žádost o spolupráci EaP s ESU. Navíc požaduje společné jednání evropských států k překonání krizových situací; neboť jen tak by bylo možno se postavit "nebezpečím na našich hranicích", uvádí se v občasníku. (Paní Zelko je členkou Exekutivního výboru ESU).
 
Peníze ... Peníze ... Peníze
 
Pro evropskou nadaci "Staří a mladí pro Evropu", která byla veřejnosti představena 29. dub-na, mohli být získáni první akcionáři; je od nich očekáván roční příspěvek ve výši nejméně 1000,- Euro.
 
Exekutivní výbor ESU rozhodl ponechat výši členských příspěvků od členských organizací, přes chybějící příjmy (výjimečně) na úrovní předcházejícího roku. Z plánovaných příjmů v roce 2015 bylo vybráno jen 84%, protože tři členské organizace a dva pozorovatelé své příspěvky - někteří už po 3 roky - nezaplatili. Tím jsou finanční možnosti ESU omezeny.
 
Pro novou podobu webových stránek je v rozpočtu ESU rezervovaná jednorázová platba ve výši 7000 Euro.
 
 
Impressum
Redakce: ulrich.winz@web.de; příspěvky prosím na adresu:
ESU: Rue de Commerce 10, 1000 Brussels; tel.: +32 23092866;
Email: esu@epp.eu; web: http://www.esu-epp.eu; Fasebook.com/esu.eu